fbpx

Do bleščečega nasmeha brez bolečin

Lepota, Zanimivo, Zdravje

Danes je zobozdravstvo napredovalo do te mere, da omogoča bleščeč in popoln nasmeh z minimalno invazivnimi metodami, …

Vedno več ljudi si želi popolnega, bleščečega nasmeha, ki ga največkrat vidimo pri znanih igralkah in igralcih.

Danes je zobozdravstvo napredovalo do te mere, da omogoča bleščeč in popoln nasmeh z minimalno invazivnimi metodami, ki praktično ne poškodujejo zobovja. Tako se tudi v estetskem zobozdravstvu Fabjan nagibamo k najvišjim standardom zobozdravstvenih storitev, z velikim poudarkom na estetski stomatologiji.

Beljenje zob

Je metoda, ki omogoči, da bolnik dobi relativno hitro in varno bleščeč nasmeh. Postopek omogoča dolgotrajen rezultat, ne povzroča bolečin, ne poškoduje sklenine, prinese osupljiv rezultat in je pod nadzorom usposobljenega zobozdravnika.

Sam postopek poteka v treh korakih. Prvi korak je zaščita vseh mehkih tkiv, nato nanesemo gel, katerega presvetlimo z lučko (ta postopek lahko ponovimo do trikrat po 15 minut), na koncu izperemo celotno zobovje in odstranimo zaščito. Za beljenje so primerni praktično vsi, dolgoročni učinek beljenja pa je močno odvisen od zunanjih dejavnikov, kot so kofein, nikotin, umetna barvila … Ob uživanju teh živil je učinek lahko krajši od petih let, sicer pa belina ostane tudi dlje.

Estetske luske – neboleč poseg za lep nasmeh

Z napredkom v zobozdravstvu popoln nasmeh ni več privilegij slavnih. Za olepšanje različnih nepravilnosti zobovja – od nepravilne razporejenosti (asimetrije) zob, obarvanosti zob kot posledice staranja, uživanja kave, čaja, nikotina in drugih snovi pa do poškodovanih oziroma okrušenih zob ali zobnih zalivk – so v sodobnem zobozdravstvu na voljo različne metode. Ena izmed njih, ki v relativno kratkem času na obraz pričara popoln in bleščeč nasmeh, so tudi estetke luske.

»Gre za nebolečo, minimalno invazivno metodo, ki praktično ne poškoduje zoba in hkrati ohranja naraven zob«,

pojasnjuje Tina Fabjan dr. dent. med iz estetskega zobozdravstva Fabjan in poudarja, da je glavna indikacija za korekcijo z luskami reševanje estetskega videza zob (oblike, barve, velikosti), saj se primeri večjih anomalij zobovja rešujejo z ortodontskimi aparati ali kirurškimi posegi.

»Bistvo estetske luske je, da naraven zob ostane vitalen, spremeni pa se lahko njegova oblika, barva in velikost«,

pojasnjuje dr. Fabjanova in dodaja, da se luske danes izdelujejo izključno iz vrhunskih materialov, ki predstavljajo polni porcelan. Po popravku je zob transparenten, naravno proseva in ima popolnoma naraven videz.

In kako pravzaprav poteka sam postopek?

»Namestitev porcelanske luske zahteva minimalno pripravo sprednjega dela zoba (zob se obrusi v debelini kontaktne leče), pri čemer se poškoduje res minimalen del zobne sklenine. Kljub izredni tankosti luska prekrije vse nepravilnosti. Včasih pa sklenine sploh ni treba brusiti in takrat govorimo o lumineerjih«,

razlaga dr. Fabjanova.

Pred posegom posebnih priprav oziroma zahtev ni, nadaljuje sogovornica. Najpomembneje je, da je bolnik natančno seznanjen s potekom postopka in natanko ve, kaj lahko pričakuje.

»Bolnik nas obišče dvakrat. Med prvim obiskom nepravilen zob rahlo obrusimo (0,3 – 0,5 milimetrov), odvzamemo odtis za estetske luske in pacientu priskrbimo nadomestne začasne prevleke. Po približno sedmih dneh se pacient ponovno oglasi v ordinaciji, kjer mu končni izdelek namestimo. Sam postopek je preprost, praktično neboleč, sama storitev pa je za pacient prijazna«,

pravi sogovornica.

V primeru bolezni zoba, se luske odstranijo, kar omogoča nemoteno nadaljnjo strokovno oskrbo bolezni.

»Zanimanja za luske je vedno več, saj so ljudje vedno bolj osveščeni glede videza svojih zob, hkrati pa vedo, kaj lahko pričakujejo. Opažamo, da popravek spremeni življenje praktično vsakomur, ki se za poseg odloči – z nasmehom, ki postane del vsakdana, se namreč poveča tudi samozavest,«

na podlagi izkušenj zaključuje dr. Tina Fabjan.


Sledite nam