fbpx

Da ne zapadem v stanje pretreniranosti ali izgorelosti!

Bolezni, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

Poletni čas je čas, ko nas večina smrtnikov napolni baterije, se oddahnemo od vsega napora, naužijemo sonca, …

Poletni čas je čas, ko nas večina smrtnikov napolni baterije, se oddahnemo od vsega napora, naužijemo sonca, morja, skratka vsega lepega, kar za ta čas sodi zraven in kar nam pomaga, da bomo lahko v sebi zopet imeli polno delovnega elana.

Ker je delovni elan pomemben tako rekoč za skoraj vsako tako psihično kot fizično dejavnost, bomo v današnjem članku spregovorili o posledicah izgorelosti. Definicija izgorelosti pravi, da gre za občutke izčrpanosti in zmanjšane motivacije ter zanimanja, predvsem v smislu delovnih opravil.

Dejavnikov, da pride do izgorelosti je seveda veliko, glavni med njimi pa je stres. Definicija stres pravi, da je to odgovor organizma na zunanje okoliščine. Impulzi, ki povzročajo stres so seveda lahko različni, prevelika količina dela, časovni roki, zahtevne stranke, preveliki cilji, pritisk na delovnem mestu, ne primerno delovno okolje in še bi lahko naštevali. Ko se pojavi stres se telo odzove na način, tako, da se pospeši bitje srca, dihanje, krvni tlak, poveča se znojenje, zviša se vrednost sladkorja in maščob v krvi, zmanjša se apetit, skratka, telo bo avtomatično naredilo vse, da bo obvarovalo samo sebe, pred morebitnimi negativnimi posledicami stresa.

Vendar, nikar se dolgoročno ne zanašajte na odgovornost telesa, da bo v smeri boja proti stresu vse naredil sam. Še preden se lotimo pojasnjevanja vseh tistih »nalog«, ki bi morale biti dnevno na vaši »to do« listi dnevnih prioritet, naj pojasnim, da je stres v življenju izjemno pomemben, saj nas vzpodbuja k večji učinkovitosti in motivira pri reševanju problemov. Če ljudje ne bi poznali občutka stresa in njegovega pomena, si v mislih lahko predstavljam edino to, da smo kot polži, ki se jim nikamor ne mudi in imajo vedno dovolj časa, da pridejo od točke A do točke B. Samo na takšen način, bi verjetno še vedno živeli v dobi »brez ciljnega življenja«.

Pomembno pri stresu je njegovo dojemanje. Za neko situacijo lahko rečemo, da jo neka oseba doživlja na takšne način, spet druga, pa na čisto drugačen, morda bolj stresni način. V segment dojemanja stresa, vsekakor sodi mnogo stvari, vse od našega razvoja v otroštvu, lastnega sprejemanja, samozavesti, odločenosti, načina dojemanja življenja, odnosa do reševanja problemov in še bi lahko naštevali.

Kot vidimo, ni težava v besedi »stres«, težava se pojavi takrat, ko nam stres v telesu izzove določene občutke, ki jih ne poznamo, in se z njimi ne znamo soočiti. In najboljša rešitev pri tem je, da jih sprejmemo, se naučimo poslušati svoje telo in temu primerno začnemo iskati rešitve, ki bodo posledično pripeljale do adaptacije telesa (beri občutkov), na stres.

Vzroki za nastanek izgorelosti so seveda lahko različni, našteli bomo nekaj glavnih na katere, pa imate seveda vi sami največji vpliv, da na njih vplivate in s tem preženete njihove dolgoročne posledice.

Ne kakovostna prehrana

O prehrani je bilo res veliko napisano, tako da se ne bom preveč spuščal v podrobnosti razlag. Vsekakor pa bom izpostavil dejstvo, da bodite pri vnosu hrane pozorni na njihovo kakovost in namen! Bolj kot bo kakovostna (manj predelana, bo vsebovala manj slabih maščob, sladil, sladkorja itd) bolje bo. Že veliko boste narediti s tem, da boste uživali takšno hrano, ki bo za njeno presnovo, od telesa zahtevala čim manj energije, kar posledično pomeni, da bo vaše počutje in raven energije toliko višja. Ob vsem tem, pa ne pozabite, dnevno zaužiti vsaj 2 litra tekočine, najbolje navadne vode.

Premalo telesne aktivnosti

Kašne so pozitivne posledice telesne aktivnost? Posledic je vsekakor več, vendar sam vidim in občutim sledeče. Polnjene lastnih baterij, boljše počutje, višja raven energije, kakovostnejše zdravje, bolj produktivno in fokusirano delo, večja vztrajnost ter odločnost in vsekakor bi se našlo še kaj. Ljudje smo narejeni za gibanje, zato pozdravljam vse, ki to že pridno počnete, ter vabim vse tiste, ki jim morda manjka volje in motivacije, da si poiščete kakovostnega osebnega trenerja, morda vam pa ravno on lahko izboljša vašo stopnjo energije.

Čas zase

Si znati vzeti čas zase – to je v današnjih časih, že cela umetnost. Ritem življenja, nenehni sestanki, obveznosti, roki, hitenje, nam neprestano postavljajo prepreke na naši tirnici življenja. Vendar, kdor želi ostati na njej, se bo moral naučiti si vzeti čas zase. Tisti trenutki so lahko bolj dragoceni in kvalitetni kot si lahko predstavljate. Preglejte vse možnosti in ideje, ki vam ustrezajo, da bo porabljen čas zase kakovosten in prijeten.

Prevelika želja po hitrem napredku

V življenju je pomembno, da rastemo, napredujemo, dosegamo višje cilje? Vendar nas prevelike želje, hitri zaslužki in uspehi lahko peljejo v propad, da bomo na koncu popolnoma brez energije, motivacije, z slabim zdravjem, brez prijateljev, družine itd. Naučite se pametno planirati in imejte na ta račun na dnevnem planu raje manj pomembnih kot več nepomembnih opravil. Vsekakor pa, umetnost porabe časa in doseganja ciljev, je povezovanje z drugimi ljudmi, ki vam lahko prihranijo čas in pomagajo do bolj kvalitetnega dolgoročnega napredka.

tek-cez-drn

Znati povohati vrtnice

Že kar nekaj časa je minilo odkar sem bral knjigo, v kateri razlagajo »kako povohati vrtnice«. Ker se mi je stvar zdela zanimiva, jo s pridom uporabljam še vedno uporabljam. Povohati vrtnice pomeni, da zapremo oči, in si v misli prikličemo vse tiste misli, na katere smo sami ponosni, ki nas navdihujejo z lepimi občutki. Prav tako pomeni povohati vrtnice to, da si naštejemo nekaj stvari, za katere smo hvaležni! Že sam občutek hvaležnosti, nas popelje na trdna tla realnosti, katere vse prevečkrat jemljemo samoumevno!

Še za koncev. Stres je škodljiv, o tem ni dvoma. Prav tako ni dvoma o tem, da ga potrebujemo in da nam koristi. Vsekakor pa je pomembno, da ste vi tisti, ki ste najbolj odgovorni in ki ne bi smeli iskati izgovorov, da vam je stres zopet prekrižal načrte.

Osebni trener: Gašper Predanič.


Sledite nam