fbpx

Začeli smo 40 dni brez alkohola

Aktualno, Dogodki, Zanimivo, Zavod MON

Akcija v znak solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola poteka pod naslovom “Vsak dan je nov začetek!”

Enajsto leto zapored se v postnem času začenja akcija 40 dni brez alkohola. Letos pod naslovom “Vsak dan je nov začetek!” Potekala bo do sobote, 26. marca 2016.

Organizatorji Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa – sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavod Med.Over.Net spodbujamo k preventivni akciji v znak solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v družini, v prometu in zdravju.
V akciji sodelujejo tudi Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani s projektom Sporočilo v steklenici, Društvo Žarek upanja, Zavod Varna pot, Društvo Al-Anon za samopomoč družin alkoholikov (v okviru Družinskih skupin Al-Anon), Zavod Vse bo v redu in Zveza društev upokojencev Slovenije. Veseli smo, da je pomembnost našega projekta zaznalo tudi avtomobilsko podjetje Autocommerce, d.o.o. z blagovno znamko Mercedes-Benz, ki že od svojih začetkov daje posebno pozornost varnosti na cesti in se letos s svojim programom pridružuje aktivnostim v času trajanja akcije.

“V skladu z usmeritvami “Zavoda Vse bo v redu”, vrednotami in željo po spodbujanju odgovornega ravnanja za trajnostni razvoj, smo se pridružili in podprli tudi akcijo 40 dni brez alkohola. Želimo opozoriti in ozaveščati o vseh negativnih posledicah, ki jih v družbi povzroča prekomerno uživanje alkohola. To bomo izvajali preko celotne akcije, še posebej aktivno na dogodku v Planici, kjer bomo obiskovalcem predstavili akcijo, jih povabili, da opravijo merjenje alkoholiziranosti in jih pozvali, da se pridružijo kot aktivni udeleženec 40 dni brezalkohola,”

je povedala direktorica Zavoda Vse bo v redu, Tjaša Kolenc Filipčič.

“Mercedes-Benz ravno letos praznuje 130 let od izuma avtomobila in vse od takrat je ta blagovna znamka pionir v inovacijah predvsem iz področja varnosti. V svoji izjemno bogati zgodovini sledi filozofiji ter cilju “accident free driving “oziroma vožnja brez prometnih nesreč. Pri tem je potrebno omeniti številne vasnostne sisteme: ABS, ESP, AIRBAG. Sodobni avtomobili danes znajo zaznati utrujenost voznika, ga na to opozoriti. Znajo celo samodejno zavirati, da preprečijo nesrečo ali celo obvoziti pešca, da preprečijo trčenje z njim. Ne želijo, da se nesreče na cestah sploh dogajajo zato pozivajo k odgovornemu življenju kot tudi odgovorni vožnji,”

nas je seznanil Anej Ferko iz podjetja Autocommerce, d.o.o. in povabil na okroglo mizo in izkustvene delavnice, ki jih bodo organizirali v sodelovanju z Andrejem Brglezom, edem večjih strokovnjakov na področju avtomobilizma v Sloveniji ter inštruktorjem varne vožnje.

Zavod Med.Over.Net poleg zdravstvenih in socialno – psiholoških nasvetov preko forumov na portalu Med.Over.Net, nudi tudi posebno pomoč ljudem, ki se soočajo s težavami z alkoholom, tako svojcem kot tistim, ki segajo po alkoholu in zaradi tega potrebujejo nasvet in podporo. Za to je odprt poseben forum – Alkohol, na katerem odgovarjata univ. dipl. socialna delavka Andreja Verovšek in zdravnik, prim. dr. Marko Kolšek.
Tako omogočamo 400 tisoč uporabnikom, ki mesečno iščejo informacije na portalu, da najdejo nasvet tudi v tovrstnih stiskah.

V letošnji akciji poleg foruma posebno pozornost namenjamo temu, da glas o solidarnostni gesti doseže čim večje število ljudi.

“Odločitev za pridružitev v akciji 40 dni brez alkohola je svobodna in je tudi osebne narave. Ampak obstajajo organizacije in posamezniki, ki s svojim osebnim vzgledom in osebno zavzetostjo izstopajo iz množice in tudi jasno sporočajo, za kaj se zavzemajo in kaj je tisto »prav« v življenju. Tako imajo letos posebno vlogo pri širitvi akcije 40 dni brez alkohola tudi znane Slovenke in Slovenci, ki so se odločili, da javno izrazijo svojo podporo,”

je predstavila Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net in nam zaupala, kdo so ti znani Slovenci, ki bodo v prihodnjih dneh objavljene na spletni strani www.brezalkohola.si in zdravstvenem portalu Med.Over.Net.

Pridružujejo se:

  • Miha Deželak, priljubljen radijski voditelj
  • Andrej Brglez, eden večjih strokovnjakov na področju avtomobilizma v Sloveniji ter inštruktor varne vožnje
  • Nina Osenar, znana televizijska voditeljica in zagovornica zdravega načina življenja
  • Boštjan Klun, radijski voditelj
  • Tomaž Kaučič, eden največjih slovenskih kuharjev, cenjen tudi v mednarodnem okolju
  • Saša Einsiedler, komunikacijska trenerka in svetovalka
  • David Urankar, televizijski voditelj oddaje Dobro jutro in avtomobilist.

Pridružite se tudi vi in širite glas o priložnosti za nov začetek tudi med svoje prijatelje in znance.

Novinarska konferenca 40 dni brez alkohola

Na sliki od leve: Miha Deželak, Nataša Sorko, Igor Velov, Andreja Verovšek, Tjaša Kolenc Filipčič, Janez Sušnik in Imre Jerebic

Več izjav in utrinkov iz tiskovne konference na spletni strani brezalkohola.si.

Zavod Med.Over.Net, Andreja Verovšek, tel. 040/464 – 340, e-naslov: [email protected]


Sledite nam