fbpx

Bulica na dojki – znak za preplah?

Žensko zdravje

Rak dojke je pri ženskah najpogostejša maligna bolezen, poleg tega ne kaže trenda upadanja, zato je strah pred njim vse močnejši. In tako že vsaka nenavadna sprememba v dojki vzbudi preplah.

K sreči je pogosto lažen. Med takimi spremembami je tudi bulica na dojki, ki je poleg sprememb v videzu in obliki dojke in bradavice najpogosteje zabeleženi znak, zaradi katerega ženske na tem področju poiščejo zdravniško pomoč. Naj vsako novoodkrito bulico na dojki razumemo kot znak za preplah?

Kakšna je zdrava dojka?

Najprej pojasnimo pogosto zmoto. Nesimetričnost dojk ni patološka sprememba. Prav to je pogosto razlog, da ženske posumijo na raka dojke. Vendar pa so ženske dojke zelo redko popolnoma simetrične – kar pa ne pomeni, da niso zdrave.

Dojke so parne mlečne žleze, katerih osnovna naloga je tvorba mleka. Od začetka pubertete, skozi nosečnost in dojenje pa vse do menopavze se ženske dojke nenehno spreminjajo. Njihovi velikost in struktura sta poleg tega odvisni tudi od menstrualnega cikla ženske.

Obliko jim določa maščobno tkivo, ki je v reprodukcijskem obdobju prisotno v velikih količinah in dojkam daje polnost. S staranjem se njegova količina postopoma zmanjšuje, s tem pa se oblika dojk spremeni. Del popolnoma razvite dojke je poleg maščobnega tkiva tudi vezivno tkivo, ki ločuje od 15 do 20 režnjev mlečnih žlez in njihovih kanalčkov.

Kaj pa bulice na dojkah?

K sreči vsaka bulica ali zatrdlina na dojkah še ni vzrok za preplah. Več kot 80 odstotkov bulic je benignih in so popolnoma naraven pojav v življenju ženske. Nastanejo lahko zaradi hormonskega stanja ženske, življenjskega sloga ali celo okoljskih dejavnikov. Pri več kot polovici žensk se bulica na dojki odkrije vsaj enkrat v življenju – bodisi z mamografijo, ultrazvokom ali pa jo ženske same zatipajo med samopregledovanjem. K tem benignim spremembam dojk spadajo ciste, fibroadenomi, fibrocistične spremembe in intraduktalni papilom.

Za kakšne bulice gre? Na kratko povedano, gre za ciste, ki jih zatipamo blizu površine dojk, globlje pa odkrijemo le z ultrazvočnim pregledom ali mamografijo. Ciste so ovalne votline, napolnjene s tekočino, ki so na otip čvrste, v notranjosti pa mehke. V določenih primerih, denimo pred menstruacijo, so lahko boleče. Fibroadenomi so neboleči vozlički, ki jih pod prsti občutimo kot dobro zamejene, premične gladke kroglice. Najpogosteje se pojavljajo pri ženskah med 20. in 30. letom starosti.

Pri fibrocističnih spremembah opazimo večje število vozličkov v dojki, ta pa je boleča in občutljiva. Velikost vozličkov je odvisna od hormonskih sprememb v menstrualnem ciklu. Če bulico otipamo točno pod bradavico, gre verjetno za intraduktalni papilom, saj se ta razvije v izvodnih mlečnih kanalčkih, ki potekajo pod bradavico. Posebej moramo biti pozorni na morebitni izcedek iz dojke, ki je pri intraduktalnem papilomu prozoren ali sokrvičen, pri raku dojke pa krvav.

Za raka gre le v redkih primerih

V manjšem odstotku primerov je bulica prvi vidni znak raka dojke, a če jo odkrijete pravočasno, vam lahko reši življenje. Po čem se razlikuje od benignih sprememb? Maligna bulica je trda in neboleča ter po določenem obdobju ne izgine, se ne premika, temveč je vedno na istem mestu, ali pa se nahaja pod pazduho. Tovrstne spremembe vzbujajo sum na maligno tvorbo v dojki.

Če bulico odkrijemo v zgodnji fazi bolezni, je prognoza ugodna. Zato upoštevajte pomen samopregledovanja pa tudi rednega ultrazvočnega in mamografskega nadzora. Te preproste metode so nadvse pomembne pri zgodnjem odkrivanju raka dojke, obenem pa tudi pri zdravljenju – lahko vam rešijo življenje.

Foto: Pexels


Sledite nam