fbpx

Dan slovenskih lekarn: Zdravila in kronični bolniki 26. september 2012

Zdravila in zakonodaja, Zdravje in bolezni

Lekarne in lekarniški farmacevti letos ob Dnevu slovenskih lekarn opozarjajo na pravilno in varno jemanje zdravil pri kroničnih bolnikih.

Lekarniška zbornica

Lekarniška zbornicaLjubljana, 20. september 2012 – Lekarne in lekarniški farmacevti letos ob Dnevu slovenskih lekarn opozarjajo na pravilno in varno jemanje zdravil pri kroničnih bolnikih. Medtem ko je slovenska raziskav izpred dveh let pokazala, da slovenski bolniki dokaj dobro poznajo svoja zdravila, pa manj vedo o njihovih možnih neželenih učinkih in součinkovanju z drugimi zdravili. Zato lekarniški farmacevti spodbujajo kronične bolnike, naj se ob obisku v lekarni s svojim farmacevtom posvetujejo glede morebitnih težav, ki so povezane z jemanjem zdravil. Vsem obiskovalcem pa so v teh dneh v lekarnah na voljo tudi brezplačne informativne knjižice »Zdravila in kronični bolniki«.

Tudi tokrat akcija v lekarnah poteka v organizaciji Sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu in Lekarniške zbornice Slovenije. Kot opozarjajo lekarniški farmacevti, je zdravljenje praviloma bolj uspešno, če bolniki dobro poznajo svoja zdravila in tudi njihove neželene učinke. Danes ni težava v dostopu do zdravil, saj imamo tudi v Sloveniji na voljo učinkovita in varna zdravila. Nepravilno jemanje – pa naj bo to zaradi nerazumevanja navodil ali pa ker se bolnik sam odloči spreminjati predpisane odmerke – lahko vodi do težav, ki so povezane z zdravili. Te se lahko odražajo kot slabše počutje bolnika, hitrejše napredovanje bolezni ali pa dodatni zdravstveni zapleti.

»Pravilno jemanje zdravil ni tako zelo samo po sebi umevno, še zlasti pri kroničnih bolnikih,« opozarja predsednik Slovenskega farmacevtskega društva dr. Gašper Marc. »Marsikdo, ki se počuti dobro, prekine terapijo, češ saj sem zdrav. Vendar če gre za kronično bolezen, ta ni ozdravljena. Pomembno vlogo pri spodbujanju in ozaveščanju bolnikov, da se držijo predpisanega jemanja zdravil, imajo lekarniški farmacevti. In tej pomembni nalogi, spodbujanju pravilnega zdravljenja z zdravili, je namenjen tudi Dan slovenskih lekarn,« pojasnjuje dr. Marc.

Pomembno vlogo lekarniških farmacevtov pri zdravljenju z zdravili izpostavlja tudi v. d. predsednika Lekarniške zbornice Slovenije Ivan Zajc, ki ob tem izpostavlja še en vidik obravnave: »Skrb za varno in učinkovito zdravljenje kroničnih bolnikov mora biti posvečena tudi povezanim zdravstvenim težavam, kot je na primer depresija. Kronični bolniki zaradi svoje bolezni večkrat doživljajo stres, zato je pomembna celovita obravnava bolnika. Ko gre za zdravljenje z zdravili, so nam lekarniškim farmacevtom v podporo programi farmacevtske skrbi, ki pa so jih zaradi pomanjkanja kadrov številne lekarne na žalost opustile. Naš cilj je zato zagotoviti predvsem več časa lekarniškemu farmacevtu, da se posveti bolniku, opravi pregled terapije in se z njim pogovori, da ta dobro razume navodila ter pozna tudi morebitne neželene učinke zdravil.«

Slabo leto od uvedbe obnovljivih receptov za določene skupine zdravil, s katerimi se zdravijo kronični bolniki, je v lekarnah še vedno nekaj zmede. Bolniki se še niso povsem navadili, saj imajo določena zdravila lahko na obnovljiv, določena pa na običajen recept. Ker v Sloveniji še nimamo elektronskega recepta, mora bolnik po nadaljnje izdaje zdravila vedno v isto lekarno, ki tudi hrani recept. Zdravnik na recept označi, kolikokrat lahko bolnik dvigne zdravila na ta recept, veljaven pa je največ eno leto. Da bi bolnikom olajšali pregled nad zdravili, s katerimi se zdravijo, lekarniški farmacevti spodbujajo uporabo t. i. osebne kartice zdravil, v kateri so zapisana vsa bolnikova zdravila na recept in brez recepta, pri obnovljivih receptih pa pripišejo tudi, kdaj in v kateri lekarni je bolnik dvignil zdravilo.


Sledite nam