fbpx

Bi študirali v Veliki Britaniji ali na Nizozemskem?

Aktualno, Družina, Zanimivo, Življenjski slog

Če vas ali vaše najstniške otroke zanima študij v državah Zahodne Evrope, vam bodo te informacije koristile.

Šole in Univerze iz Kanade in Zahodne Evrope že nekaj let beležijo konstanten porast vpisa študentov iz držav Jugovzhodne Evrope in pričakovati je, da se bo trend v naslednjih letih še krepil.

Predvsem v Veliki Britaniji in na Nizozemskem vsako leto zabeležijo več vpisanih slovenskih študentov. Tudi na mednarodnem izobraževalnem sejmu World Education fair, ki je pred kratkim potekal v Ljubljani, je bilo za Nizozemsko in Veliko Britanijo veliko zanimanja.

Sicer pa Nizozemci obožujejo inovacije in razvijanje novih idej. Temu prilagojen je tudi študij, saj se študente nenehno vzpodbuja, da razmišljajo izven okvirčkov in iščejo nekonvencionalne rešitve. Nizozemske univerze slovijo tudi po zelo visoki ravni kakovosti izobraževalnih programov, zato so njihovi diplomanti na trgu delovne sile zelo zaželeni.

Po noveli zakona iz julija 2018, ki velja za mednarodne študente Evropske unije, se šolnina prvega letnika dodiplomskega študija zniža za 50 odstotkov, kar na Nizozemskem znaša malo več kot 1000 evrov na leto. Mesečni stroški bivanja študenta se gibljejo med 800 in 900 evri na mesec. Stroški nastanitve so po navadi okrog 350€, stroški prehrane in javnega transporta znašajo približno 300€, stroški knjig in izobraževalnega materiala 100€ ter stroški obveznega zdravstvenega zavarovanja 45€.

Na nizezemski Univerzi Tilburg naprimer, imajo študenti v ceni šolnine, poleg formalnega izobraževanja na voljo tudi brezplačno učenje tujih jezikov, športne aktivnosti, karierno svetovanje, številna študentska združenja, laboratorij virtualne realnosti in druge ugodnosti.

Diplomanti Univerze v povprečju dobijo prvo zaposlitev v treh mesecih po končanem študiju.

Po podatkih agencije IntegralEdu, ki v Ljubljani nudi informacije o študiju v tujini, je v letošnjem študijskem letu je na Univerzo Tilburg vpisanih 13 slovenskih študentov, od tega se jih je osem vpisalo prav letos.

Razveseljujoča je tudi novica, da bo v študijskem letu 2019/20, po Brexitu torej, financiranje za študente iz držav EU še vedno omogočeno. Za vse Evropejske študente, ki se bodo odločili za študij v Veliki Britaniji to pomeni, da bodo s študijem v Veliki Britaniji dejansko imeli le strošek z namestitvijo in prehrano. Strošek šolnine bodo tako kot do sedaj, tudi po Brexitu lahko pokrili s študentskim financiranjem, ki je na Otoku stalna praksa.

In do kdaj se je potrebno prijaviti oziroma kandidirati za vpis?

Šole in Univerze v Evropi imajo zelo različne termine za vpise v študijske programe. Na Univerzi Oxford in Cambridge se je bilo za študijsko leto 2019/20 potrebno prijaviti do 15.oktobra, za vse ostale univerze pa je še nekaj časa, prijave sprejemajo do januarja prihodnje leto. Če želite študirati na kateri izmed nizozemskih raziskovalnih univerz se morate prijaviti  do 1. maja prihodnje leto, univerze s področij uporabnih znanosti pa imajo prijave odprte vse do 1. julija.


Sledite nam