fbpx

Darovanje kostnega mozga

Človeško telo, Zdravje in bolezni

Kako je možno darovati kostni mozeg oz. krvotvorne matične celice in kako potekajo postopki odvzema.

FCB76022-5162-11E1-87D8-E45F66B94067Transplantacija kostnega mozga se uporablja pri zdravljenju akutne levkemije, kronične levkemije, mielodisplastičnega sindroma, bolezni matičnih celic, mieloproliferativne bolezni, limfoproliferativne bolezni (Hodgkinov in Non-Hodgkinov limfom), prirojene motnje presnove in pri vrsti drugih krvnih rakavih obolenj.
Najprimernejši darovalec je brat ali sestra obolelega, ki se z njim ujema v podedovanih lastnostih. Takšnih skladnosti je le 25%, k povečanju le-te pa pripomore večje število otrok v družini.

Možnosti, da se najde primerni (nesorodni) darovalec znotraj Slovenije so izredno majhne, zato so ti darovalci zbrani v mednarodnem registru, kar poveča možnost najdbe ustreznega. Darovalec je lahko vsaka zdrava oseba med 18 in 55 letom starosti.

Kostni mozeg se odvzame z enim izmed naslednjih postopkov:

1. Klasični ali kirurški odvzem: ta poteka v splošni ali lokalni anesteziji, približno 1-2 uri. S posebno sterilno iglo se iz večih mest medenične kosti vsrka 2-3% rdečega kostnega mozga. Pri tem načinu darovalec ostane dva do tri dni v bolnišnici.
 

2. S postopkom afereze (odvzem krvi za preiskave) iz krvi, ki se jo spelje skozi iglo in sistem cevk v poseben aparat, ločijo krvotvorne matične celice od preostanka krvi in jih zberejo v posebno vrečko. Ostale krvne sestavine se vračajo nazaj v kri. Omenjeni postopek traja nekaj ur, darovalec pa 4-5 dni pred njim, prejema injekcije zdravila, ki poveča število krvotvornih matičnih celic. Ta postopek je pri nas pogosteje uporabljen.

Povezave:
Register darovalcev KMC

Slovenija transplant
Bone marrow donors worldwide

Za mnenja in vprašanja, obiščite foruma Darovanje organov in Matične celice.


Sledite nam