fbpx

Če bi živeli še dlje, bi ga imel vsak moški

Bolezni, Obvestila, Zanimivo

V Sloveniji imamo že 25 let isto število urologov, medtem ko obolevnost za rakom prostate in drugimi urološkimi…

Ko je Janez Kordiš pred dobrim desetletjem zbolel za rakom prostate, bi mu prav prišla vsaka dodatna informacija o tej bolezni. Danes lahko bolnik dobi pri zdravniku DVD z informacijami, ki mu pomagajo potem, ko prvi šok zaradi diagnoze mine in se odloči, da bo bolezen dobro spoznal in za spopad z njo čim več naredil tudi sam.

Nov izobraževalni material so za boljšo ozaveščenost ljudi o raku prostate pripravili slovenski strokovnjaki. Asist. mag. Dejan Bratuš, dr. med., spec. urolog je ob tem povedal, da zdravnikom v ambulanti pogosto zmanjka časa, da bi bolniku razložili vse, poleg tega pa ti prvi hip vseh informacij zaradi zmede in šoka niti ne slišijo.

V Sloveniji imamo že 25 let isto število urologov, medtem ko obolevnost za rakom prostate in drugimi urološkimi težavami vztrajno raste. Rak prostate je postal najpogostejši rak pri moških po 50. letu in po zadnjih podatkih jih v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 500. Ti kljub pomanjkanju zdravnikov specialistov, dobijo kakovostno obravnavo, je prepričana dr. Breda Škrbinc, dr. med., spec. internistične onkologije, čepravtudi onkologi zaradi kadrovske podhranjenosti že izgorevajo.

Oba strokovnjaka ugotavljata tudi, da imamo v Sloveniji dober dostop do vseh novih zdravil na tem področju. Prav zaradi novih možnosti zdravljenja, se obema zdi pomembna multidisciplinarna obravnava bolnikov, da torej o najboljši poti zdravljenja za posameznega bolnika presojajo strokovnjaki več različnih področij in ne zgolj urolog ali onkolog.

Janez Kordiš je eden od tistih bolnikov, ki dokazujejo, da je kljub napredovali bolezni, ki se je ne da ozdraviti, le zaustaviti, mogoče še dobro živeti naprej. Ko je leta 2005 je odbil diagnozo napredovali rak prostate z zasevki na kosteh, je kot inženir naredil inženirski načrt, kako bo z upoštevanjem navodil zdravnikov, zdravim življenjskim slogom, prehrano, gibanjem in nasmehom na licih, svojo bolezen premagal. Sedem let pozneje je tekel na svojem prvem maratonu v Firencah in tudi danes več kot deset let pozneje še vedno optimistično teče dalje.

Rak na prostate je bolezen, ki vsaj na začetku, ko je še ozdravljiva, le redko opozori nase s kakšnimi  posebnimi znaki. Enostavna preiskava, ugotavljanje tumorskega označevalca (na prostato specifični antigen ali PSA), pa jo lahko z veliko verjetnostjo potrdi ali ovrže. Vendar stroka ne priporoča, da bi testirali kar vse moške po vrsti, saj bi tako verjetno zdravili tudi veliko tistih, ki jim bolezen ne bi sicer nikoli povzročila večjih težav. Če bi moški živeli dovolj dolgo, bi namreč to vrsto raka imeli že skoraj vsi, a agresiven (ko se razširi iz prostate v kosti, bezgavke in druge organe) je le pri nekaterih, medtem ko drugi zanj niti ne vedo in jim ne skrajša življenja. Testiranje priporočajo tistim z večjim tveganjem: če je rak v družini (ga imata oče ali brat), če imajo težave z odvajanjem urina (kar sicer še ni znak raka) ali so starejši od 50 let, saj se tveganje povečuje s starostjo.

Čeprav napredovalega raka ni več mogoče pozdraviti, je v sodobni medicini je na voljo že veliko orodij, ki omogočajo, da tudi tako bolezen čim bolje in čim dlje lahko obvladujejo. Pri odločanju za vrsto zdravljenja pa je temeljno vodilo, zagotoviti bolniku kakovost življenja, je še povedala dr. Breda Škrbinc.

Strokovnjaki ugotavljajo še, da je ozaveščanje o raku prostate vse boljše. Dodatne informacije so bolnikom na voljo na DVD-ju, ki so ga izdali v podjetju Janssen Slovenija in ga lahko dobijo pri svojem zdravniku. Vsi video posnetki so tudi prosto dostopni na YouTube kanalu Janssen Slovenija Rak prostate.  A še vedno bolniku največ pomeni dober odnos z zdravnikom in da ima zdravnik zanj vsaj nekaj minut časa, poudarja Janez Kordiš. Glede na to, da je vsako leto sedem odstotkov več novih primerov raka prostate, bomo  tako za zagotavljanje kakovostne obravnave ­gotovo potrebovali več zdravnikov (in multidisciplinarnih timov), ki se z njim ukvarjajo.


Sledite nam