fbpx

Čakalne dobe: Prednost naj imajo otroci

Novice, Zdravje otrok

Članice in člani Združenja za pravice bolnih otrok so tisti, nastopajo kot zagovorniki pravic otrok, ker si želijo otrokom zagotoviti …

Otroci morajo imeti prednost – skrajšajmo čakalne dobe za otroke

Članice in člani Združenja za pravice bolnih otrok so tisti, nastopajo kot zagovorniki pravic otrok, ker si želijo otrokom zagotoviti najboljšo možno zdravstveno oskrbo, ki jo naš zdravstveni sistem lahko nudi.

Prejšnji mesec se je na združenje obrnila mama sina, ki že nekaj mesecev čaka na operacijo.
Na združenju se  zavedajo določil o enakopravnem dostopu do zdravstvene obravnave, pri čemer je edino merilo prednosti nujnost zdravstvenega stanja, pa vendar menijo, da bi otroci, kot posebej ranljiva skupina morali biti upoštevani kot prednostni kriterij v uvrščanju na čakalne sezname (poleg dosedanjih treh prednostnih kriterijev).

Oddelek-neonatologije-Pediatricne-klinike1

Zakaj so tako pomembne primerne čakalne dobe za otroke in zakaj naj imajo otroci prednost pri zdravstveni obravnavi?

RSK za pediatrijo je 22.12.2010 na 57. redni seji ponovno potrdil že predhodno sprejet sklep:
Najdaljša dopustna čakalna doba za zdravstveno obravnavo v pediatriji je 1 mesec. 

Razlogi:
• klinična slika bolezni se v otroški dobi znatno hitreje spreminja kot pri odraslih;
• otrok je organizem v stalni rasti in razvoju
• posledice bolezni in poškodb v otroški dobi se odražajo v odrasli dobi
• preventivni zdravstveni posegi otroške populacije so pomembni za zdravje odrasle populacije

V pediatriji so čakalne dobe nezaželene, a žal do njih kljub temu prihaja še posebej na preglede v tako imenovanih subspecialističnih ambulantah, ki večinoma delujejo v okviru sekundarnih bolnišnic in obeh UKC-jev. Skrajšati bi morali predvsem čakalne dobe na prve preglede in operativne posege.

kasljanje-otrok-pregled1Upamo, da bo Ministrstvo za zdravje to pripombo upoštevalo v pripravi sprememb Pravilnika o najdaljših čakalnih dobah za posamezne zdravstvene storitve in o načinu vodenja čakalnih seznamov, ki je ta čas v razpravi.
Bolnišnicam bi morali financirati zadostno število timov v subspecialističnih ambulantah, s katerimi bi lahko skrajšali čakalne dobe v dodatno odprtem ordinacijskem času subspecialističnih ambulant.

Vir: Združenje za pravice bolnih otrok


Sledite nam