fbpx

Dogodivščine za male raziskovalce

Dogodki, Družina, Otroški svet, Zanimivo

Na delavnicah bomo spoznavali sestavine atmosfere v drugačni obliki, ugotavljali lastnosti zraka in izdelali barometer

PRIHAJA 10. FESTIVAL ZNANOSTI HOKUS POKUS
od 15. do 17. marca 2017
DOGODIVŠČINE ZA MALE RAZISKOVALCE
4+, vstop prost

Poleg standardnega programa v dopoldanskem času, ki je namenjen prijavljenim OŠ, smo letošnji festival na temo »Atmosfera« v petek, 17. marca, med 17. do 20. uro programsko nadgradili s popoldanskimi brezplačnimi delavnicami inštitutov, zavodov, društev in centrov znanosti (Slovensko društvo ljubiteljev kemije v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan, DRTI- društvo za razvoj tehniškega izobraževanja,Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mathema- zavod za popularizacijo matematike, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod Kersnikova – Rampa Lab, Center arhitekture v programu Igriva arhitektura, Tehnični muzej Slovenije, Center eksperimentov Maribor, Meroslovje Lotrič, Prirodoslovni muzej Slovenije, Petrol, Pionirski dom).

Na delavnicah bomo spoznavali sestavine atmosfere v drugačni obliki, ugotavljali lastnosti zraka in izdelali barometer ter modele molekul zraka, izvedeli, kako rastline izkoristijo moč vetra za svoj obstoj in s preizkusi opazovali ter ugotavljali ali se zrak okoli nas spreminja. Z odzivi na dražljaje v okolici bomo brez dotika izdelovali broške, se naučili, kako pomemben je les v našem življenju in se podali v navtične vode, kjer se bomo naučili, kaj potrebujemo za izdelavo dobre in stabilne jadrnice. Z igrico«Ujemi ribico« bomo spoznavali naš morski svet, preko eksperimentov pa preverili kaj zmore vakum ter zakaj letala in helikopter po zraku lahko letita. Poustvarili bomo našo zemljo v stekleni krogli, hkrati pa s pomočjo naših udeležencev ponazorili sonce in ugotavljali, kako pomembna je svetloba za naš obstoj. In ne nazadnje, ali vas zanima, koliko bi tehtali na Luni, Merkurju ali Jupitru? Podjetje Petrol pa se bo predstavilo z Mini naftnim laboratorijem.

15. marca bo v Knjižnici Prežihov Voranc potekala okrogla miza o povezovanju humanistike in naravoslovja na temo Številke in čkre.

Le dan prej, 16. marca, bo na ogled dokumentarni film FLOW, ki pripoveduje o ženskah, ki delujejo na področju znanstvenih in tehničnih poklicev. Po ogledu filma sledi pogovor z mladimi.
Festival bomo 17. marca zaključili s koncertom skupine Fake Orchestra, ki je posebej za festival pripravila glasbeni programom na temo Atmosfera in nam sporoča, da znanost, tako kot umetnost, nikoli ne sprejema sveta takšnega, kot je, niti ga ne pušča v stanju, kot je bil.

V času od 13. do 21. marca pa si v Mali dvorani Pionirskega doma lahko ogledate inštalaciji avtorice Urše Vidic: Uncharted in Glasswork.

Sponzor festivala je podjetje PETROL.


Sledite nam