fbpx

Brezplačno testiranje za okužbo z virusom hepatitisa C

Dogodki, Zanimivo

Po ocenah strokovnjakov je v Sloveniji z virusom hepatitisa C okuženih od pol do enega odstotka splošne populacije, torej do dvajset tisoč ljudi, le tri tisoč, to je …

Po ocenah strokovnjakov je v Sloveniji z virusom hepatitisa C okuženih od pol do enega odstotka splošne populacije, torej do dvajset tisoč ljudi, le tri tisoč, to je slaba sedmina, pa jih ve za okužbo.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu 160 milijonov ljudi kronično okuženih z virusom hepatitisa C (HCV), od tega 9 milijonov v Evropi. Vsako leto se tu na novo okuži do 30 000 ljudi, večinoma mladih, število pa iz leta v leto narašča. Pri veliki večini okuženih se razvije kronično vnetje jeter (hepatitis), ki lahko privede do raka na jetrih in odpovedi delovanja jeter. Letno bolezni podleže kar 90 000 Evropejcev. Za hepatitis C namreč ni cepiva, je pa  bolezen danes ozdravljiva, če jo le začnemo zdraviti dovolj zgodaj, torej, če vemo, da smo okuženi in pravočasno poiščemo ustrezno zdravniško pomoč. Torej velja vsem, ki tega še niste opravili, povabilo, da preverite, če pri vas obstaja kakršnokoli tveganje, da ste okuženi z virusom hepatitisa C.  Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana tudi letos potekajo aktivnosti za ozaveščanje o prednostih zgodnjega odkrivanja okužbe. Na voljo so brošure z informacijami o bolezni, plakati in trganke o tveganem vedenju za okužbo, ki spodbujajo k zgodnjemu odkrivanju okužbe in napotitvi k ustreznemu specialistu. Aktivno sodelujejo tudi izbrani osebni zdravniki, farmacevti v lekarnah, aktivisti populacij z največjim tveganjem za okužbo in študentje medicine iz Projekta Virus, ki bodo v tednu brezplačnega anonimnega testiranja od 15. do 19. septembra na stojnici na Prešernovem trgu v Ljubljani ozaveščali mimoidoče in jih vabili na testiranje.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana se lahko vsak ponedeljek med dvanajsto in štirinajsto uro anonimno in brezplačno testirate na okužbo z virusoma hepatitisa B in C.

Od ponedeljka, 15. septembra,  do petka, 19. septembra 2014 pa bo anonimno brezplačno testiranje potekalo  vsak dan od 15.00 do 18.00 ure.

hepatitis-testiranje

Zakaj  se testirati?

Pomembno je vedeti, da je hepatitis C že vrsto let ozdravljiva bolezen, če jo odkrijemo in zdravimo dovolj zgodaj. Ste morda kadarkoli pred letom 1993 prejeli kri ali krvne pripravke? Ste bili kadarkoli izpostavljeni neprofesionalnemu tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic (‘pearcing’)? Ste morda kdaj poskusili njuhanje drog? To so le tri od petnajstih vprašanj, za katera velja, da pritrdilen odgovor pomeni verjetnost, da je bila oseba izpostavljena virusu hepatitisa C. Žal tri četrtine ljudi, ki živijo z virusom hepatitisa C, ne ve, da so okuženi, saj lahko več desetletij po okužbi živijo brez kakršnihkoli znakov bolezni. Prepozno odkrita okužba je danes glavni razlog, zaradi katerega virusnemu hepatitisu C v svetu še vedno vsako leto podleže najmanj en in pol milijona ljudi, čeprav je na voljo izredno učinkovito zdravljenje, s katerim bolezen lahko dokončno pozdravimo.

Če okužba ni prepoznana in zdravljena, lahko vodi do ciroze jeter, raka na jetrih in smrti. Podatek o okuženenosti z virusom hepatitisa C tako lahko pomaga pri pomembnih življenjskih odločitvah, uspešno zdravjenje pa virus hepatitisa povsem odstrani iz telesa. Slovenija sodi v evropski vrh po uspešnosti vodenja in zdravljenja bolnikov s hepatitisom C, zato ne preseneča, da je prof. dr. Mojca Matičič, dr. med. predstavila »Slovenski model« obravnave bolnikov februarja v Evropskem parlamentu v Bruslju in kot vabljena predavateljica tudi marca  na konferenci Svetovne zdravstvene organizacije v Ženevi. »Današnje zdravljenje virusnih hepatitisov je na zavidljivi ravni. Nova zdravila omogočajo, da bodo v bodoče lahko pozdravili skoraj vsakega bolnika, pri katerem bolezen še ni dokončno okvarila organa. Na srečo je v Sloveniji več možnosti, da bolnikom nudijo kar najboljšo zdravstveno oskrbo. Žal pa ne moremo pomagati tistim, ki so okuženi, a za okužbo še ne vedo in zato ne poiščejo pravočasno pomoči pri ustreznem specialistu,« pove prof. dr. Mojca Matičič, dr. med. iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. »Le zgodnje odkritje okužbe lahko vodi do uspeha in vsem, ki še omahujejo bodisi z odločitvijo o zdravljenju hepatitisa C ali celo z odločitvijo o testiranju na okužbo, bo v bodoče v veliko pomoč tudi Društvo bolnikov s hepatitisom, ki se ustanavlja in je namenjeno prav izkoreninjenju hepatitisa C v Sloveniji«, še poudarja prof. Matičičeva.

Epidemiološke značilnosti bolezni v Sloveniji

Po ocenah je v  Sloveniji najverjetnje od pol do enega odstotka prebivalcev okuženih z virusom hepatitisa C, pri čemer so deleži okuženih v skupinah z večjim tveganjem višji. Dvaindvajset odstotkov odvisnih od drog je okuženih s HCV, kar je po podatkih Evropskega urada za nadzor nad drogami (EMCDDA) drugi najnižji delež v EU, kjer izstopamo tudi po izredno nizkem deležu bolnikov s hkratno okužvo HIV in HCV.

Vir: UKC Ljubljana


Sledite nam