fbpx

Burzitis

Bolezni, Zanimivo

Burzitis je vnetje burse oziroma vnetje malih žepkov, ki so med kito in kostjo. Burse zmanjšujejo trenje med kitami …

Burzitis je vnetje burse oziroma vnetje malih žepkov, ki so med kito in kostjo. Burse zmanjšujejo trenje med kitami ali mišicami ter lajšajo gibanje. Burztis se lahko prizadene ramena (subakromialni ali subdeltoidni burzitis), komolce (rudarski komolec), kolke, kolena ali sklepe roke ali stopala. Lahko je akutni ali kronični. Akutna oblika se običajno pojavi po določenem naporu ali posebnih obremenitvah. Kronični burzitis, ki traja več mesecev, se po navadi navezuje na predhodne, ponavljajoče se poškodbe.

Vzrok bolezni

Vzrok bolezni ni znan. Med dejavnike tveganja zagotovo lahko štejemo kronične fizične obremenitve nad svojimi zmožnostmi, poškodbe in infekcije (Staphylococcus aureus). Burzitis je lahko spremljevalec nekaterih bolezni, kot so Hallux valgus in artritis.

Simptomi

  • Vnetje burse, ki jo spremlja bolečina, oteklina, in občutljivost območja prizadetega sklepa.
  • Neugodje in bolečina se običajno pojavita med raztezanjem in obremenitvijo določenega sklepa, ki presega običajne zmožnosti
  • Bakterijski burzitis spremlja eritem, toplo in boleče mesto
  • Kronični burzitis lahko pripelje do fibroze sklepa in omeji njegovo gibljivost.

Diagnoza

S punkcijo in analizo burse se postavi diagnoza in tako izloči okužba ter nalaganje kristalov.

Potek bolezni

Če burzitisa ne zdravimo, dolgoročna povzroči nalaganje kalcija v mehkih tkivih in tako povzroči trajno omejeno prizadetega zapestja.

Zdravljenje

Zdravljenje vključuje terapijo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili in fizioterapijo. Izogibati se je treba aktivnostim, ki obremenjujejo sklepe.


Sledite nam