Diagnosticiranje bolezni ledvic

Ledvice so parni organ, katerega osnovni funkciji sta filtriranje škodljivih produktov presnove v krvi in uravnavanje…

Ledvice so parni organ, katerega osnovni funkciji sta filtriranje škodljivih produktov presnove v krvi in uravnavanje količine vode v telesu. To pomeni, da gre za izjemno prekrvavljen organ, skozi katerega vsako minuto steče petina skupne količine krvi. V prerezu ledvice ločimo dve anatomski področji: skorjo in sredico. Skorja je v glavnem sestavljena iz glomerulov, ledvičnih telesc, ki prečiščujejo kri. Za kronični glomerulonefritis so značilne difuzne spremembe na glomerulih: njihova stena je zadebeljena in vezivno spremenjena. Povedano preprosteje: mrežica glomerulov poka, zato v urin prehajajo tudi telesu koristne snovi (beljakovine), ki se sicer ne filtrirajo. Laboratorijska analiza urinskega sedimenta pokaže prisotnost beljakovin, valjastih celic in krvi. Bolezen povzroča postopno upadanje delovanja ledvic v daljšem časovnem obdobju, zato lahko mine več mesecev ali let, preden opazimo simptome.

Predvidevamo, da za pojav kroničnega glomerulonefritisa obstaja več vzrokov. Imunski kompleksi na stenah glomerulov, ki se lahko pojavijo pri tej bolezni, so verjetno njena posledica, ne vzrok. V anamnezi je redko prisoten preboleli akutni glomerulonefritis. Bolezen najpogosteje odkrijemo ob rutinskem zdravniškem pregledu, ko laboratorijski izvid v urinskem sedimentu pokaže odstopanja od pričakovanih vrednosti. Včasih bolniki obiščejo zdravnika, ker opazijo kri v urinu. Pogosto imajo povišan krvni tlak.

Krvna preiskava lahko pokaže višjo koncentracijo uree in kreatinina. Gre za dva izmed produktov presnove beljakovin, ki jih ledvice sicer odstranijo. Njuna raven prisotnosti v krvi kaže na stopnjo poškodb ledvic. Redko bolniki obiščejo zdravnika zaradi slabosti, bruhanja, srbenja in spremembe barve kože – znakov napredovale bolezni. Diagnozo postavimo na podlagi patološkega izvida krvne in urinske preiskave, včasih pa jo je treba potrditi tudi z biopsijo ledvic. Povišan krvni tlak zdravimo z zdravili ter predpišemo dieto z omejenim uživanjem beljakovin in soli. Ob napredovali bolezni pride do odpovedi delovanja ledvic. Takrat je potrebna hemodializa (umetna ledvica) in pozneje presaditev ledvic.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
25.03.2024 ob 19:31
112,967
29.03.2024 ob 13:57
Preberi več

Več novic

New Report

Close