fbpx

Danes prvič v Sloveniji in Evropi evropska kartica ugodnosti za invalide

Novice, Obvestila, Zanimivo, Zdravila in zakonodaja

EU kartica ugodnosti za invalide na različnih področjih, saj si tudi invalidi povsod zaslužijo podobno obravnavo.

Danes je bila javnosti prvič predstavljena evropska kartica ugodnosti za invalide. V okviru projekta, ki ga podpira Evropski socialni sklad, sta kartico zasnovala Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije. Kartica je od danes upravičencem na voljo na vseh upravnih enotah po Sloveniji.

Kako pridobim kartico ugodnosti za invalide?

Za vse upravičence je kartica na voljo že od danes naprej, način pridobitve pa je zelo preprost: vlogo za kartico lahko invalidi brezplačno vložijo na kateri koli izmed 58 upravnih enot po vsej Sloveniji, kartico pa bodo nato na dom prejeli v desetih dneh od oddaje vloge. »Še posebej želimo spodbuditi podjetja k družbeni odgovornosti, tako da bi se v čim večjem številu pridružila projektu in ponudila popuste invalidom,« je še povedala in s tem opozorila tudi na ekonomski potencial projekta. S ponujanjem posebnih komercialnih popustov invalidom na področju umetnosti in kulture, turizma, športa, izobraževanja, trgovine in transporta bodo namreč ponudniki lahko pokazali, da so del odgovorne družbe, hkrati pa povečali svojo prepoznavnost in pridobili nove uporabnike.

V nadaljevanju je spregovoril tudi uporabnik kartice, Dušan Filiček iz Zavoda Korak v Kranju:»S kartico bom šel lažje na dopust, smučanje, večerjo ali na kak koncert v Filharmonijo,« je povedal in dodal, da ga veseli, da bo zdaj za vse te aktivnosti plačal manj, pred tem mu z ozirom na lastno finančno stanje in finančno stanje njegovih družinskih članov namreč niso bile dostopne. Zaradi kartice bo tudi več potoval, o njenih prednostih pa osveščal tudi druge. »Med ugodnostmi, ki so na voljo, si bom najprej privoščil izlet v živalski vrt z ženo,« je zaključil.

ZOO Ljubljana namreč invalidom s kartico ponuja kar 75 % ob nakupu vstopnice, v ponudbo pa je vključena tudi brezplačna izposoja invalidskega vozička. Poleg ZOO Ljubljana je v bazi ugodnosti trenutno še okoli 200 ponudnikov, ki jih je mogoče ves čas spremljati na spletni povezavi www.invalidska-kartica.si. Seznam ponudnikov se bo ves čas dopolnjeval, Uporabniki bodo imeli možnost uporabe baze ugodnosti tudi preko mobilne aplikacije na svojem mobilnem telefonu. Mobilno aplikacijo bodo uporabniki lahko poiskali pod naslovom invalidska kartica.

 

Kartica ugodnosti je namenjena vsem, ki izpolnjujejo sledeče pogoje:

 • delovni invalidi I., II. in III. kategorije po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju
 • osebe s priznano telesno okvaro:
  • 90% telesno okvaro zaradi izgube vida,
  • 70 % telesno okvaro zaradi izgube sluha in
  • najmanj 80% telesno okvaro,če se te seštevajo in je najnižji odstotek za eno vsaj 70%;
 • invalidi po Zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov;
 • invalidne osebe po Zakonu o usposabljanju in zaposlovanju invalidov ;
 • invalidi po Zakonu o vojnih invalidih;
 • osebe z zmerno, težjo in težko duševno ter najtežjo telesno prizadetostjo po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb;
 • otroci in mladostniki, razvrščeni po Zakonu o izobraževanju in usposabljanju otrok in mladostnikov z motnjami v telesnem in duševnem razvoju in po Zakonu o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami:
  • otroci z motnjami v duševnem razvoju
  • gluhi otroci
  • slepi otroci
  • gibalno ovirani otroci in
  • otroci z avtističnimi motnjami;
 • osebe z gluhoslepoto – 50% okvara sluha po Fowlerju in 1., 2., 3., 4. ali 5. kategorija slepote in slabovidnosti;
 • invalidi po predpisih drugih držav članic EU.

 

Do kartice je v Sloveniji upravičeno približno 170 000, kar predstavlja med 12 in 13 % populacije. Kartica je namenjena tudi osveščanju širše javnosti o njihovih zmožnostih, potrebah, željah, načinu življenja, predvsem pa o tem, da so tudi invalidi ljudje, ki potujejo kot vsi drugi in si povsod zaslužijo podobno obravnavo. Pozitiven učinek EU kartice ugodnosti za invalide bo večje vključevanje invalidov v družbo – ne le domačo, temveč tudi v družbo EU, ter s tem večja kakovost njihovega življenja.

 


Sledite nam