fbpx

Da, tudi starejši želijo spolne odnose

Človeško telo, Novice, Zanimivo, Zdravje in bolezni

Izrazit strah pred spolnostjo je povezan ravno z bolečinami ob spolnem odnosu zaradi suhosti in neelastičnosti sluznice.

Marsikatera ženska se zgrozi ob misli na menopavzo in na vse probleme, ki ji le ta prinaša. Pomisli na vse stranske učinke menopavze, kot so depresivnost, izguba motivacije in delovne vneme. Za slabo voljo poskrbijo tudi neredko na novo pridobljeni kilogrami in splošno veljavno mnenje, da se izrazito zmanjšata spolno poželenje in aktivnost.

Za nekatere ženske to vsekakor velja, ne moremo pa tega posploševati. Prav gotovo ima tukaj veliko vlogo življenje in njegova kvaliteta pred meno, kvaliteta partnerskega odnosa in osebnostne lastnosti ženske. Na kvaliteto življenja v menopavzi vpliva tudi zdravstveno stanje osebe v predhodnem obdobju.

Dejstvo je, da se organizem spremeni zaradi upada estrogena, sluznica postane bolj suha, življenjska energija upada, pojavijo se bolečine v raznih predelih telesa ter razni simptomi, ki jih prej ni bilo (visok krvni pritisk, zvišane vrednosti holesterola, sladkorja, bolečine v hrbtenici).

Veliko slabe volje povzročajo izsušene in istočasno neelastične sluznice.
Izrazit strah pred spolnostjo je povezan ravno z bolečinami ob spolnem odnosu zaradi suhosti in neelastičnosti vaginalne sluznice. Pojavi se pekoč občutek in bolečina med občevanjem, manjša občutljivost klitorisa in s tem manj intenzivni občutki. Dolgoročno vse to vodi v izogibanje spolnosti in poslabšanje partnerskega odnosa.

A spolnost ni samo domena mladih!

Uporaba lubrikanta na vodni osnovi omogoči normalni spolni odnos, brez bolečin in krčev. Če lubrikant ne vsebuje dodatkov, kot so barvila, dišave, se s tem izognete tudi možnosti alergičnih reakcij in možnosti pekočih občutkov zaradi dodatkov. Lubrikant na vodni osnovi tudi ne škodi sluznici, je kompatibilen s tkivom in se brez težav izpere. Strah pred spolnimi odnosi izgine, partnerja se posvetita sebi in poglobita odnos. (Preberite več o lubrikantu: SUTHERLAND GEL)

Spolnost v starejšem obdobju je zagotovo lahko lepa in navdihujoča in partnerja ponovno poveže.

Čustveno razmerje se osveži in strah pred spolnimi odnosi izzveni. Skrbi, ki tarejo mlade so preteklost in partnerja lahko v spolnosti ponovno uživata, raziskujeta in se razvajata.


Sledite nam