fbpx

Do fit telesa po porodu brez estetske kirurgije

Človeško telo, Zanimivo, Življenjski slog

Žensko telo, ki je v blagoslovljenem stanju, se v vsakem primeru spremeni in včasih se “stara” postava ne povrne več.

Kako preprečiti čezmerno pridobivanje telesne teže med nosečnostjo? So lahko prsi tudi po dojenju čvrste in lepe? Kako se znebiti oblog na trebuhu? Mlade mamice potrebujejo odgovore na mnoga vprašanja …

Dejstvo je, da se žensko telo v času nosečnosti v vsakem primeru spremeni, včasih tudi do te mere, da postave, kot je bila nekoč, ni več. Devet mesecev ženske nosečnosti pa je povezano tudi s strahovi in pomisleki partnerjev, da ženino telo ne bo nikoli več vitko in napeto.

V nadaljevanju vam ponujamo odgovore na pogosto zastavljena vprašanja bodočih mamic.

post baby

Kako so znane osebnosti sposobne povrniti svojo postavo le nekaj tednov po porodu … Je to realno? Ali znanim osebnostim, kot so Angelina Jolie, Halle Berry in Heidi Klum, uspe povrniti vitko linijo nekaj tednov po porodu samo z dieto in telesno vadbo?

O: Prehrana in gibanje nista dovolj, da bi se v tako kratkem času povrnila postava, ki jo je imela ženska pred nosečnostjo. Znane mame pogosto na skrivaj obiščejo estetskega kirurga, da bi se rešile odvečne teže po porodu. Medtem ko postava Heidi Klum ni posledica kirurškega posega, temveč izključno discipline; dnevni obisk fitnesa, osebni trener, strokovnjak za prehrano, varuška in hišna gospodinja. Sicer pa je znano, da fotografije znanih osebnosti in modelov obdelujejo s pomočjo računalnika, tako da se brez težav lahko odstranijo določene nepravilnosti npr. strije. Zato se ne obremenjujte preveč, saj večina od nas ni stalno na očeh javnosti.

fit

Kako preprečiti kopičenje čezmerne telesne teže med nosečnostjo?

O: »Bolje je preprečiti, kot zdraviti!« Pri ženskah v nosečnosti nastane težava, zaradi vnosa pretirane količine hrane in posledično pridobitve več telesne mase, kot je potrebno. Namesto, da se zaužije količina hrane za dva, je bolje obdržati stare prehranjevalne navade, več pozornosti pa naj se nameni zadostni količini zaužitja vitaminov in mineralov. Dnevni urnik mora vključevati tudi zmerne športne aktivnosti. Običajno je, da ženska med nosečnostjo pridobi od 11 do 16 kg telesne teže.

Ali se lahko takoj po rojstvu opravi liposukcija ali kirurški poseg, ki bi zmanjšala želodec?

O: Strokovnjaki opozarjajo, da se matere v prvem letu otrokovega življenja ne bi smele lotevati invazivnih metod hujšanja. Zaradi sprememb v tkivu med nosečnostjo, je po porodu v obdobju enega leta še vedno veliko tveganja za zaplete. Vidne strije na trebuhu po porodu, so dokazilo, da se tkivo nenehno spreminja, zato se je potrebno izogibati liposukciji. Če nameravate imeti več otrok, je nesmiselno opraviti kakršenkoli poseg na želodcu. Poleg tega pa kirurški poseg na trebuhu pusti velike brazgotine na koži.

Kako »privzdigniti« prsi po dojenju?

O: Ko se prsi enkrat povesijo, lahko pomaga le kirurški poseg. Zato je zelo pomembna prehrana med nosečnostjo; kakor hitro se pridobiva na telesni teži, tako hitro rastejo tudi prsi. Otekle mlečne žleze med dojenjem zatirajo maščobno tkivo in ko prenehajo z “delom”, je dobro vedeti naslednje pravilo; večje, kot so bile prsi pred nosečnostjo, bolj bodo upadle. Zelo je pomembno, da se v času nosečnosti nosi primeren nedrček, ki dobro drži prsi in je namenjen doječim materam. Če se prsi premikajo in skačejo na vsakem koraku, pomeni, da nosite neprimeren nedrček. Prsne mišice se lahko okrepijo z vadbo, vendar bodo učinki vidni le v primeru majhnih prsi.

zdrava prehrana in vadba

Lahko dojijo tudi ženske s silikonskimi vsadki?

O: Ženske s silikonskimi vsadki lahko dojijo. Sicer pa je operacija prsi najpogostejši poseg po porodu, povezan predvsem z zmanjšanjem in privzdigovanjem prsi. Najbolj primeren čas za augmentacijo je po vseh zaključenih nosečnostih, saj je nemogoče predvideti kako se bodo prsi spremenile v naslednji nosečnosti. V vsakem primeru, je potrebno po kakršnemkoli posegu na prsih, počakati vsaj eno leto za naslednjo nosečnost.

Je vbrizgavanje hialuronske kisline učinkovita metodo za “dvig” prsi?

O: Veliko kirurgov te vrste posega ne opravlja, saj metoda še ni dovolj raziskana. Poleg tega se ta »material« razgradi v telesu v roku treh do štirih let, zato je treba postopek redno ponavljati.

Pogosto se trdi, da je nastanek strij genetski dejavnik in jih ni mogoče preprečiti. Je trditev pravilna?

O: Dejansko gre za genetski dejavnik, ima pa pridobivanje teže med nosečnostjo prav tako velik vpliv na njihov nastanek. Zaradi močnega raztezanja kože se pojavijo strije, vijoličaste črte na trebuhu, bokih, stegnih in zadnjici. Kozmetična industrija in estetska kirurgija pa še vedno nimata dovolj močnega sredstva za »boj« proti tej nadlogi.

nosecnica

Kaj zares učinkuje proti celulitu?

O: Spodbujanje prekrvavitve telesa z masažo, izmenična uporaba tople in hladne vode (knajpanje) ter redna športna dejavnost. Nekoliko lahko pomagajo tudi kreme za učvrstitev kože ter odpravljanje celulita.

Je hujšanje in ukvarjanje s športom primerno, če še nameravate imeti otroke?

O: Vsaka ženska bi se morala potruditi, da povrne težo pred zanositvijo. To je mogoče doseči le z zmanjšanjem količine hrane oziroma spremembo načina prehranjevanja in telesno vadbo. Mnoge mamice to zanemarjajo in po vsaki nadaljnji nosečnosti pridobijo še več odvečne teže in nikoli več ne povrnejo mladostniške postave.

Foto: Pinterest

Po izboru uredništva


Sledite nam