fbpx

Bolečina v križu – postavite se ji po robu!

Novice

Vsaj enkrat v življenju se z njo sreča 80 odstotkov ljudi, vzrok zanjo pa so največkrat degenerativne bolezni hrbtenice.

Bolečina v križu (lumbalgija) je pogosta težava sodobnega človeka. Vsaj enkrat v življenju se z njo sreča 80 odstotkov ljudi, vzrok zanjo pa so največkrat degenerativne bolezni hrbtenice.
Spodnji del hrbtenice je zaradi pokončne drže in vsakodnevnih aktivnosti še posebno močno obremenjen, obremenitve so še večje pri težjih fizičnih delih, med dvigovanjem in prenašanjem težjih bremen in pri delih v prisilni drži. Neugodne so tudi daljše statične obremenitve (dolgotrajno sedenje) in vibracije. Hrbtenica je močno obremenjena tudi pri športnikih, ki intenzivno trenirajo.

Zaradi velikih obremenitev se medvretenčne ploščice hitreje starajo in obrabljajo in pogosto prihaja tudi do njihovega izbočenja, kar imenujemo hernija. Če izbočena medvretenčna ploščica pritiska na živec, se bolečina iz križa širi po nogah vse do stopala – to imenujemo lumboishialgija. Bolečino v križu lahko povzročajo tudi druge bolezni hrbtenice – poškodba, huda osteoporoza, zdrs vretenca, zoženje hrbtenjačnega kanala –, pojavlja se zaradi revmatskih obolenj in zaradi slabe drže. Poleg bolezni hrbtenice so lahko vzrok za bolečino v križu tudi bolezni notranjih organov – ledvic, žolčnika, prostate, ginekološke bolezni … Za uspešno zdravljenje bolečine v križu je pomembno opredeliti njen vzrok, zato je pri bolnikih s kroničnimi bolečinami v križu treba opraviti pregled in preiskave pri specialistu.

Zdravljenje

Pri večini bolnikov z bolečino v križu je uspešno konzervativno zdravljenje, brez operacije. V primerih hude nenadne bolečine priporočamo kratkotrajen počitek, ki pa ne sme trajati dlje kot nekaj dni. Bolnik naj v tem času redno jemlje analgetike. Ko najhujša bolečina popusti, je smiselna fizikalna terapija – večina bolnikov jo opravlja ambulantno, možna pa je tudi stacionarna rehabilitacija, kar je zaradi načina izvajanja učinkovitejše od ambulantne terapije. V Termah Dolenjske Toplice že vrsto let zdravimo bolečine v križu in sledimo novostim na tem področju. Uporabljamo vse preizkušene metode in postopke fizikalne medicine. Poleg individualne medicinske gimnastike, ki je v preventivi bolečine v križu najpomembnejša, uporabljamo hidroterapijo v termalni vodi in vse vrste elektroterapije, termoterapije, masaže in trakcije.

Terme Krka

Najnovejša terapija v Termah Dolenjske Toplice je učinkovita terapija na posebnem aparatu gamma swing, vključuje pa trakcijo tj. raztezanje hrbtenice. Napravo gamma swing, ki raztezanje hrbtenice kombinira z nihalnim gibanjem, je razvil znani ortoped dr. Ferdinand Gundolf iz Innsbrucka. S tem razbremenimo poškodovane medvretenčne ploščice in zmanjšamo bolečine. Pred začetkom terapije bolnika vedno pregleda specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki pregleda tudi njegovo dokumentacijo o opravljenih pregledih (rentgenske slike, izvide CT in magnetne resonance) in dotedanjih načinih zdravljenja. Glede na njegovo stanje določimo vsakemu bolniku individualno, ob upoštevanju kontraindikacij, vrsto terapij, ki so zanj najprimernejše in najučinkovitejše, in začnemo zdravljenje. Fizikalno terapijo izvajajo strokovno usposobljeni fizioterapevti z večletnimi izkušnjami z zdravljenjem bolečin v križu. Med zdravljenjem preverjamo bolnikovo stanje in program po potrebi dopolnjujemo. Ob zaključku preverimo učinkovitost terapij, bolnik pa dobi tudi navodila za preprečevanje in lajšanje bolečin v križu doma in v delovnem okolju. S programi zdravljenja in preprečevanja bolečin v križu želimo izboljšati vaše zdravstveno stanje in prispevati k vašemu boljšemu počutju.

Mateja Lukšič Gorjanc, dr. med.,
specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Terme Krka

Vabljeni na dan odprtih vrat v Terme Dolenjske Toplice, v soboto, 6. oktobra od 11. ure dalje.
Nosilna tema je: Novosti pri zdravljenju bolečin v križu

Več informacij: 07/39 19 400

Oglasno sporočilo


Sledite nam