fbpx

Civilna družba in stroka proti uvedbi terapevtskih skupin zdravil

Dogodki

Mreža NVO 25×25 uvedbi terapevtskih skupin zdravil nasprotuje, kot nestrokovno in nesmotrno so jo ocenili tudi predstavniki stroke.

Mreža NVO 25×25, ki združuje okrog 40 društev bolnikov iz vse Slovenije, je na ponedeljkovi novinarski konferenci skupaj s strokovnjaki – zdravniki in lekarnarji – predstavila svoj pogled na ukrep Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki kljub vsem strokovnim nasprotovanjem zaradi varčevanja uvaja sistem terapevtskih skupin zdravil (TSZ).

Mreža NVO 25×25 uvedbi terapevtskih skupin zdravil nasprotuje, kot nestrokovno in nesmotrno so jo ocenili tudi predstavniki stroke. ZZZS pozivajo, naj razmisli o drugih varčevalnih alternativah, med katerimi na prvem mestu predlagajo participacijo za zdravila. Prebivalstvo Slovenije pa pozivajo, da jih podprejo s podpisom peticije, ki je dostopna na spletni strani Mreže NVO 25×25: www.mreza-25×25.si.

TSZ niso medsebojno zamenljiva zdravila (MZZ), pač pa so si med seboj le podobna, saj so namenjena za zdravljenje iste bolezni. Za vsako terapevtsko skupino zdravil se bo določila najvišja cena (NPV), ki jo bo krila zavarovalnica. V sedanjem sistemu (MZZ) lahko farmacevt v lekarni na željo bolnika izda cenejšo obliko zdravila v skupini medsebojno zamenljivih zdravil, če bolnik ne želi doplačati razlike v ceni. Pri zdravilih v posamezni TSZ pa farmacevti v lekarnah takšne možnosti v skupini primerljivih skupin ne bodo imeli. Bolnik, ki za zdravilo ne bo želel ali mogel doplačati v lekarni, bo moral nazaj k svojemu zdravniku po nov recept za tisto zdravilo, za katerega bo določena NPV, ki bo v celoti krita s strani zavarovalnice.

Tak sistem prinaša tveganja, nevarnosti in zaplete pri vseh treh ključnih deležnikih – pacientih, zdravnikih in lekarnarjih – in med njih širi konfliktna razmerja, ki so dolgoročno škodljiva. Stroka se je pri vseh treh deležnikih že izrekla proti sistemu TSZ. Naj navedemo ključne argumente proti.

Ogled celotnega prispevka


Sledite nam