fbpx

Cvetoči balkoni so oblačilo naše hiše

Dom & prosti čas, Zanimivo

Zasaditve na balkonih in okenskih policah so kot obleka hiše, ker je ponudba velika pa lahko postane izbira rastlin in njihovo kombiniranje pravi stilski izziv. Trendovske zasaditve so bolj podobne naravnim, izbiramo manj zahtevne rastline in mešane kombinacije v skladnih barvah.

Rastline izberemo odvisno od lege, kjer bodo rasle. Osnovna rastlina naj bo preizkušena, dodajamo novejše in manj znane. Da olajšamo stres ob presajanju, pred presajanjem rastline s cvetličnim lončkom namočimo ali zalijemo z vodo, ki smo ji dodali biostimulator Bio Plantella Vita.

Izberemo dovolj prostorno posodo, odtočne odprtine prekrijemo z drobnimi kamenčki, da jih zemlja ne zamaši. Za sajenje izberemo visoko kakovosten substrat Plantella Balkonia, ki rastlinam nudi oporo in zagotavlja vsa potrebna hranila.

Cvetje v barvi manga

Letošnjo pomlad in poletje bodo balkoni odeti v prelivajoče barve različnih odtenkov cvetov in barvitih listov. Še posebno izstopajo barve, ki jih najdemo tudi na plodovih slastnega manga, zato nekateri letošnji trend imenujejo kar mango leto: od drobnih do velikih cvetov in pisanih listov v prelivajočih odtenkih rumene, rdeče, zelene in vijoličaste.

V ospredju so že znane rastline v novih podobah. Za sončne lege izberemo pokončne in polviseče pelargonije kompaktne rasti, ki se bohotijo z intenzivnimi barvami cvetov. Pestra izbira hvaležnih dišečih pelargonij bo popestrila sončno lego in odvrnila marsikaterega škodljivca, pa še užitne cvetove in liste imajo. Za bolj košato rast izbiramo med množico petunij z barvitimi cvetovi, ki čudovito pridejo do izraza v družbi drobnocvetnega mlečka, žajblja ali gavre.

V  sveže rožnati barvi nas bosta razveseljevala plezajoča tunbergija ‘Arizone rose sensation’  in bidens ‘Pretty in pink’,  pa pelargonije ‘Chocolate’ s pisanimi listi ob žili v barvi čokolade in z drobnimi rožnatimi cvetovi.

V senčno lego poleg fuksij dodajamo belo drobnocvetočo tradeskancijo, vodenke, begonije, a tudi hortenzije in hoste.

Modro poslikano poletje

Poleg navedenih je letos v zasaditvah tudi  veliko modrine, ki jo imajo salvije, sivka, lobelije, modri čudež, patagonska verbena, plumbago, verbene, torenijo in slak. Neprava dišeča vanilijevka Heliotropium ‘Blue Bouquet’ je odlična popestritev v modrem – cveti vse poletje ter omamno diši po vaniliji. Modri barvi se najlepše poda bela, zato dodamo drobnocvetni mleček ali bakopo, ki z bogastvom cvetov poudarita lepoto velikocvetnih sosed, kot so petunije, pelargonije, vanilija itd.

Za zdrave in odporne rastline

Le rastline v dobri kondiciji bodo izpolnile naša pričakovanja in odigrale pričakovano vlogo hišne poletne preobleke, zato vodi za zalivanje enkrat tedensko dodajamo gnojila. Cvetoče rastline potrebujejo Plantella Cvet, listnate pa Plantella List. Za pelargonije in surfinije najbolje poskrbimo specialnim tekočim gnojilom Plantella.

Rastline ob zalivanju opazujemo, da zaznamo morebitne spremembe zaradi napada škodljivcev ali bolezni, saj bomo uspešni le, če bomo pravočasno ukrepali.

 


Sledite nam