Dan AIDS-a

anonimni uporabnik, 25. november 2013
Ostalo
rdeca pentlja

V tem tednu bo potekal “Evropski teden promocije testiranja na HIV”. V sklopu le-tega so se odzvali tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

V tem tednu bo potekal “Evropski teden promocije testiranja na HIV”. V sklopu le-tega so se odzvali tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Testiranje in svetovanje na HIV bo potekalo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja od ponedeljka, 25. novembra do petka, 29. novembra.

V ponedeljek od 12.00 – 14.30. ure, od torka do petka pa bo testiranje potekalo od 13.00 – 14.00 ure. Izvidi bodo na voljo že naslednji dan ob isti uri, petkovi izvidi pa v ponedeljek v času testiranja.

HIV/aids: vloga družinskega zdravnika

Okužba z virusom HIV je postala kronična obvladljiva bolezen, vendar mora bolnik izpolnjevati dva temeljna pogoja: do nas mora priti pravočasno in da, ko je to potrebno, uživa zdravila redno in do konca življenja.

Po 30. letih od začetka epidemije, po vseh informacijah o okužbi, je na videz nenavadno, da se epidemija širi. Slovenska epidemija je še vedno majhna, vendar pa je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM) več kot 5 % okuženih, kar je zaskrbljujoče. Očitno je zaradi učinkovitega zdravljenja popustil strah pred umiranjem, pomemben vzrok pa je tudi »sodoben načina razmišljanja in neodgovornega vedenja«. V obdobju zadnjih let imamo letno 40 do 55 na novo okuženih in obolelih oseb, kar je za več kot 100% več kot je bila incidenca pred 10 leti. Žal jih več kot tretjina pride že z napredovalo okužbo, ko imajo koncentracijo celic CD4 pod 200/mm3.

V Sloveniji se ljudje redko odločajo za testiranje na HIV. Potrebna je večja aktivnost vseh slovenskih zdravnikov.

Zgodnje odkrivanje oseb, okuženih s HIV in zgodnje zdravljenje okuženih oseb, je poleg promocije bolj odgovornega obnašanja prioriteta v boju proti HIV/aidsu, ker je zdravljenje najučinkovitejša preventivatako lahko zelo učinkovito preprečujemo nove okužbe! Tveganje za prenos je največje, če je oseba, ki je izvor HIV, v začetnem ali v poznem obdobju okužbe, ko je koncentracija virusa v telesnih tekočinah velika. Okužena oseba najpogosteje prenese virus na druge osebe v prvih mesecih po okužbi (60% vseh prenosov), ker je takrat najbolj kužna, ne ve za svojo okužbo in se pogosto obnaša promiskuitetno.

Nujno je potrebno promovirati kombinacijo bolj ODGOVORNEGA OBNAŠANJA (varnejši spolni odnosi, uporaba kondomov in lubrikantov, poznavanje partnerja, izogibanje promiskuiteti) in POGOSTEJŠEGA TESTIRANJA, predvsem najbolj izpostavljenih oseb. Pomembno je, da okužbe odkrijemo v zgodnjem obdobju in osebe čim prej zdravimo. ZDRAVLJENJE je tudi odlična PREVENTIVA. Pri bolnikih, ki se uspešno zdravijo, je za več kot 90 % zmanjšano tveganje za prenos okužbe na spolnega partnerja. V borbo za zajezitev epidemije želimo pritegniti DRUŽINKE ZDRAVNIKE, in zdravnike, ki se ukvarjajo z mladino (dijaki, študenti). Prosimo Vas, da delujete vzgojno in pogosteje predlagate svojim varovancem, predvsem tistim s tveganim obnašanjem, testiranje na HIV. Še posebno to velja za MSM; če npr. osebni zdravnik pozna tvegane spolne navade bolnika, naj mu svetuje testiranje; seveda ne smemo pozabiti tudi na druge ogrožene osebe s tveganim obnašanjem. Osebe, ki vedo za okužbo (abstinenca, pogostejša uporaba kondomov) in predvsem osebe, ki se zdravijo, širijo okužbo v veliko manjši meri kot osebe, ki ne vedo za svojo okužbo. S takim pristopom bi lahko epidemijo na določenem geografskem (npr. v Sloveniji) področju v veliki meri omejili.

Pri testiranju je pomembno: svetovanje; upoštevati morate obdobje okna (6 tednov); če je presejalni test pozitiven je potrebno napraviti potrditveni test in šele nato za pozitiven rezultat povedati okuženemu. Za nasvete smo Vam zdravniki iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja vedno na voljo.

V skladu s 17. členom »Splošnega dogovora za pogodbeno leto 2013« zdravstveni domovi, zasebni zdravniki oziroma izvajalci s koncesijo ter izvajalci programa splošnih ambulant in ginekoloških dispanzerjev v bolnišnicah lahko zaračunavajo testiranje na HIV ZZZS-ju kot »ločeno zaračunljiv material«, in sicer pri boleznih oziroma v skladu s priporočili, ki jih je določilo Ministrstvo za zdravje. Navedeno lahko najdete tudi na spletnih straneh ZZZS: http://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.nsf/o/801610B92F071B8AC125757E003CD6E8?OpenDocument

Bolezni oz. simptomi in znaki, pri katerih morate pomisliti, da je bolnik okužen s HIV

»Indikatorske bolezni« in bolezni, ki definirajo aids* privedejo bolnike k različnim specialistom, zato jih predstavljam po skupinah zdravnikov – specialistov, ki jih najpogosteje odkrijejo. Družinski zdravniki niso posebno omenjani, saj pokrivajo celotno področje.

Zdravniki, ki se ukvarjajo s spolno prenosljivimi okužbami – SPO (dermatolog, ginekolog, infektolog, urolog, proktolog, gastroenterolog): vse SPB. Posebno je potrebno omeniti vnetja in razjede v zadnjiku (npr. ulcus durum), kar se pogosto spregleda.

Zaključna misel

Vsakdo ima pravico, da pozna svoj HIV status in ima v primeru okužbe vso potrebno podporo ter ustrezno zdravljenje. Osebe, okužene s HIV, ki ne vedo za svojo okužbo, ogrožajo sebe (napredovanje bolezni) in druge (nezavedno širjenje okužbe). Zato velja: »Bolj odgovorno obnašanje ter Testiraj in Zdravi«.

prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., Klinika za infekcijske bolezni in družinska stanja UKCL

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,442
30.03.2024 ob 10:27
296,851
25.04.2024 ob 10:59
112,980
25.04.2024 ob 11:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close