fbpx

Dejstva o matičnem mlečku

Prehrana, Življenjski slog

Kako nastaja matični mleček, na kakšen način ščiti naše telo?

MATIČNI MLEČEK ALI GELEE ROYALE

Matični mleček oziroma ‘gelée royale‘ je lepljiva tekočina, ki jo proizvajajo od šest do štirinajst dni stare čebele, da z njo nahranijo svojo kraljico – matico. Brez matičnega mlečka bi bila kraljica enaka vsem ostalim čebelam, z njegovo pomočjo pa lahko živi do  15-krat dlje in je 2-krat večja. Matični mleček je bele do bledo rumene barve. Je gost, a hkrati tekoč, ima značilen vonj in rahlo pekoč, kiselkasto-sladek okus. Svež matični mleček je izjemno občutljiv, zato ga je takoj po odvzemu iz sterilnega čebeljega okolja treba s postopkom liofilizacije ohladiti in mu nato pri nizkih temperaturah odvzeti vodo.

VPLIV NA ČLOVEŠKI ORGANIZEM.

32A3EB48-ED07-11E1-9F1E-91B165B94067Sestava Gelée royale je edinstvena. Vsebuje beljakovine, sladkorje, lipide, proste aminokisline, minerale, vitamine in proste maščobne kisline, med katerimi je daleč najpomembnejša 10 HDA. Gre za edinstveno spojino, ki se nahaja izključno v matičnem mlečku, ni je mogoče umetno sintetizirati in je glavno merilo njegove kakovosti. Zaradi edinstvene sestave ima matični mleček izjemno pozitiven vpliv tudi na človeški organizem.  Deluje na veliko organskih sistemov in pomaga pri številnih bioloških procesih v organizmu. Izjemen je njegov vpliv na imunski sistem. Dokazano poveča učinkovitost obrambnih celic, deluje protivnetno, številne študije kažejo pozitivni vpliv na celoten živčni sistem, to pomeni, da matični mleček izboljša spomin, omogoča miren spanec, spodbudi k fizični aktivnosti in uredi apetit. Nekatere snovi v matičnem mlečku kažejo antidepresivom podobno aktivnost, kar pomeni, da ugodno  vpliva tudi na izboljšanje razpoloženja. Poleg tega, da izboljša delovanje imunskega sistema, poveča delovno sposobnost, vzdržljivost in energijo, znižuje holesterol, pri otrocih ugodno vpliva tudi na rast in razvoj.

Kot pri čebeli, tudi pri človeku gelée royale krepi libido in veča spolno moč. Matični mleček lahko izboljša kvaliteto življenja žensk v času menopavze in po njej, vpliva na produkcijo kolagena v koži,  zato je koža ob uživanju matičnega mlečka  mehkejša, bolj elastična, skratka videti mlajša in lepša.

B7F782E8-ED05-11E1-9F1E-91B165B94067

POMEMBNA JE KAKOVOST

C7438A76-ED05-11E1-AAD9-91B165B94067Na trgu se pojavlja vse več proizvodov z matičnim mlečkom, tako v obliki prehranskih dopolnil, kozmetičnih pripomočkov, krem, sirupov ali  kapsul. Pri matičnem mlečku se kot kriterij kakovosti meri prisotnost nenasičene maščobne kisline 10 HDA, ki jo najdemo le v matičnem mlečku. Višja kot je stopnja vsebnosti 10 HDA, kakovostnejši je matični mleček. Giblje se med 1,4 in 6,0 enot 10HDA pri svežem matičnem mlečku in med 1,6 do 10 enot pri liofiliziranem matičnem mlečku. Tudi na tem področju je veliko razlik v kakovosti preparatov, ki so na voljo.

PREVIDNO PRI IZBIRI

Pri izbiri izdelka z matičnim mlečkom morate biti previdni, kajti kakovost matičnega mlečka v različnih pripravkah ni enaka. Zahtevajte izdelke s standardizirano vsebnostjo 10 HDA oziroma 10-hidroksi-2-decensko kislino, ki je poglavitno merilo kakovosti in učinkovitosti matičnega mlečka. Izdelki naj imajo ustrezno deklaracijo ter zagotovljene ustrezne kontrolne postopke. Med izdelki, ki so v prosti prodaji, imajo največjo koncentracijo ključne sestavine v matičnem mlečku (10 HDA) izdelki Gelée royale, proizvajalca Medex.

Svetujemo vam, da pri nakupih vedno pozorno preverite merilo kakovosti matičnega mlečka, zato zahtevajte natančne informacije in zagotovila o standardiziranih vrednostih 10HDA v proizvodih.

 

Brezplačno promocijsko sporočilo


Sledite nam