fbpx

Botoks in pomlajevanje s polnili danes ni več tabu

Lepota, Novice, Zanimivo, Življenjski slog

Delo dobrega lepotnega kirurga je, lahko bi rekli, skorajda nevidno. Ljudje se bodo spraševali kaj je drugačnega na …

Kljub temu, da so lepotne operacije in posegi danes nekaj običajnega, pa po drugi strani še vedno burijo duhove. Zasluge gre pripisati predvsem tistim, ki z njimi pretiravajo.

Delo dobrega lepotnega kirurga je, lahko bi rekli, skorajda nevidno. Ljudje se bodo spraševali kaj je drugačnega na vas, ne bodo pa vedeli, kaj točno je to.

Botulin je nevrotoksin, ki ga proizvajajo bakterije Clostridium botulinum. Botoks zdravniki že leta uspešno uporabljajo v estetske namene glajenja obraznih gub. Botox je blagovna znamka, na trgu so na voljo še drugi izdelki pod imeni Dysport,  Xeomin in drugi.

Kako deluje botoks?

Botoks začasno blokira signale med živci in mišicami. Deluje tako, da povzroča začasno paralizo mišic, v katere ga vbrizgamo. S tem gube postanejo manjše in manj izrazite. Večinoma se uporablja za tretiranje gub na čelu, okoli oči t. im. crow’s feet ter gub med obrvmi. Botoks ne deluje na gube, ki jih je povzročilo čezmerno sončenje. Uporablja se lahko tudi na liniji ustnic, bradi, kotičkih ustnic ter vratu.

Aplicira se s tanko iglo z več zbodljaji v želen predel. Učinek se po navadi pojavi okoli štiri dni po apliciranju in je največji po okoli dveh tednih. Trajnost rezultata je štiri do šest mesecev. Mišica, ki je tretirana, se po vbrizaganju začasno preneha krčiti. Posledično se mimične gube zgladijo in “zmehčajo”.

Večinoma se uporablja za tretiranje gub na čelu, okoli oči t.im. crow’s feet ter gub med obrvmi. Botoks ne deluje na gube, ki jih je povzročilo čezmerno sončenje. Uporablja se lahko tudi na liniji ustnic, bradi, kotičkih ustnic ter vratu.
Uporabljajo ga tudi v predelu pazduh, stopal ali dlani za omejevanje potenja.

Kako poteka postopek?

Postopek traja približno pol ure in zanj ni potrebna anestezija. Vbrizgajo ga s pomočjo zelo tanke igle v točno določene mišice, pri tem pa občutite le manjše nelagodje. Po postopku se lahko vrnete na delo, saj v večini primerov sam postopek ne pusti sledi. Teden dni pred postopkom se je koristno odpovedati alkoholu in uporabi Aspirina.
Kako dolgo traja učinek botoksa?
Učinek traja različno dolgo, odvisno od posameznika, v povprečju pa nekje od štiri do šest mesecev. Po tem času je treba postopek ponoviti. Z rednim tretiranjem gub se le- te “naučijo” biti sproščene in posledično manj vidne.

Kakšni so stranski učinki?

Najpogostejše so modrice, glavoboli, ki trajajo do 48 ur, se pojavijo redkeje. Zelo redko pride do upada vek, kar pa izzveni v treh tednih. To se zgodi v primeru, če se botoks s praskanjem ali glajenjem prerazporedi. Po postopku se skušajte izogibati glajenju, praskanju obraza in ne lezite v posteljo vsaj uro po postopku.

Kdo naj se izogiba botoksa?

Ni primeren za nosečnice in doječe matere ter bolnike z nevrološkimi boleznimi. Ker botoks ni primeren za vse vrste gub, se pred postopkom posvetujte z izbranim zdravnikom. Druga možnost so polnila.

Pomlajevanje s polnili

Preparati hialuronske kisline se v estetski kirurgiji uporabljajo v namen povečevanja volumna tkiv. Uporabljajo se za glajenje, zmanjševanje gub in polnjenje predelov kože in podkožja, kjer je prisotno pomanjkanje tkiva.

Hialuronska kislina je prozoren viskozen gel, dobavljen v sterilni injekciji. Je naraven polisaharid, ki se pojavlja kot pomemben sestavni element v koži, podkožju, vezivnem tkivu in sklepih. V estetske namene se uporablja preparat, ki ni živalskega izvora in je zato varen, možnost hujših reakcij je minimalna.

Hialuronska kislina se sčasoma razgradi in zato ne učinkuje trajno. Trajnost učinka je odvisna od samega preparata in reakcije telesa nanj. Ker jo telo sčasoma razgradi, je za trajni učinek potrebno njeno dodajanje. Preparati hialuronske kisline se pogosto kombinirajo z drugimi preparati (npr. botulinumom) ali tudi s kirurškimi posegi. Za manj bolečo aplikacijo uporabljamo injekcije lokalne anestezije ali kremo, ki vsebuje anestetik. Preparati hialuronske kisline povzročajo začasno rdečino, otekanje in znake zbodljajev, kar v nekaj dneh navadno izzveni.

Preparati hialuronske kisline se v estetski kirurgiji uporabljajo v namen povečevanja volumna tkiv. Uporabljajo se za glajenje, zmanjševanje gub in polnjenje predelov kože in podkožja, kjer je prisotno pomanjkanje tkiva.

Hialuronska kislina je prozoren viskozen gel, dobavljen v sterilni injekciji. Je naraven polisaharid, ki se pojavlja kot pomemben sestavni element v koži, podkožju, vezivnem tkivu in sklepih. V estetske namene se uporablja preparat, ki ni živalskega izvora in je zato varen, možnost hujših reakcij je minimalna. Hialuronska kislina se sčasoma razgradi in zato ne učinkuje trajno. Trajnost učinka je odvisna od samega preparata in reakcije telesa nanj. Ker hialuronsko kislino telo sčasoma razgradi, je za trajni učinek potrebno njeno dodajanje. Preparati hialuronske kisline se pogosto kombinirajo z drugimi preparati (npr. botulinumom) ali tudi s kirurškimi posegi. Za manj bolečo aplikacijo uporabljamo injekcije lokalne anestezije ali kremo, ki vsebuje anestetik. Preparati hialuronske kisline povzročajo začasno rdečino, otekanje in znake zbodljajev, kar v nekaj dneh navadno izzveni.

Pomlajevanje obraza s polnili je primerno za:

  • korekcijo nazolabialnih gub (gub od ustnih kotov proti nosu),
  • korekcijo brade,
  • korekcijo ličnic,
  • korekcijo nosu,
  • korekcijo podočnjakov,
  • dvig čela in obrvi.
Več informacij o pomlajevanju obraza najdete na spletni strani Fabjan, estetska kirurgija.
Če želite izvedeti še več ali se naročiti na poseg, lahko pišete na naslov [email protected] ali jih pokličete na 041 630 687.

 


Sledite nam