fbpx

Diabetična mala kosila, prigrizki in sladice-predstavitev

Prehrana

Osnovni razlog, da sem se lotila nove knjige, ki smo jo včeraj dopoldne v Konzorciju predstavili medijem, zvečer ob 18. uri pa tudi bralcem je, da je Veliki kuharski vodnik za diabetike,* katerega avtorica sem, lani v naših knjigarnah pošel. Tako niso imeli slovenski diabetiki skoraj eno leto, vse do letošnjega aprila, na voljo nobene […]

Osnovni razlog, da sem se lotila nove knjige, ki smo jo včeraj dopoldne v Konzorciju predstavili medijem, zvečer ob 18. uri pa tudi bralcem je, da je Veliki kuharski vodnik za diabetike,* katerega avtorica sem, lani v naših knjigarnah pošel. Tako niso imeli slovenski diabetiki skoraj eno leto, vse do letošnjega aprila, na voljo nobene domače kuharice več.

diabeticna-kuharica-0Če bi ostalo pri tem, bi bila škoda, saj se diabetična prehrana vrednoti kot terapevtski postopek v zdravljenju sladkornega bolnika tipa 2  Dolga leta je lahko to edina terapevtska metoda, s katero bolnik vzdržuje normalen krvni sladkor, ne da bi bila potrebna terapija s tabletami in inzulinom. Najpomembnejše pri tem je, da naj mu bo zdrava hrana biti kulinaričen izziv, ne pa nekaj, čemur bi se najraje izognil. Zato se mi zdi nujno, da imajo diabetiki domačo kuharico, ki jim približa njihovo nacionalno hrano, pripravljeno na zdrav in okusen način.

Temu še pred dobrim desetletjem ni bilo tako, v 21. stoletje smo Slovenci stopili vedoč o diabetesu skoraj vse, ne da bi naši sladkorni bolniki imeli svojo, zares uporabno domačo kuharico. Kaj nam pomaga, če po zapletem receptu ustvarimo neko novo jed za imaginarnega diabetika, po drugi strani pa ne vemo, ali lahko diabetik v Prekmurju še naprej je bujto repo, kot  pred diagnozo in ali bo Primorec z odkritim diabetesom tipa 2  odslej jedel samo še joto brez mesa? Pa vampi, segedin, golaž, naše dobre nedeljske juhe, sadni zavitki, vse to bogastvo slovenske kulinarike je bilo za naše diabetike komaj poldrugo desetletje nazaj neodkrita pokrajina brez kažipotov.

Zato sem leta 1999 za izid pripravila prvo domačo slikovno kuharico, knjižico z naslovom Prvi teden je najtežji, sledilo jih je še nekaj, doslej sem skupaj izdala pet diabetičnih  kuharic, Veliki kuharski vodnik za diabetike so ponatisnili tudi na Hrvaškem.

KAJ PRINAŠA  KUHARICA NOVEGA?

Nov je pristop, preden pridem k receptom namrečj predstavim vlogo vsakdanjih osnovnih živil, kot so kruh, krompir, olje, sladkor  itd. v diabetični prehrani, pri čemer pojasnim, kakšen je neposreden vpliv na krvni sladkor in kakšne so njegove zdravje koristne lastnosti oz. slabosti. Že iz teh uvodnih poglavij si lahko bolj vešči kuharji začrtajo svojo diabetično kuharijo.

Posebno pozornost posvetim mitom in legendam o diabetični prehrani, strnila sem jih v 12 skupin: ali potrebujejo diabetiki posebno  hrano, kaj je s sladkorjem, ali naj pijejo olivno olje, koliko jajc lahko pojedo, do tega, ali je diabetes tipa 2 res neozdravljiv. Ambasador lani začete kampanje za spreminjanje diabetesa Pero Brković iz Zagorja ob Savi je pred svojim petdesetim letom tehtal 150 kg in imel petkrat večjo vrednost krvnega sladkorja od normalne. Svoje življenje je takorekoč izumil na novo, začel z nordijsko hojo in v pol leta shujšal na polovico teže, s čimer si je uredil krvni tlak, maščobe in sladkor. Zanj ni nobenih omejitev pri izboru hrane več, uživa lahko vse, le na količino mora paziti. Vendar je takih primerov zelo malo, večina diabetikov se bori s hiperglikemijo, ko je krvni sladkor kronično povišan, zanje pa je bistveno, da pazijo na izbor in količino hrane, sicer bo visok krvni sladkor naredil nepopravljivo škodo na ožilju in povzročil hude zdravstvene zaplete.

V knjigi poleg glikemičnega indeksa (GI) kot že dolgo znanega kriterija razvrščanja ogljikovih hidratov predstavim tudi glikemično obremenitev (GO), kot novejšo metodo, ki upošteva  porcijsko vrednost živil pri njihovi interferenci s krvno glukozo. Tabele v knjigi so v tem smislu zelo poučne.

Vsak recept je pospremljen z osebno izkaznico oz. kratkim opisom, ki izpostavi bistvene zdravstvene prednosti jedi  z vidika diabetesa, kakšen je njen vpliv na glukozo, kdaj naj se uživa itd.

Kot novost namesto klasičnega uvajam pojem hitro pripravljenega malega kosila, ki nam nudi vse, kar potrebujemo za zdravje, ima nizek GI in manj kalorij.

Posebno pozornost sem v knjigi posvetila sladicam, še zlasti, ker je na trgu novo nekalorično sladilo stevija. Preizkusila sem jo v mnogih variantah in lahko rečem, da se izjemno dobro obnese v mafinih, zavitkih, sadnozelenjavnih napitkih  in moji favoritki – rožičevi sacher torti.

Moj osnovni napotek  za diabetike je: ne ločujmo, temveč kombinirajmo!  Angleški zajtrk s fižolom, pečenimi gobicami in pečenim paradižnikom je z obiljem vlaknin primer dobrega, zdravega zajtrka tudi za diabetike, zmanjšamo samo spremljajočo količino klobasic in jajc, predvsem pa pozor na kruh, ki od naštetega najbolj dviguje krvni sladkor.

STROKOVNA RECENZIJA

Strokovno recenzijo je prispevala mag. Nataša Trtnik,  vodja programsko dietetskega oddelka Službe bolniške prehrane v UKC Ljubljana in ji pri tem namenila tudi nepričakovano lepo popotnico:

„V našem kuharskem prostoru potrebujemo predvsem knjige s preskušenimi recepti, ki temeljijo na zdravih in hkrati vsesplošno dostopnih živilih, da lahko tudi neizkušeni kuharji in nekoliko slabši poznavalci zdravega načina prehranjevanja pripravijo okusen in hkrati zdrav, prehransko uravnotežen obrok. In prav to je glavna odlika knjige Mala kosila, prigrizki in sladice, ki je pred vami. Ob njenem prebiranju sem z veseljem in olajšanjem ugotovila, da knjiga ni zgolj še ena v poplavi klasičnih novodobnih kuharic, ampak se bere kot roman o ljubezni in spoštovanju do hrane z zavedanjem pomembnosti zdravega prehranjevanja.“

*Bibliografija

DARJA LOVŠIN,  ustanoviteljica Zavod Diabetes in dolgoletna urednica revije Dita je avtorica vrste  diabetičnih priročnikov:

  • Prvi teden je najtežji, Ljubljana 1999
  • Kuhamo po diabetično,  Ljubljana 2001
  • Kuharski vodnik za diabetike in ostalo sorodstvo, Ljubljana 2004
  • 101 odgovor na vprašanja o diabetesu, Ljubljana 2006 /soavtor Damjan Justinek, dr. med.
  • Veliki kuharski vodnik za diabetike in ostalo sorodstvo, Ljubljana 2008
  • Diabetična mala kosila, prigrizki in sladice, Ljubljana 2013

Konzorcij-2 Konzorcij-3


Sledite nam