fbpx

Bi posvojili kokoško Freyo, purana Aleksandra in kunca Rizija?

Dom & prosti čas

Zavod Koki s posvojitvami ‘rešenih’ rejnih-klavnih živali in ambasadorjem pujsom Odijem ozavešča o pomenu sožitja med ljudmi in živalmi in si prizadeva za ureditev zavetišča za rejne živali v Sloveniji.

Zavod Koki s posvojitvami ‘rešenih’ rejnih-klavnih živali in ambasadorjem pujsom Odijem ozavešča o pomenu sožitja med ljudmi in živalmi in si prizadeva za ureditev zavetišča za rejne živali v Sloveniji.

Nekaj povsem običajnega je, da posvojite mačko ali psa ali celo kakšno eksotično žival. Manj običajno pa je, da ste boter živali, ki jo sicer poznamo zgolj s krožnika. Puranu po imenu Aleksander recimo ali pa kokoški Freyi in navihanemu pujsku Odiju.

Po vzoru iz tujine, kjer ne manjka tako imenovanih ‘Farm Sanctuaries’ (zgleden in najbolj znan primer http://www.edgarsmission.org.au/) so se v Zavodu za zaščito rejnih živali Koki lotili ozaveščanja o rejnih živalih preko zgodb posameznih živali, ki so namesto na krožnikih, končale v varnem in toplem objemu ljubečih ljudi.

otrok-in-kokoši---piko

Zakaj je project pomemben ne le za konkretne živali, ampak tudi za ljudi?

Dejstvo je, da živimo v časih, ko anekdota o tem, da otroci mislijo, da so krave vijolične barve, ni daleč od resnice. Kot je povedal Luka, ustanovitelj Zavoda Koki:

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da ko smo k sebi vzeli pujsa Odija (ime je izpeljano iz besede odojek – gre za pujsa dolge mesnate pasme) si kljub temu, da smo o pujsih vedeli ogromno, (vedeli smo, da gre za enega od najintiligentejših bitij na planetu ) nismo predstavljali, za kakšno žival pravzaprav gre. Odi se je v dveh dneh naučil hoditi ob nogi, ubogati na ukaz sedi, vstati, hoditi na povodcu, uporablja mačje stranišče. In je snažen. In to je šele začetek. Odi je postal naš ambasador. Ob tem je odveč poudariti, da razlike med psom in pujsom ni. In postavlja se vprašanje, zakaj ene jemo, druge ne. Nas ne zanima, s čim se ljudje prehranjujejo, s pomočjo naših ambasadorjev želimo zgolj ljudem predstaviti posamezne živali ‘s krožnika’. Eden od projektov, ki jih kot posamezniki uspešno vodimo še preden smo se organizirali tudi formalno, je projekt Posvoji odsluženo kokoško nesnico. Tukaj gre za realne posvojitve, ne na daljavo. Kokošim nesnicam iz reje v kletkah po koncu obdobja nesnosti (kokoš nese jajca vsak dan le 18 mesecev, potem nima za rejca nikakršne ekonomske vrednosti več in gre kot manjvredno meso v juho) iščemo domove, kjer se bodo lahko postarale in jim na ta način damo še eno priložnost. Na ta način smo jim dobre domove našli že več sto.

posvojitveni-dokument-A4

Zdaj, ko se bliža martinovo, v zavodu Koki pripravljajo posebno Martinovanje z raco. In to spet na malo drugačen način. Vsi se strinjamo, da martinovanja ni brez race. Le da jih bodo tokrat pobavili h krožniku žive, da skupaj s svojimi botri praznujejo ta lep jesenski praznik.

Virwww.zavod-koki.org


Sledite nam