fbpx

Dobrodelni koncert

Dogodki

Slovensko društvo hospic bo praznovanje za 20. rojstni dan nadaljevalo z dobrodelnim koncertom v Cankarjevem domu…

Vabimo Vas, da se nam pridružite na dobrodelnem koncertu v sklopu promocije novega albuma Vite Mavrič in Janija Kovačiča v nedeljo, 8. novembra 2015, ob 18. uri v Cankarjevem domu.

Gledališki koncert z naslovom Vitomil Zupan: Šlagerji in pesmi iz zapora, bosta avtorja projekta Vita Mavrič in Jani Kovačič s soustvarjalci približala občutja, neustrašno domišljijo in skrivnost ter moč poezije Vitomila Zupana.

Da bomo tu, ko nas boste potrebovali

Slovensko društvo hospic bo praznovanje za 20. rojstni dan nadaljevalo z dobrodelnim koncertom v Cankarjevem domu.

»Ko sem videla povabilo Mance na dražbo, sem se vprašala, kako lahko tudi sama pomagam?«

je rekla Vita Mavrič in nastal je mini projekt, dobrodelni koncert za Slovensko društvo hospic. Kot bi rekli predsednica društva Renata J. Roban in Manca Košir:

»Ljudje smo kot angeli z enim krilom, če želimo poleteti, se moramo objeti!«

zato smo se v Slovenskem društvu hospic z veseljem odzvali na ponudbo in tako vam sporočamo:

Z nakupom vstopnice in obiskom koncerta Vite Mavrič in Janija Kovačiča ob spremstvu Jake Puciharja, Jureta Rozmana in Anžeta Langusa Petrovića boste podprli Slovensko društvo hospic.

Hospic

Hvaležni bomo vsem, ki boste prišli podpreti 20. letno delovanje društva, vse programe, ki jih izvajamo in za katere potrebujemo podporo, da bomo lahko dosegli vse več ljudi, ki nas potrebujejo. Slovensko društvo hospic letošnjo jesen zapušča hišo na ulici Hradeckega v Ljubljani, s svojim delovanjem pa želi še bolj okrepiti programe, ki jih izvaja:

● Spremljanje umirajočih bolnikov in svojcev na domu
● Hospic v vsak dom ali detabuizacijo smrti
● Žalovanje odraslih
● Žalovanje otrok in mladostnikov
● Prostovoljstvo

Društvo je v 20 letih obstoja prehodilo dolgo pot. Dejstvo je, da se odnos do umiranja spreminja zelo počasi. V društvu se spominjajo, da je bil pred 20 leti, govor o smrti še čisti tabu. Skupina strokovnih sodelavcev z Metko Klevišar na čelu je o svojih stiskah in stiskah bolnikov, ob srečevanju z umiranjem začela odprto govoriti, saj so opažali, da za umirajoče ni poskrbljeno na dostojanstven način. Kot stroka so začeli z razvijanjem novega pogleda na zadnje obdobje življenja, s tem pa je bil položen temeljni kamen za razvoj društva.

Društvo deluje v okviru 11 odborov po celi državi, od Murske Sobote do Kopra, znotraj le teh pa so se aktivnosti začele razvijati na različne načine: eni so začeli s prostovoljnimi aktivnostmi, ki so se jim kasneje priključili strokovni sodelavci, drugi pa ravno obratno. »Lani, so samo prostovoljci v Slovenskem društvu hospic opravili preko 20.000 prostovoljnih ur.«

V društvu podpirajo vse napore države, da se za umirajoče poskrbi na dostojanstven način.

»Pričakujemo, da nas vključijo ne le kot prostovoljce, ampak kot strokovne sodelavce z neprecenljivimi izkušnjami.«

Ena od pomembnih aktivnosti društva je tudi pomoč svojcem umirajočega in spremljanje še 13 mesecev po izgubi bližnjega. Kot pravi Robanova, se z njimi, predvsem z žalujočimi otroci, nihče ne ukvarja. »Tisti ljudje, ki imajo osebno izkušnjo s hospicem, dobro vedo, kako pomembna je 24 urna odzivnost medicinske sestre, ki bo poskrbela za bolnika in svojce, pri čemer se bo povezala z vsemi akterji, od osebnega zdravnika, patronažne službe, ambulante za terapijo bolečine, do onkološkega inštituta in Centra za socialno delo, ki lahko skupaj opolnomočijo ne le bolnika ampak celo družino.«

Posebej občutljiva skupina žalujočih so otroci, za katere v društvu vsako leto organizirajo tabor. Po besedah Robanove gre za usmerjene delavnice, na katerih strokovni sodelavci sodelujejo z otroki in so oblikovane z namenom podpore v žalovanju.

»Da se žalujoči otroci srečajo z vrstniki, ki imajo podobno izkušnjo, da spoznajo, da imajo pravico biti veseli ali žalostni, ko tako čutijo, da imajo pravico žalovati na svoj način in so v tem tudi razumljeni.«

Vstopnice za dobrodelni koncert, ki bo v sredo, 21. oktobra 2015, ob 20. uri v Cankarjevem domu lahko kupite na:

  • blagajna Cankarjevega doma, Informacijsko središče (blagajna) T 01 24 17 299/300, E [email protected]
  • spletna prodaja Cankarjevega doma
  • v Ljubljani: Slovensko društvo hospic, Gosposvetska 9, Območni odbor Ljubljana, Gerbičeva 57 in
    Jože Gornik: 041401255

Društvo podprete tudi z SMS-om na 1919 in ključno besedo HOSPIC5, donacijo na naš TRR ali prispevate 0,5% dohodninskega davka.

Veselimo se srečanja z vami na umetniško dobrodelnem dogodku!
Predsednica Slovenskega društva hospic

Renata J. Roban


Sledite nam