fbpx

Brezskrbni na izletu in počitnicah, tudi v deželah klopov in komarjev

Aktualno, Zdravje

Uživanje v poletnih dneh nam lahko prav hitro zagrenijo komarji z bolečimi in srbečimi piki, ali pa klopi, ki so pri nas vse bolj nevarni. V zadnjih letih borelioza, rumena mrzlica, denga, chikungunye …, niso več omejene samo na vroče, eksotične države, vse več jih je tudi pri nas. Se sploh lahko ustrezno obvarujemo in odpravimo na brezskrben potep po narav?

Klopi prenašajo bolezni

V naravi se klopi najraje zadržujejo v vlažnih listnatih gozdovih z gosto grmičasto podrastjo. Na svoje žrtve čakajo v podrasti in splezajo nanje. Pri tem poiščejo mesto, kjer je koža najbolj mehka in prekrvavljena, na primer za ušesi, pod pazduho, na dimljah, zapestjih, lasišču, gležnjih ali stopalih.

Ker ima klopova slina anestezijski učinek, vboda ne čutimo. Klopi lahko na človeka in na živali prenašajo povzročitelje različnih bolezni.

Kje v Sloveniji je največ okuženih klopov?

V slovenskem prostoru sta najpogostejši lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME). Medtem ko so z borelijami okuženi klopi razširjeni po vsej Sloveniji, pa je klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa, največ na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v ljubljanski regiji.

Klopi so tudi na naših vrtovih

Pred klopi nismo varni niti na vrtu. Včasih jih celo na obleki ali na hišnem ljubljenčku nevede prinesemo na domači vrt in teraso. Zato je pomembno zmanjšati možnost, da si poiščejo primerno prebivališče. Urejena, pokošena zelenica je osnova, saj klopi visijo na višjih rastlinah in prežijo na nas. Če višjih rastlin na zelenici ni, smo to možnost napada odstranili. Prav tako uredimo kakšno opuščeno, vlažno mesto na naši parceli.

Slovenski proizvajalec predstavlja novo učinkovito zaščito pred klopi

Da preprečimo pik klopa, se za sprehode po gozdu ali v naravi oblečemo v dolga oblačila in še pokrivalo poveznemo na glavo.

Za učinkovito zaščito uporabimo Effect Protect repelent proti klopom. Sredstvo lahko poškropimo po oblačilih ali nanesemo na kožo, saj je dermatološko testirano in primerno tudi za otroke, starejše od 3 let.

Tudi piki komarjev so lahko nevarni

Poleg klopov se na naši parceli hitro zaredijo verjetno najbolj osovražene žuželke na vsem planetu, komarji. Na svetu je okoli 300 različnih vrst komarjev, pikajo nas pa samice, ki jih privlačijo tako količina ogljikovega dioksida v izdihanem zraku osebe kakor tudi vonj kože.

Močnejši ljudje in nosečnice z dihanjem proizvajajo več ogljikovega dioksida, zato jih imajo komarji raje. Še posebej pa jim je všeč vonj po mlečni kislini, ki se izloča takrat ko telovadimo. Nekatere vrste komarjev nas pikajo le v gležnje in noge, ker jih privlači vonj bakterij na nogah.

V Sloveniji so najbolj razširjeni navadni in tigrasti komarji. Bolezni, ki jih komarji prenašajo so marsikje po svetu smrtonosne in zato predstavljajo velik problem. Pri nas domači komarji prenašajo vročico Zahodnega Nila in japonski encefalitis, tigrasti pa čikungujo, dengo, rumeno mrzlico, virus Zika. Na srečo je v Sloveniji le nekaj okužb letno. A vseeno so piki sila boleči, moteči in seveda nadležni.

Kako se zavarujemo?

Pomembno je poznati potek razmnoževanja. Samica odloži jajčeca na površino vode. Ličinke se izležejo po 48 urah. Življenjska doba pogostejših vrst komarjev je okoli enega meseca.

Večina komarjev je aktivna ponoči ali v somraku, čez dan počivajo v skrivališčih. So šibki letalci in neradi zaidejo dlje kot nekaj sto metrov od vode, kjer so se izlegli. Zimo preživijo v obliki jajčec. Zato moramo okoli hiše vse pregledati in odstraniti morebitno stoječo vodo, ki je pogosto v pozabljenih posodah, zamašenih žlebovih, celo vodnjakih.

Na teraso in vrt namestimo UV luči in kurimo sveče, ki komarje odganjajo. Sebe pa zaščitimo še s sredstvom Effect Protect repelent proti komarjem. Zagotavlja 7-urno zaščito, je popolnoma brez vonja. Ker je dermatološko testiran, ne povzroča draženja kože, zato je primeren za majhne otroke, starejše od 3 let.

Effect Protect – učinkovita zaščita pred klopi in komarji.


Sledite nam