fbpx

Čarobni svet domišljije za uspavanje

Družina, Novice, Otroški svet, Zanimivo

Zasanjajte se v zvočne pravljice, v katerih je v črke ujet čarobni svet domišljije.

Je vaš otrok, ko je čas za spanje, nemiren, se ne more umiriti in zaspati?

Pogosto se dogaja, da otroci postanejo dejavni in nemirni, ravno ko pride čas za spanje. To je lahko njihov način »boja« proti zaspanosti, lahko je učinek določene hrane ali pijače, ki so jo zaužili za večerjo in imajo presežek energije ali pa je to preprosto njihova slaba navada. Vaš cilj je, da jih od tega odvadite in uvedete nekaj pravil, ki se jih bodo morali otroci držati in spoštovati.

Kaj lahko storite, da bi bilo otroka lažje pospremiti v posteljo:

1. Izogibajte se sladkarij ali kofeina/teina pred spanjem. Sladica je pravi vrhunec otroške večerje, vendar pa imejte v mislih, da pred spanjem ne zaužijejo preveč sladkorja, saj bodo zaradi njega dalj budni in lahko tudi zelo nemirni. Podobno velja za kofein/tein, zato se ga je treba v tem času izogniti, saj poveča stopnjo budnosti. Namesto naštetega je bolje, da jim pred spanjem ponudite nekaj lahkega, kreker in mleko. To bo bolj zdravo in bolj koristno.

2. Ustvarite vzdušje za spanje. Ugasnite luči in postopoma zatemnite prostor, da se otrok ne ustraši teme, mraka ali senc ter ga počasi pripravite za spanje.

3. Nekateri otroci se pred spanjem radi igrajo preproste, umirjene igre. S tem ni nič narobe, vendar pa jim ne dovolite, da bi ob tem divje tekali. Skozi igro jih poskusite počasi uspavati in postopoma pripravljati spanje.

4. Ustvarite rutino. To je najverjetneje najboljši način za otroka, da se privadi na spanje v razumnem času. Razmislite o najbolj idealnem času za spanje, na primer, 20 uri, 21 uri ali 22 uri, ga počasi navajajte ter ga vedno ob določeni uri pospremite spat. Otrok se bo počasi privadil in bo naslednjo noč ob določeni uri že vedeli, da je čas za spanje.

Na koncu še en nasvet: Zelo pomembno je, da s svojimi otroci preživite čim več dragocenega časa. V krogu družine bodo bolj izpolnjeni in srečnejši, skozi druženje in igro z njimi pa boste tudi preprosteje ugotovili njihove težave ali strahove, če jih imajo in vam jih ne povejo.

Zelo priporočljivo je uspavanje otrok s pravljicami

Časi se spreminjajo, pravljice pa ostajajo zvest spremljevalec otroškega odraščanja. Ker dandanes staršem velikokrat primanjkuje časa za njihovo branje, so nastale Lahkonočnice, pravljice, ki povezujejo vse generacije.

Lahkonočnice so zakladnica zvočnih pravljic, v katerih so čarobni svet domišljije v črke ujeli sodobni slovenski pravljičarji. Pravljično podobo pravljicam pa so nadeli mladi slovenski ilustratorji. In ker nič ne zaziba v spanec kot pomirjujoč glas dedkov in babic, jih prebirajo stanovalci doma starejših občanov.

V decembru vašega otroka zazibajo v sladek sen čarobne pravljice, ki jim lahko vsak dan po 18.00 uri prisluhnete na www.lahkonocnice.si. Ponujajo vam 40 čarobnih pravljic, 10 pripovedovalcev, 8 avtorjev, 3 ilustratorje. Prvih 24 pravljic lahko že danes poslušate na www.lahkonocnice.si.

Čas je za pravljico, zato poiščite celotno zgodbo, s katero bo vaše najmlajše v svet domišljije popeljal pomirjujoč glas gospe Ivice Prosen.

Pripovedovalka Ivica Prosen

Ivica se je najraje sproščala s planinarjenjem, nabiranjem rož in gob. Vsaj desetkrat je bila na Triglavu, prvič leta 1946.

 

O avtorju Ana Duša

Ana vodi Pripovedovalsko šolo Pripovedovalskega Varieteja. Pravljice je prirejala in pisala za projekte različnih gledaliških hiš ter za radio in televizijo.

Novi čudoviti zgodbi lahko prisluhnete vsak večer po 18. uri.

Pa sladke sanje želimo!

 


Sledite nam