fbpx

Imate motnje v presnovi? Niste edini. Kako rešiti težavo?

Človeško telo, Gibanje, Novice, Prehrana, Zanimivo, Zdravje

Pri motnjah presnove se kažejo težave kot so trebušna debelost, zvišan krvni tlak, zamaščenost jeter …

Presnovni ali metabolni sindrom je obolenje, ki prizadene vedno več ljudi. Ima ga že petina svetovnega prebivalstva. Da gre za motnje presnove, kažejo težave kot so trebušno debelost, odpornost telesa proti inzulin (inzulinska rezistenca), zvišan krvni tlak (hipertenzija), zamaščenost jeter, motnje v presnovi krvnih maščob (dislipidemija) in zvišan krvni sladkor (hiperglikemija). Vsaka od teh težav je lahko vzrok za srčno-žilne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2.

Pojavnost metabolnega sindroma se povečuje z nezdravim načinom življenja, za katerega so značilni stres, premalo telesnega gibanja, neredna in neustrezna prehrana in pomanjkanje spanca. V Evropi naj bi imelo presnovni sindrom od 10 % do 15 % ljudi, med bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 pa ga ima več kot 80 %.

Prekomerna teža in telesna neaktivnost vodita v bolezen

Iz podatkov lahko razberemo, kako pogosto se posamezni dejavniki tveganja za nastanek presnovnega sindroma pojavljajo pri odraslih Slovencih:

 • 58 % jih ima čezmerno telesno težo, 18 % pa je debelih,
 • približno polovica ima zvišan krvni tlak,
 • dva od treh imata zvišan holesterol v krvi,
 • sladkornih bolnikov je več kot 100.000, njihovo število pa nenehno narašča.
Motnje v presnovi lahko povzročijo zamaščenost jeter, to pa lahko pripelje do vnetja jeter, ciroze ali tudi do raka jetrnih celic.

Nalaganje maščobe okoli pasu pogosteje privede do za srčno-žilnih bolezni. Razlog za to so okoli pasu nakopičene maščobne celice, katerih presnovki sodelujejo pri nastajanju bolezni kot sta ateroskeroza in sladkorna bolezen tipa 2. Pri ljudeh s presnovnim sindromom je tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni od 2-4-krat večje, tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 pa je 5-krat večje.

O trebušni debelosti govorimo, če je obseg pasu nad popkom več kot 94 cm pri moških, in več kot 80 cm pri ženskah.

Zato je zelo pomembno, da presnovni sindrom preprečimo – z vzdrževanjem primerne telesne teže, z zadostno mero gibanja in zdravim prehranjevanjem. Če pa smo znake presnovnega sindroma  pri sebi že prepoznali, ga je potrebno zdraviti s strokovno pomočjo.

Hujšanje pod zdravniškim nadzorom

V Termah Šmarješke Toplice  se ponašajo z bogato tradicijo izvajanja programov hujšanja SlimFit, razstrupljanja VitaDetox in zdravljenja metabolnega sindroma. Učinkoviti programi temeljijo na zmanjševanju maščob v telesu in odpravljanju presnovnih motenj.

Temeljni terapevtski ukrep je sprememba življenjskih navad: omejiti vnos kalorij, enostavnih ogljikovih hidratov, nasičenih maščob in trans nenasičenih maščob, ter pridno telovaditi, ker so telesne mišice največji porabnik glukoze in najpomembnejši dejavnik za odpravo inzulinske rezistence. Zato je sestavni del programa motivacija in pouk za spremembo življenjskega sloga.

Programi v Termah Šmarješke Toplice se začnejo s temeljitim zdravniškim pregledom, ki vključuje tudi obremenitveni test (ergometrijo) pri kardiologu. Terapije, prehrana in športne aktivnosti, ki sledijo, so prilagojene zdravstvenemu stanju vsakega posameznika.

Gibanje – preventiva in zdravilo

Redna fizična aktivnost prepreči zgoraj omenjene težave, ob tem pa tudi zmanjšuje stres in zmanjša tveganja za pojav izgorelosti in depresije. Pozitivnih učinkov gibanja se zaveda večina bolnikov z motnjami presnove, vendar ne znajo in ne zmorejo gibanje vpeljati v svoj vsakdan. V Termah Šmarješke Toplice je vrsta vadbe in intenzivnost vadbe izbrana tako, da gost uživa v gibanju in se zato z lahkoto privadi na bolj zdrav način življenja. Vadba v termalni vodi, nordijska hoja v naravi in vadbe v telovadnici, višinski sobi in IR sobi zmanjšujejo maščobne obloge ter čvrstijo mišice, hkrati pa sproščajo in vračajo samozavest.

Nordijska hoja je 46 odstotkov bolj učinkovita od navadne hoje, saj aktivira več mišičnih skupin naenkrat  in spodbuja večje izločanje endorfina, hormona sreče. V slikoviti okolici Term Šmarješke Toplice je urejenih kar 9 označenih nordijskih poti.

Vadba v vodi sodi med lažje, a hkrati učinkovitejše vadbe

Katerakoli oblika gibanja v vodi – plavanje, vodna aerobika, hoja ali vodna masaža, je dobra za telo in za naše počutje. Pri vadbi v vodi porabimo več kalorij kot pri vadbi na suhem, poleg tega pa je vadba v vodi lažja. Zato je vadba v vodi odlična izbira za tiste, ki imajo prekomerno telesno težo ali težave s hrbtenico in gibali. Termalna voda ima še druge blagodejne učinke, zato je hujšanje v Termah Šmarješke Toplice hkrati tudi sproščajoč oddih.

Ali veste, da porabimo pri plavanju veliko več kalorij kot pri teku ali kolesarjenju na enaki razdalji?
Poraba energije je večja predvsem zaradi viskoznosti vode.

Programi v Termah Šmarješke Toplice trajajo od 5 do 14 dni, lahko tudi dlje, že v petih dneh pa izgubite znaten del maščobnih oblog, predvsem na tistem delu telesa, kjer vas obloge najbolj ovirajo. Hkrati boste dobili čvrstejše mišice in izboljšali kondicijo ter osvojili zdrave prehranjevalne in gibalne navade. Hkrati pa bo to tudi odličen oddih, saj boste v termah pozabili na vsakodnevne skrbi. Ob dobrih rezultatih boste tudi bolj samozavestni in ponosni nase. Na kratko – odlično izhodišče za to, da res naredite nekaj zase.

Kako prepoznamo presnovni sindrom?

 • trebušna debelost: obseg pasu nad popkom: več kot 94 cm pri moških, več kot 80 cm pri ženskah
  + vsaj dva od naslednjih dejavnikov
 • zvišan krvni tlak: 130/85 mm Hg oziroma uvedeno zdravljenje z antihipertenzivi (zdravili za zniževanje zvišanega krvnega tlaka)
 • zvišani trigliceridi: 1,7 mmol/l ali več
 • znižan holesterol HDL: 1,0 mmol/l ali manj pri moških, 1,3 mmol/l ali manj pri ženskah
 • zvišan krvni sladkor na tešče: 5,6 mmol/l ali več oziroma že zdravljena sladkorna bolezen tipa 2

 

Kontakt:
Terme Šmarješke Toplice
T.: 08 20 50 300
[email protected]
www.terme-krka.si

 


Sledite nam