fbpx

Čemaž – previdno pri nabiranju

Prehrana, Življenjski slog

S katerimi strupenimi rastlinami najpogosteje zamenjujemo čemaž in kako poteka zastrupitev z njimi.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana opozarjajo nabiralce čemaža ali divjega česna, na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami. Najpogosteje se ga zamenjuje za jesenski podlesek in belo čmeriko. Vse tri rastline imajo podobne ovalne liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce , njihove svojce in prijatelje.

Zastrupitev z jesenskim podleskom

Zastrupitev poteka v več fazah. Zastrupljencem postane slabo dve do 12 ur po zastrupitvi, pojavijo se bruhanje, bolečine v trebuhu ter hudo driska, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri pacientih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pride še do izpada las.

Zastrupitev z belo čmeriko

Tovrstna zastrupitev poteka s slabostjo, bruhanjem, drisko, glavobolom, meglenim in skakajočim vidom, mravljinčenjem, oslabelostjo, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in prehodno izgubo zavesti.

Iz UKC Ljubljana so še sporočili, da so v zadnjem tednu v Centru za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana, zdravili že dva pacient, ki sta se zastrupila z jesenskim podleskom, ter pacienta, ki se je zastrupil z belo čmeriko.
V lanskem letu so spomladi zdravili skoraj deset takšnih pacientov, od katerih je ena pacientka zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrla. Jesenski podlesek namreč vsebuje izjemno močan strup kolhicin, ki je smrtno nevaren že v majhnih odmerkih.

V primeru suma na zastrupitev s strupeno rastlino, se priporoča čimhitrejši pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele, je dobro vedno vzeti s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.

5435486E-8C91-11E1-BBD6-4FAE65B94067


Sledite nam