Čas spomladanskih alergij – kje se skriva cvetni prah?

Dom & prosti čas, Zanimivo, Zdravoteka

Cvetni prah in druge vrste alergenov se skrivajo v vašem domu in na mestih, na katere morda nikoli ne bi niti pomisliti.

Če se vsako pomlad spopadate s pomladnimi alergijami, potem se boste zagotovo želeli izogniti izpostavljenosti alergenom. Cvetni prah in druge vrste alergenov se skrivajo v vašem domu in na mestih, na katere morda nikoli ne bi niti pomisliti.

Oblačila

Čeprav se ne vidi, pa vendar se cvetni prah skriva tudi na vaših oblačil. Če ste zelo občutljivi na cvetni prah, boste simptome alergij občutili tudi doma. Po sprehodu ali dejavnosti v naravi, ne odlagajte svojih oblačil v prostoru, temveč jih dajte takoj v pranje.

wood-shoes-floor-belt-large

Obutev

V svoj dom boste cvetni prah prinesli tudi z obutvijo. Velikokrat se zadržuje v preprogah. Da bi preprečili vnos alergenov v dom, se sezujte že pred vhodom in obutev pustite pred bivalnimi prostori.

Zavese

Kako pogosto temeljito očistite okna? Posteljnino verjetno menjavate redno, kako pogosto pa operete in zamenjate zavese? Dovolj je, da okno priprete in delci cvetnega prahu že zaidejo na zavese in se tam zadržijo. Več cvetnega prahu se bo zadržalo na zavesah, bolj izraziti bodo simptomi alergije.

Živali

Alergija na dlake hišnih ljubljenčkov je zelo pogosta. Vendar ne pomislite takoj na dlako, saj je velika verjetnost, da se na dlaki vašega ljubljenčka zadržuje cvetni prah, ki povzroča alergijske reakcije. Zato po vsakem sprehodu hišnega ljubljenčka dobro obrišite in ga ne spustite v spalne prostore.

spanje-pes

Preproge

Tudi če poskrbite za redno sesanje preprog, je verjetnost, da vam je uspelo odstraniti vse alergene zelo majhna. Preproge so idealne za kopičenje cvetnega prahu, prahu in umazanije. Na splošno ima vsak dom, kjer imajo preproge, več alergenov od doma brez preprog. Zato strokovnjaki svetujejo, da odstranite vse preproge iz prostorov in domačega okolja, če imate težave z alergijami.

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo v redu.

bo v redu

RSS Ustavi se!

 • C4
  Takratna izguba službe in nenadna smrt očeta so me pretresli do temeljev. V vrtincu zame že tako prehitrega življenjskega tempa, ki me je pogoltnil, in dodatnega šoka nisem mogla več dihati ...
 • Potlačen strah nezavedno prenašamo na potomce
  Zavedanje širšega družinskega konteksta vzorca potlačenja strahu nam daje možnost notranje biološke in psihološke osvoboditve ter omogoča, da potlačenega strahu ne prenašamo na naslednje potomce.
 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.
 • Moja pot do izgorelosti na grafu
  ... sledi faza psihoterapevtskega odpravljanja notranjih "moram" prisil, s spoznanjem, da se je nesmiselno do konca gnati za doseganje povečini ne lastne sreče in le kratkotrajnega zadovoljstva zase, ki bo trajalo samo dotlej ...