Daj se na seznam za zgodbe s srečnim koncem

anonimni uporabnik, 03. maj 2017
Ostalo

Preživetje bolnika s hudim krvnim rakom, ki zahteva presaditev KMC, je možna le s pomočjo vseh nas, ki smo zdravi …

Ste kdaj pomislili, kako je, če v nekem trenutku ostaneš povsem sam? Brez prijateljev, znancev, brez kogarkoli, na katerega bi se lahko obrnil po pomoč? Že sama misel na to je grozna, kaj šele trenutek, ko se ti to zgodi v realnosti. Tako se počutijo bolniki s najtežjimi oblikami krvnih rakov, ki jih bolezen postavi pred dejstvo: nujna je presaditev krvotvornih matičnih celic (KMC) ali pa ne boste ozdraveli.

Preživetje bolnika s hudim krvnim rakom, ki zahteva presaditev KMC, je možna le s pomočjo vseh nas, ki smo zdravi in pripravljeni pomagati. Za to, da nekomu rešiš življenje, ni potrebno veliko. Le tvoja odločitev, da se daš na seznam potencialnih darovalcev krvotvornih matičnih celic.

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L,  in Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino sta združila moči v kampanji Daj Se Na Seznam, s katero želita Slovence spodbuditi k vpisu v register darovalcev krvotvornih matičnih celic (KMC). V register Slovenija Donor je trenutno vpisanih slabih 17.000 potencialnih darovalcev, kar je v primerjavi s tujimi registri resnično malo. Nosilca akcije sta si zadala do konca tega leta v register vpisati vsaj še 3.000 novih potencialnih darovalcev ter s tem vsem, ki so kritično bolni in potrebujejo presaditev KMC, zagotoviti novo upanje in boljše možnosti za preživetje.

Vpis zgolj z vzorcem sline, postopek darovanja varen

Do prejšnjega tedna je vpis v register zahteval odvzem vzorca krvi, še pred leti pa je darovanje KMC, ki so bile takrat vzete iz kostnega mozga, veljalo za nekaj strašnega in težkega. Čeprav ta strah danes ostaja, dejansko stanje ni tako. Danes se v register vpišemo zgolj z vzorcem sline in izpolnjenim vprašalnikom, KMC pa darujemo z darovanjem krvi. »Usedeš se na stol, daš kri in nekomu rešiš življenje. Postopek sicer traja kake štiri ure, med tem počivaš in gledaš televizijo – in to je vse,« svojo izkušnjo darovanja KMC odprto deli Jani Breznik in poudarja, da ne razume, zakaj bi kdo sploh moral premišljevati o darovanju. Nekomu postati »brat po krvi« je naša odgovornost in hkrati velika čast.

Boštjan Klun, moderator, vpis v register z odvzemom brisa ustne sluznice

Vanji Žulič so v registru potencialnih darovalcev pred časom našli »brata po krvi«. »Občutek osamljenosti in nemoči, ko ne veš, ali na svetu obstaja kdo, s katerim se popolnoma ujemaš, te popolnoma ohromi.« Vanji je uspelo dobiti priložnost na novo življenje zaradi ljudi, kakršen je Jani Breznik. Jani pravi, da ne razume, zakaj bi o vpisu v register sploh morali razmišljati:

»Darovanje KMC je tako enostavno. Usedeš se na stol, daš kri in nekomu rešiš življenje.«

Ne razmišljajmo torej, ampak stopimo skupaj in poskrbimo za več zgodb s srečnim koncem, kakršna je Vanjina.

Kdaj in kako se lahko dam na seznam?
Kdo:
V register se lahko prijavijo zdrave osebe med 18. in 40. letom
Kje: Na Zavodih za transfuzijsko medicino in v transfuzijskih centrih po Sloveniji ali na organiziranih skupinskih vpisih in krvodajalskih akcijah
Kako: Z vpisom osebnih podatkov in brisom ustne sluznice
Več informacij: dajsenaseznam.si in na Facebook strani Daj se na seznam
Informacije po e-pošti: [email protected]
Informacije po telefonu: (01) 5438220
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
29.03.2024 ob 16:51
112,967
29.03.2024 ob 13:57
Preberi več

Več novic

New Report

Close