fbpx

Bistre glave nosijo čelado

Novice, Zanimivo

Ste vedeli, da se pri nesreči ali trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, naletna teža telesa poveča za kar 25-krat, da smo v avtomobilu pravilno pripeti le, če nam varnostni pas sega čez ramena …

Ste vedeli, da se pri nesreči ali trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, naletna teža telesa poveča za kar 25-krat, da smo v avtomobilu pravilno pripeti le, če nam varnostni pas sega čez ramena, in da kar tri četrtine kolesarjev, ki so lani umrli na naših cestah, ni nosilo zaščitne čelade? Z namenom ozaveščati udeležence v prometu je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa pripravila kratke svetovalne video posnetke, v katerih je prikazano pravilno ravnanje v prometu.

Posnetki prikazujejo, kako pravilno izbrati otroški sedež za avtomobil, kako pripeti otroka med vožnjo, kako kolesariti z mlajšimi otroki in kako ravnati v drugih prometnih situacijah.

bistra-glava-nosi-calado

Kolesa ne kupujte na zalogo

Prometna kultura in preventiva se po navadi začneta graditi na kolesu oziroma poganjalcu, pri čemer morajo ključno vlogo z nasveti in zgledom odigrati starši. Otroka naučite predvidevati in mu razložite, kako pomembno je, da je v prometu vselej viden in opazen. Psihologinja Mateja Markl iz Javne agencije za varnost prometa svetuje: »Otrok naj gre na kolo čim prej, saj tako hitreje pridobi ravnotežje in druge spretnosti za samostojno obvladovanje kolesa. Otrok lahko do 6. leta vozi samo po pešpoteh zunaj drugega prometa in po igriščih oziroma dvoriščih z zaščitenim, zaprtim izvozom proti cesti.« Nujni pogoj za učenje kolesarjenja je ustrezno veliko in tehnično brezhibno kolo. Kolesa ne kupujte na zalogo, vse komponente od zavor do krmila in svetlobnih teles pa naj bodo prilagojene otrokovi starosti in velikosti. Ko otrok sedi na kolesu, mora biti njegova desna noga pod kotom 90 stopinj, leva noga pa pri stopalu rahlo privzdignjena.

Naj bo nošenje čelade rutina

Če spustimo jajce na tla z višine pol metra, poči. Če je ob padcu zaščiteno z ovojem iz stiropora (ki je tudi v notranjosti kolesarske čelade), pa ostane celo. Nošenje zaščitne čelade tveganja za nesrečo ne izniči, lahko pa ublaži in prepreči njene posledice. »Kadar pride do (težjega) pretresa možganov, se lahko težave pokažejo pri razmišljanju, pomnjenju ali učenju. To lahko dolgoročno vpliva na zmožnost otroka, da se uči in postane samostojen v življenju,« opozarja prim. Hermina Damjan, dr. med., vodja Oddelka za rehabilitacijo otrok iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta – Soča. Število prometnih nesreč s kolesarji je v naselju kar štirikrat večje kot drugod. Po zakonu mora otrok do 14. leta starosti na kolesu obvezno uporabljati ustrezno čelado, priporočljiva pa je tudi za preostale kolesarje. Naj postane uporaba čelade rutina, tako kot nošenje kape pozimi.

Izberite pravi avtosedež

Pri vožnji s hitrostjo 50 kilometrov na uro se naletna teža telesa poveča za kar 25-krat. Če ste težki 50 kilogramov in sedite neprivezani na sovoznikovem sedežu z otrokom v rokah, boste ob trku otroka ob armaturno ploščo avtomobila pritisnili z naletno težo, večjo od tone. Za preprečevanje podobnih situacij mora biti otrok med vožnjo vedno v otroškem sedežu. Prometni strokovnjak in ekspert za otroške sedeže Bojan Oblak iz Agencije za varnost v cestnem prometu poudarja, da bo otrok od rojstva pa do starosti desetih let oziroma do teže 36 kilogramov potreboval tri različne sedeže. »Ko boste otroka posedli v sedež, naj bodo glavno merilo zgornje luknje, kjer potekajo pasovi, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, obstaja velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice,« test ustrezne velikosti opisuje Oblak in dodaja, da je treba sedež zamenjati, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramnih pasov.

Dober sedež še ni dovolj

Sodeč po raziskavah starši namenijo veliko pozornosti izbiri dobrega otroškega sedeža, manj pa njegovi namestitvi v avtomobil in pravilnemu pripenjanju otroka vanj. To ima lahko usodne posledice. Otroci morajo biti v avtomobilu pripeti tako trdno, da je komaj za prst prostora med telesom in varnostnimi pasovi. Največ nesreč se zgodi na kratkih razdaljah in v bližini doma, ko starši s prevozom hitijo in otroka ne pripnejo pravilno. Opozorilo za dosledno in pravilno uporabo otroškega sedeža velja tudi za dedke in babice, ki pogosto prevažajo najmlajše.

Največ za varno vedenje otroka v prometu pa lahko starši naredijo z zgledom in doslednim pravilnim ravnanjem. Zgled je namreč otrokov najboljši učitelj, nedoslednost pri varnih načinih ravnanja v prometu pa največja napaka, ki jo delajo starši. Previdnost je torej nujna na kolesu, v avtomobilu in tudi v drugih prometnih situacijah. K temu dodajte še strpnost, kulturo in dober zgled, in hitro boste na varnejši poti.


Sledite nam