fbpx

Bazilika

Zanimivo, Zdravoteka

Bazilika je enoletna zelnata aromatična rastlina. V domačih vrtovih je zelo pogosta začimba, ki pa je tudi izrazito zdravilna. Spoznajte njene koristne lastnosti.

Znanstveno ime: Ocimum basilicum L.

Družina: Lamiaceae

Bazilika je enoletna zelnata aromatična rastlina. Je začimbna, pa tudi izrazito zdravilna. Steblo je razvejeno in zraste do pol metra. Steblo, listi in čašni listi so prekriti z nežnimi dlačicami. Listi so dolgopecljati, svetlo zeleni, ovalni in na robovih nazobčani. Na cvetnem poganjku zrastejo drobni beli vretenasto razvrščeni cvetovi. Plod je jajčast, temno rjave do črne barve. Liste uporabljamo kot hrano in zdravilo. Bolj priporočljivo je uporabljati sveže liste kot posušene. Olje bazilike pogosto uporabljajo pri izdelavi parfumov in likerjev.

Rastišče

Bazilika raste na sončnih, zaščitenih mestih. Potrebuje precej vode in je zelo občutljiva za pozebo, mraz in škodljivce. Če ne raste v naravnem okolju, jo je treba gojiti v zaprtem prostoru. Lahko jo gojite v lončku na okenski polici z veliko svetlobe in v bogati prsti.

Cvetenje in čas nabiranja

Bazilika cveti od junija do oktobra. Če redno obiramo liste, bodo še bolj rasli. Najbolj aromatični so pred cvetenjem in med njim. Za sušenje lahko odrežemo cele rastline, jih povežemo v šopke in obesimo na suho, senčno in zračno mesto. Posušene liste hranimo v  zaprti stekleni posodi.

Kemična sestava bazilike

Nadzemni del rastline vsebuje eterično olje, tanine, glikozide, saponine, mineralne snovi, askorbinsko kislino in sladkor. Eterično olje vsebuje evgenol, cineol, metilkavikol in kafro.

Zdravilne lastnosti bazilike

 • Bazilika učinkuje protivnetno, protibolečinsko in spazmolitično.
 • Umirja krče v trebuhu, izboljšuje prebavo, spodbuja tek, odpravlja napihnjenost in vetrove.
 • V hrani ali kot čajni napitek pomaga pri vnetju notranjih organov, še posebej želodca in črevesja.
 • V tekočini za izpiranje pomirja vneto grlo, kot inhalacija pomaga pri čiščenju sinusov in dihalnih poti.
 • Bazilikin čaj pomaga pri prehladu, astmi in drugih boleznih dihal.
 • Blagodejno učinkuje na zdravje srca in ožilja. Pomaga sproščati mišice in krvne žile, pospešuje pretok krvi in zmanjšuje tveganje za nepravilen utrip.
 • Lahko jo uporabljamo pri bolečinah v mišicah in menstrualnih bolečinah.
 • V obliki mazila pomaga pri celjenju ran in ureznin.
 • Lahko pomaga pri zdravljenju glavobola in migrene. Čaj pred spanjem prinaša miren spanec, pomirja, blaži nemir in živčnost.
 • Pomirja in izboljšuje razpoloženje. Pozimi je priporočljiva v obdobjih potrtosti in depresivnosti.
 • Eterično ulje učinkuje razkuževalno, proti bakterijsko in sprostilno.

Koristni nasveti

Za zdravljenje prebavnih težav pripravite čaj iz 4 do 6 g posušenih listov v 2,5 dl vrele vode. Posodo pokrijte in pustite deset minut, nato precedite. Pijte eno skodelico na dan brez sladkorja. Za zdravljenje bolezni dihal čaj osladite z medom in ga popijte počasi, po požirkih, čez dan.

Liste bazilike uporabite v vodici za izpiranje ustne votline in grla. Pripravite jo tako, da v 2,5 dl vode vsujete dve čajni žlički posušenih listov in jih v pokriti posodi kuhate 10 do 15 minut. Precedite in pustite, da se ohladi. Vodico uporabljajte dva- do trikrat na dan.

Dve kapljici eteričnega olja bazilike v žlički medu blažita slabost in umirjata refleks bruhanja. Za lajšanje vnetja želodca in črevesja baziliko lahko kombinirate z navadnim komarčkom (Foeniculum vulgare), žajbljem (Salvia officinalis) in borovnico (Vaccinium myrtillus).

Lahko jo pomešate tudi z navadnim slezom (Althaea officinalis), materino dušico (Thymus serpyllum) in nekaterimi drugimi zdravilnimi rastlinami, kar vam bo pomagalo pri astmi in bronhitisu.

Pri mišičnih bolečinah je olje bazilike najbolje uporabljati v kombinaciji z drugimi olji, ki imajo podoben spazmolitični učinek (sivka), ali s tistimi, ki spodbujajo krvni obtok (rožmarin). Če želite hitro učinkovanje, eterično olje bazilike pomešajte z rastlinskim oljem, ki se hitro vpija, denimo lešnikovim ali oljem makadamije. Če ga pomešate z mandljevim oljem ali maceratom šentjanževke, bo olje počasneje prodiralo v kožo in dalj časa učinkovalo.

Stranski učinki

Ob pravilni uporabi bazilike stranski učinki niso znani. Zdravljenje z baziliko ni primerno za nosečnice, doječe matere, dojenčke in majhne otroke.

 


Sledite nam