fbpx

Boljše varstvo potnikov v avtobusnem prevozu v EU

Dom & prosti čas

70 mio potrošnikov se letno v EU odpravi na pot z avtobusom – ste med njimi – preverite, kakšne pravice imate!

Poletje je čas počitnic in potovanj. V EU se vsako leto odpravi na pot z avtobusom kar 70 milijonov potnikov. To poletje bodo potovanja, vsaj tista daljša, lažja, saj imajo zdaj potniki nove pravice, saj je bila pomladi sprejeta Uredba o pravicah potnikov v avtobusnem prevozu, ki potnikom po vsej EU zagotavlja nove pravice. EU je tako postala prvo območje na svetu s celovito urejenimi pravicami potnikov v avtobusnem prevozu. Uredba potnikom zagotavlja podobne pravice, kot jih imajo v letalskem, železniškem in ladijskem prometu, saj avtobusnim prevoznikom in upravljavcem postaj nalaga številne obveznosti do potnikov.

Potrošniki – potniki v EU se lahko v primeru težav pri uveljavljanju pravic oz. če ne poznajo svojih pravic, za brezplačno pomoč obrnejo na Evropski potrošniški center v Ljubljani (EPC). Z EPC lahko stopijo v kontakt preko e-pošte [email protected], telefona (01) 432 30 35 ali telefaksa (01) 433 33 71 vsak delavnik med 9. in 15. uro. Več informacij o pravicah potrošnikov v EU najdete na www.epc.si.

Med aktualnimi pravicami potnikov v avtobusnem prevozu na EPC izpostavljajo:

  • avtobus-1-640Potniki imajo pravico do povračila celotne vrednosti vozovnice ali spremembe potovanja v primeru prevelikega števila rezervacij, odpovedi ali zamude, daljše od dveh ur od predvidenega časa odhoda (velja pri potovanjih, kjer je prevoz daljši od 250 km).
  • Če avtoprevoznik potniku ne omogoči izbire med povračilom in spremembo potovanja (pri potovanjih, kjer je prevoz daljši od 250 km), ima potnik poleg povračila celotne vrednosti vozovnice tudi pravico do povračila polovične vrednosti vozovnice (odškodnina).
  • Potniki imajo v primeru odpovedi in zamude, daljše od 90 minut, na potovanjih, ki trajajo dlje od treh ur (pri potovanjih, kjer je prevoz daljši od 250 km) pravico do ustrezne pomoči (prigrizek, obrok, osvežilna pijača in po potrebi nastanitev).
  • Prepovedana je diskriminacija na podlagi nacionalnosti glede tarif in drugih pogodbenih pogojev.
  • Prepovedana je diskriminacija pri obravnavi invalidnih oseb in oseb z omejeno mobilnostjo. Predvidena je zlasti brezplačna pomoč na določenih avtobusnih postajah in avtobusih in tudi odškodnina za izgubo ali poškodbo njihove opreme za gibanje.
  • Vsi potniki imajo pravico do ustreznih in dostopnih informacij pred in na potovanju ter pravico do splošnih informacij o njihovih pravicah na avtobusnih postajah in spletu.
  • V primeru smrti, poškodbe, izgube ali škode zaradi prometne nesreče so potniki upravičeni do odškodnine.
  • Mehanizem za obravnavo pritožb, ki ga vzpostavijo avtobusni prevozniki, je na voljo vsem potnikom.

“Potniki imajo vrsto pomembnih pravic tako v avtobusnem prevozu kot tudi v letalskem, železniškem in ladijskem prometu, vendar pa je ključno, da pravice poznajo in jih znajo tudi uveljaviti”, poudarja Jana Huč Uršič, vodja EPC v Sloveniji in dodaja: “EPC potrošnikom svetuje brezplačno, zato naj stopijo v kontakt z nami, če imajo težave s ponudniki blaga in storitev izven Slovenije, vendar v okviru EU, na Norveškem ali Islandiji.”

Več informacij o pravicah potnikov v avtobusnem prevozu v EU najdete na www.epc.si.


Sledite nam