fbpx

Celulit – imate raje pomaranče ali jabolka?

Človeško telo, Zdravje in bolezni

Kar 80 do 90 odstotkov, po nekaterih raziskavah celo 98 odstotkov žensk, naj bi se spopadalo s pomarančasto kožo.

Celulit je naraven pojav, saj je posledica normalne strukture podkožja pri večini žensk. Kar 80 do 90 odstotkov, po nekaterih raziskavah celo 98 odstotkov žensk, naj bi se spopadalo s pomarančasto kožo. Gre za značilno razporeditev maščobnega in vezivnega tkiva v ženskem podkožju, ki ima za posledico jamičast videz površine kože. Čeprav je to normalna posledica strukture podkožja, je za večino žensk težava, ki bi jo rade vsaj omilile, če že ne popolnoma odstranile.

C CelulitV kolikšni meri je celulit viden, je odvisno od količine maščobe v podkožju ter od debeline in kompaktnosti usnjice in povrhnjice na posameznem predelu telesa. Debelina in kompaktnost usnjice in povrhnjice sta na predelih, kjer je celulit najvidnejši, pri ženskah izrazito manjša kot pri moških; ker se z leti še zmanjšata, je celulit vse vidnejši. Pri moških je pritisk na zgornje plasti kože dokaj enakomeren, pri ženskah pa maščobne celice na usnjico in povrhnjico pritiskajo neenakomerno, zato je koža videti jamičasto.

Če povečana količina maščobnega tkiva pritiska tudi na krvne in limfne žile, se zmanjša pretok krvi in limfe skozi ta območja. Posledično se upočasni presnova, zaradi slabe prekrvavljenosti in s tem prehranjenosti pa pride do propadanja že tako oslabljenega vezivnega tkiva in do zastajanja tekočin, kar dodatno poslabša videz. S celulitom je prizaneseno večini moških, ne pa tudi vrhunskim športnicam, suhim lepoticam in drugim znanim osebnostim, po katerih se ženske tako rade zgledujemo.

Če sprejmemo dejstvo, da gre za normalen pojav, moramo sprejeti svoje telo, enako dele, ki so “pomarančasti” kot tiste gladke in čvrste, “jabolčne”. Navsezadnje ima celulit vsaka ženska. Lahko pa preskusimo raznovrstna sredstva, s katerimi bomo omilili neželene jamice, vendar ne smemo pozabiti, da kratkoročnih rešitev ni. Če se celulitu ne bomo posvečali, se bo stanje prej ali slej povrnilo na začetno. Vsekakor je priporočljivo, da začnemo skrbeti zase s pravilno prehrano in gibanjem, saj to ne bo le zmanjšalo izrazitosti celulita, pač pa bo koristilo tudi splošnemu zdravju.

Prehrana in vadba

Telovadba-zenske-1Celulita torej ne moremo v celoti odpraviti, omiliti ga je mogoče na različne načine. Kaj torej lahko storimo? Uporabljamo lahko kombinacijo metod, ki spodbujajo prekrvitev in izločanje tekočine z odpadnimi snovmi iz telesa ter razbijajo maščobne nanose. Osnova mora biti sprememba prehrane in vadba. Celulit je manj viden, če imamo primerno telesno težo in dovolj mišičnega tkiva, ki ga vzdržujemo z zdravo prehrano in telesno dejavnostjo.

www.viva.si

Vabljeni k obisku forumov mape Styling: lepota, nega in stil, kjer se lahko posvetujete glede celulita. Vabljeni tudi k obisku portala styling.over.net, kjer vas prav tako čaka obilo koristnih nasvetov o negi telesa, ličenju ter modi.


Sledite nam