fbpx

Da bo vaš dom varen pred zimo

Novice

Zima se uradno začne 21. decembra, vendar so vremenske razmere že sedaj nepredvidljive. Trenutno nas bolj ali manj spremlja dež, kmalu pa lahko verjetno pričakujemo tudi sneg in led. Kot pred zimo …

Zima se uradno začne 21. decembra, vendar so vremenske razmere že sedaj nepredvidljive. Trenutno nas bolj ali manj spremlja dež, kmalu pa lahko verjetno pričakujemo tudi sneg in led. Kot pred zimo poskrbimo zase, moramo poskrbeti tudi za naše domovanje. Za kaj vse je potrebno poskrbeti, da bo naš dom varen pred zimo in da jo bomo preživeli čim bolj varno in brez skrbi?

Varna okolica doma

Za varno okolico doma pospravimo vrtno pohištvo, lončnice in igrače, saj jih močan veter lahko odpihne in celo polomi ali uniči naše ali tuje imetje. Počistimo vrt, teraso ali balkon ter porežemo grmovje in veje, saj so te zaradi zimskih razmer že tako bolj krhke in se pod dodatno težo snega ali žledu lahko hitro zlomijo in poškodujejo dom ali avtomobil.

Streha nad glavo

Preverimo strešno opeko in jo zamenjamo, če je počena ali razbita. S tem se izognemo temu, da bi jo močan veter odpihnil, in se zavarujemo pred poškodbami našega ali tujega premoženja.

Čisti odtoki

Preden se zima zares začne, očistimo vse odtoke in žlebove. Pospravimo in izpraznimo tudi zunanje gumijaste cevi, zunanje pipe, ki so izpostavljene mrazu, pa ovijemo z izolacijskim materialom.

Voda = led

Poskrbimo, da zunaj ne ostaja voda, ki bi lahko zaradi nizkih temperatur zmrznila, to pa bi nam lahko povzročilo škodo.

Naj vam bo toplo

Da nam bo doma kar se da prijetno, je priporočljivo preveriti delovanje našega sistema za gretje. Ne želimo si namreč, da bi se nam sredi zime pokvarilo gretje. Redni servis enkrat na leto je obvezen, saj bomo le tako zagotovili, da bo med zimskimi meseci vse dobro delovalo, obenem pa bomo tako poskrbeli tudi za pravilno in varno delovanje. Pozimi včasih pride do požarov, ki so pogosto posledica nepravilno delujočega ali nevzdrževanega grelnega sistema.

kaminl

Dober mojster

Pomembno je, da si poiščemo dobrega vodoinštalaterja in električarja ter imamo njun kontakt za vsak slučaj vedno pri roki.

Naj bo prijetno vzdušje varno

Pred prvo uporabo kamina preverimo, ali je naš dimnik res prehoden. S svečami ravnamo pazljivo – kadar nismo prisotni v prostoru, jih raje ugasnemo, isto pa velja tudi za odprt ogenj. Sveče vedno postavimo na nevnetljivo podlago stran od zaves, papirja in ostalih vnetljivih materialov. Otrokom ne dovolimo, da se igrajo s svečami ali pa jih uporabljajo brez našega nadzora.

Pozor, drsi

Pozimi nam lahko na poledenelih površinah hitro spodrsne, kar lahko pripelje do poškodb. Redno čistimo dostope do našega doma; uporabimo lahko tudi sol ali pesek, ki ga potresemo po zaledenelih tleh.

Naj bodo vedno doma

Dobro je, da imamo žepno svetilko, dodatne baterije in prvo pomoč vedno pri roki.

Ne pozabite na dobro zavarovalno polico

Z upoštevanjem navedenih nasvetov bomo poskrbeli za skrbno vzdrževanje in varno prebivanje v domu, ne smemo pa pozabiti tudi na ustrezno zavarovanje, ki nam lahko olajša marsikatero nepredvidljivo težavo.

Oglasno sporočilo


Sledite nam