fbpx

Depresivno razpoloženje in spomladanska utrujenost

Zdravoteka, Žensko zdravje

Študije kažejo, da je razpoloženje povezano tudi s sezonami. Posebno znana je spomladanska utrujenostjo, s katero se srečuje več kot polovica odraslih oseb. Pri blagi obliki lahko gre le za prehodno nekoliko povečano utrujenost. Pri težji obliki tega pojava pa se oseba lahko sreča z zelo resnimi simptomi. Katerimi in kako jih preprečimo?

pomlad na travniku in s tem povezane alergije

Kaj so vzroki za spomladansko utrujenost, od kod kar naenkrat depresivno razpoloženje in kako preprečiti spomladansko utrujenost, so vprašanja, ki jih mnogi postavljajo ob koncu zime in začetku pomladi. Da letos ne boste med njimi, vas vabimo k prebiranju nasvetov moderatorja foruma Izgorelost. Mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik svetovalec in specializant psihoterapije nas izziva z vprašanjem: “Je spomladanska utrujenost resničen pojav ali mit?”

Na resno obravnavo spomladanske utrujenosti nas navaja žalostna statistika samomorov. Pričakovali bi, da so najbolj črni zimski meseci. Vendar ne, največ samomorov beležimo v spomladanskih mesecih.

Poglejmo torej za kaj gre pri spomladanski utrujenosti in kako se z njo soočiti.

Znaki spomladanske utrujenosti

Znaki spomladanske utrujenosti so:

 • slabo razpoloženje,
 • občutek utrujenosti,
 • razdražljivost,
 • pogostejši glavoboli,
 • pomanjkanje življenjske energije in motivacije za akcijo.

Kot bomo videli v nadaljevanju, so ti znaki zelo podobni znakom depresivnosti.

Vzroki spomladanske utrujenosti

Zakaj se veliko ljudi počuti slabo v času, ko se vse cveti in imamo po dolgi zimi spet več sončne svetlobe? Znanost pojava spomladanske utrujenosti še ni do konca raziskala. Zato je tudi ne bomo našli v medicinski klasifikaciji razpoloženjskih motenj.

Lahko pa naštejemo tri glavne vplive, za katere raziskovalci menijo, da povzročajo spomladansko utrujenost.

I. Sezonske alergije

Več študiji je pokazalo večjo pojavnost depresivnosti v obdobjih cvetnega prahu. K slabšemu razpoloženju lahko prinesejo znane zdravstvene težave zaradi alergij – smrkanje, solzenje, kihanje ipd. Mogoča pa je tudi alergična reakcija, ki je oseba niti ne zazna. Ta reakcija v telesu sproži sproščanje vnetnih citokinov – beljakovinskih molekul, ki delujejo kot prenašalci sporočil v imunskem sistemu. Tako ljudje kot živali se zaradi višjega nivoja vnetnih citokinov počutijo utrujene, če ne že skoraj bolne. Bi kar spali, imajo zmanjšan apetit, upade jim libido, umaknejo se iz družbe. Prikrite alergične reakcije so torej lahko eden od vplivov na slabše počutje spomladi.

II. Hormonske spremembe

Ob dnevni svetlobi se v možganih tvori hormon serotonin, ki ga poznamo kot »hormon sreče«. Daje nam občutek zadovoljstva in življenjskega elana. Ponoči pa telo serotonin pretvarja v hormon melatonin. Ta povzroča zaspanost in mu včasih rečemo »hormon noči«. Ker se spomladi dnevi podaljšajo, mora telo občutno spremeni tvorjene omenjenih hormonov. Poleg tega se v času pomladi v telesu tvori več endorfinov, testosterona in estrogena. Vse te spremembe nivojev hormonov predstavljajo obremenitev za telo in lahko prispevajo k prehodnemu občutku utrujenosti v času spomladi.

III. Sezonsko depresivno razpoloženje

Spremembe razpoloženja se lahko pojavljajo periodično, vsako leto v določenem obdobju. Trajajo od nekaj tednov do nekaj mesecev. Najbolj značilno je depresivno počutje v jesenskih in zimskih mesecih. Takrat oseba trpi zaradi slabšega razpoloženja in zmanjšane energije.

 • Značilna je utrujenost že po manjšem naporu.
 • Zmanjšani so zanimanje, koncentracija in sposobnost za uživanje.
 • Moteno je spanje.
 • Pogosto se oseba sreča z upadom samospoštovanja, občutki krivde.
 • Pogosta so tudi razmišljanja o lastni ničvrednosti.

[povzeto po Mednarodni klasifikaciji bolezni-10]

Ena od desetih oseb, ki se srečujejo s sezonskim depresivnim razpoloženjem pa poslabšanja ne doživljajo pozimi, ampak obratno – spomladi ali poleti. Motnje razpoloženja s sezonsko periodo vsekakor predstavljajo težave, ki jim potem rečemo spomladanska utrujenost.

Preberite tudi:

Kako ukrepati ob spomladanski utrujenosti

Zdaj, ko poznamo morebitne vzroke spomladanske utrujenosti, lahko razmišljamo o ukrepih. Torej, kako ta pojav odpraviti ali vsaj omiliti?

I. Če oseba sumi, da je slabo počutje povezano z obdobji cvetnega prahu, je smiselno obiskati alergologa. Tako bo vedela ali prihaja do alergične reakcije in prejela navodila kako jo omiliti.

II. Če bi bile vzrok slabega počutja hormonske spremembe, velja sprejeti prehodno slabše počutje in pustiti telesu, da se prilagodi na nove razmere.

III. Če se oseba srečuje s sezonskim depresivnim razpoloženjem, pa predlagamo ukrepanje odvisno od tega kako huda je težava.

Kako si pomagati ob znižanju razpoloženja

Če gre za blago znižanje razpoloženja, lahko oseba izboljša svoje počutje tako:

 • Da svoj čas uravnoteženo porazdeli med delo, počitek, čas zase, prijetne aktivnosti in druženje s svojci ter prijatelji. Vsak od teh načinov preživljanja časa ima psihološko gledano svojo pomembno vlogo.
 • Da je telesno aktiven.
 • Lahko poskusi s progresivno mišično relaksacijo. To je kot nekakšna kratka vodena meditacija, ki jo najde na internetu.

Kako si pomagati ob rahlo depresivnem razpoloženju

Če se oseba srečuje z depresivnimi simptomi, ki občutneje kvarijo kvaliteto življenja, pa predlagamo naslednje korake.

 • Obisk splošnega zdravnika, ki bo mogoče predlagal dodatne preiskave s ciljem, da se izloči možnost telesnega izvora težav. Mogoče bo osebo napotil na pregled k psihiatru. Včasih je veljalo, da če greš k psihiatru, moraš biti nor. Danes je tega zmotnega prepričanja vse manj. Psihiater je tisti ki zelo dobro pozna depresivna razpoloženja in zna oceniti kdaj si je smiselno pomagati z zdravili.
 • Obisk psihoterapevta, s katerim oseba lahko razišče globlje vzroke, ki povzročajo periode depresivnega razpoloženja. Da bi oseba na dolgi rok izboljšala svoje razpoloženje, je potrebno običajno spremeniti določena prepričanja. Ti izvirajo iz otroštva in niso očitna na prvo žogo. Več o psihološkem ozadju depresivnosti.

Avtor članka vodi izkustvene delavnice in svetovalno skupino za področje prekomernega izčrpavanja. Na izkustveni delavnici IZHOD IZ IZGORELOSTI se bomo srečali drugo sredo aprila 2019. Več informacij o skupini in prijavi.

Uroš Drčić

mag. Uroš Drčić,
transakcijski analitik – psihoterapevt
Kontakt: 
http://www.revitacenter.si |031 336 452 | [email protected]
Področje delovanja: Individualno, partnersko in skupinsko psihosocialno svetovanje ter psihoterapija, moderator na forumu Izgorelost.
Specialist: Izgorelost, zasvojenost, čustvovanje.
Preberi več: Članki in članki na Med.Over.Net


Sledite nam