fbpx

Depresija: Bi jo prepoznali?

Mesec dni za zdravje, Odnosi v družini, Zdravje in bolezni

Ko se vam pokvari avto, veste, da je najbolje poklicati asistenco in popravilo zaupati mehaniku, ki bo vedel, kako rešiti težavo. Podobno je pri bolezni. Če jo želite pozdraviti, morate prepoznati simptome, vzrok težave in si priznati bolezen, da jo lahko začnete zdraviti. A nekatere bolezni in motnje še vedno spremljajo predsodki, ki pogosto ovirajo obolele, da poiščejo pomoč. Ena izmed njih je tudi depresija, ki je, če je prepoznana, tudi ozdravljiva.

Depresija se s svojimi simptomi pogosto skriva za običajnimi, vsakodnevnimi življenjskimi situacijami, zato jo je tako težko prepoznati. Skoraj vsi kdaj občutimo pomanjkanje volje in energije, otožnost in pesimizem.

“Bistvo prepoznave depresije se skriva v trajanju teh občutij, njihovem ponavljanju in stopnjevanju, če niso zdravljena,” poudari psihiater doc. dr. Jure Bon, dr. med., ki se z depresijo srečuje v Centru za klinično psihiatrijo na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana.

“Jedrni simptomi depresije so dolgotrajna žalost in potrtost ter izguba zanimanja za dejavnosti, v katerih smo nekoč uživali. Ta občutja pa brez opaznih prekinitev trajajo več kot 14 dni. To je osnova, ki jo iščemo, da lahko zanesljivo potrdimo prisotnost depresije.” 

Depresija se pri moških izraža drugače kot pri ženskah

V večji ali manjši meri se pojavljajo občutja, ki so povezana z voljo – pomanjkanje volje, motivacije …, ki se jim lahko pridružijo tudi telesni in kognitivni simptomi. “Bolnik denimo poleg potrtosti in pomanjkanja užitka občuti še pomanjkanje volje, izjemno praznino, občutke krivde, utrujenosti, ničvrednosti, nemira in tesnobe ali otopelosti, pojavi se lahko opazna sprememba telesne teže (pridobivanje ali izguba kilogramov). Neredke so tudi težave s spanjem (nespečnost ali prekomerna količina spanja), koncentracijo in z zbranim razmišljanjem. Bolnikove misli so pogosto izrazito pesimistične, situacija se mu zdi brezizhodna, preplavljajo ga celo razmišljanja o samomoru.”

Depresija ima več obrazov. Simptomi bolezni se ne izražajo pri vseh bolnikih enako.

negativne

Ni pa nujno, da bolnik doživlja vse simptome, niti ni nujno, da se ti pri vseh izražajo na enak način. Pri starejših ima depresija pogosto telesne simptome, ki neredko prikrijejo resnični izvor, saj je pešanje fizičnih moči pri starejših pričakovano. Vendarle pa obstaja tipična slika motnje, a se ta pri ženskah izraža bistveno bolj izrazito kot pri moških.

Dejavnik žalosti je lahko pri moških prikrit, saj jim vzgoja ali položaj v družbi pogosto preprečujeta, da bi čustvo izražali na enak način kot ženske. Te praviloma prej potožijo o svojih težavah in zato tudi prej pridejo do ustrezne pomoči. “Moški namesto žalosti močneje izražajo jezo in disforičnost – ko so obenem jezni, razdražljivi in potrti. Zato pri moških pogosteje opažamo višjo stopnjo agresivnega vedenja do sebe in drugih,” pove dr. Bon.

Mnogi simptome depresije predolgo zamenjujejo s povsem običajnimi življenjskimi razpoloženjskimi nihanji. Zgodnja prepoznava je zato bistvena, saj je znanstveno dokazano, da depresija vpliva na strukturo možganov. Torej, dlje časa ko ostaja nezdravljena, odpornejša postaja proti terapiji, in več je možnosti, da se ponovi, tudi če smo prvo epizodo uspešno pozdravili.

V nadaljevanju članka preberite še, kako čim prej do pomoči in kakšni so napredki na področju zdravil za zdravljenje depresije, ki so za bolnike bolj varni in bolj učinkoviti.


Sledite nam