fbpx

Cepljenje proti sezonski gripi in pnevmokokni pljučnici

Človeško telo, Zdravje in bolezni

Cepljenje proti sezonski gripi je najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe.

cepljenje

Obvestilo Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor:

V času od 08.10.2012 in do 26.10.2012, ko smo pričeli z letošnjo akcijo cepljenja proti sezonski gripi, smo v ambulanti Centra za epidemiologijo Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor in na terenu cepili nekaj manj kot 3500 oseb.
Zaradi zmanjšanega zanimanja za cepljenje v popoldanskem času bomo z 29.10.2012 v ambulanti zavoda cepili le še v dopoldanskem rednem terminu vsak delavnik (od ponedeljka do petka) od 8.00 do 13.00 ure.

Ocenjujemo, da je dosedanja akcija cepljenja proti sezonski gripi potekala uspešno tudi zato, ker ste nam pri izvajanju cepljenja nudili objektivno in kvalitetno medijsko podporo. Za vaše sodelovanje se vam iskreno zahvaljujemo.

Cepljenje proti sezonski gripi in pnevmokokni pljučnici

Cepljenje proti sezonski gripi je najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe. Cepljenje se priporoča vsem zdravim osebam, ki nimajo alergije na cepivo, še posebej pa osebam s povečanim tveganjem za težji potek obolenja. To so osebe starejše od 65 let, osebe s kroničnimi obolenji srca in ožilja, kroničnimi obolenji dihal in presnove vključno s sladkorno boleznijo ter osebe z oslabelim imunskim sistemom. Pri omenjenih skupinah prebivalstva lahko sama gripa poteka v težji obliki, zaradi poslabšanja osnovne bolezni pa pogosto zahteva bolnišnično zdravljenje.

Cepljenje proti gripi se priporoča tudi nosečnicam v drugem in tretjem tromesečju nosečnosti, proti gripi pa se lahko cepijo tudi otroci in dojenčki od šestega meseca starosti dalje. S cepljenjem šolarjev, študentov in zaposlenih lahko preprečimo širjenje bolezni v kolektivu. V deželah Z Evrope se proti gripi cepi več kot 80 % ogrožene populacije. Za gripo sicer na svetu zboli 3-5 milijonov ljudi; 250.000 – 500.000 oseb zaradi gripe umre.

Cepivo proti sezonski gripi vsebuje vsako leto 3 različne tipe inaktiviranega virusa, za katere se pričakuje, da bodo krožili v prihajajoči sezoni, zato se je proti gripi potrebno cepiti vsako leto znova. Cepivo proti gripi za sezono 2012/2013 vsebuje naslednje tipe virusnih antigenov:

A/California/7/2009 (H1N1);
• A/Victoria/361/2011 (H3N2);
• B/Wisconsin/1/2010.

cepljenjeCepivo je sestavljeno iz prečiščenih površinskih antigenov virusov, ki so pridobljeni na oplojenih kokošjih jajcih. Cepivo je mrtvo in kot tako ne more povzročiti bolezni niti v blagi obliki. Le redko se lahko po cepljenju pojavijo stranski učinki kot so povišana telesna temperatura, slabo počutje, oteklina, rdečina in bolečina na mestu vboda, ki pa izginejo v dveh dnevih. Po cepljenju proti sezonski gripi do sedaj ni bilo opazovanih težjih neželenih učinkov, kljub dejstvu da se vsako leto s tem cepivom cepi več milijonov ljudi. Cepljenje za 60 – 80 % zniža tveganje za obolenje in težji potek gripe.

Sočasno s cepljenjem proti sezonski gripi priporočamo starejšim osebam in ljudem s kroničnimi obolenji tudi cepljenje proti pnevmokokni pljučnici.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor bomo pričeli izvajati cepljenje proti sezonski gripi in pnevmokokni pljučnici v ponedeljek 08.10.2012. Cepljenje bomo izvajali v ambulantah Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, Prvomajska 1, od ponedeljka do petka med 8.00 in 13.00 uro ter sredo in četrtek popoldan od 14.00 do 17.00 ure.

Tako kot v prejšnjem letu ZZZS krije stroške cepiva za vse osebe, starejše od 65 let, ne glede na njihovo zdravstveno stanje, kot tudi za vse osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil (razen arterijske hipertenzije), dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (tudi sladkorno bolezen), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov ter bolezni, ki slabijo imunski odziv, ne glede na starost teh bolnikov. Za te skupine prebivalstva znaša cena cepljenja 7,00 EUR. Za vse ostale znaša cena cepljenja 12,00 EUR.

Istočasno kot s cepljenjem proti gripi bomo pričeli tudi s cepljenjem proti povzročitelju pnevmokokne pljučnice. Cena cepljenja znaša 24,00 EUR.

Za morebitne dodatne informacije v zvezi s cepljenjem smo vam na razpolago na telefonski številki 45 00 136.
Prosimo vas, da z informacijo o pričetku cepljenja seznanite vaše poslušalce, bralce oz. gledalce.
Hvala za sodelovanje !

Pripravil: Predstojnik centra:
asist. Zoran Simonović, dr.med.,spec. prim.mag. Karl Turk, dr.med.,spec.


Sledite nam