Zakaj je branje pomembno?

Dom & prosti čas, Zanimivo, Življenjski slog

Rezultati so pokazali, da branje zmanjšuje raven stresnih hormonov za 68 %, poslušanje glasbe za 61 %, ob skodelici …

Ob kulturnem prazniku je pomembno, da se poudarimo pomen branja. Že od malih nog. Poleg tega, da z branjem bogatimo splošno razgledanost, besedni zaklad, izboljšujemo spomin, branje tudi sprošča.

Nove raziskave ameriških znanstvenikov so ponovno potrdile, da branje ugodno vpliva na fizično in duševno zdravje. V študiji so raziskovalci preučevali vpliv različnih načinov sprostitev in ugotovili, da branje najbolj blagodejno vpliva na človeka.

Raziskovalci so udeležencem izmerili raven stresa pred in po različnih testih. Po testiranju so udeleženci prakticirali različne načine sprostitve – branje, poslušanje glasbe, sprehajanje in uživanje kave ali čaja.

Rezultati so pokazali, da branje zmanjšuje raven stresnih hormonov za 68 %, poslušanje glasbe za 61 %, ob skodelici kave ali čaja za 54 % in hoja za 42 %.

Da branje blagodejno vpliva na čustveno in duševno zdravje, je pokazalo že več raziskav.

Raziskovalci so ugotovili, da ni važno, kakšne knjige berete, saj je učinek enak s kakršnokoli literaturo. Branje je kot pobeg od vsakdanjih težav in stresa ter hkrati prebuja domišljijo in spodbuja ustvarjalnost.

Predhodne raziskave so pokazale, da ima branje številne koristi za zdravje kognitivnih sistemov. Med najpomembnejšimi so:

  • boljši spomin,
  • boljše analitične spretnosti razmišljanja,
  • boljša koncentracija in osredotočenost,
  • preprečevanje kognitivnih motenj in
  • preprečevanje Alzheimerjeve bolezni.