fbpx

Balneoterapija za boleče sklepe

Človeško telo, Zanimivo, Zdravje, Zdravoteka, Življenjski slog

Balneoterapija vključuje kopanje v naravni mineralni ali termalni vodi. Voda je mineralna, če vsebuje več kot gram raztopljenih mineralnih snovi na liter vode ali če njena temperatura presega 20 stopinj Celzija.

Ljudje, ki jih mučijo bolečine v sklepih ali vnetne revmatične bolezni, potrebujejo posebne vrste zdravljenje. S tem ne mislimo na zdravila, temveč na drugo vrsto terapije, ki uporablja naravno mineralno vodo. Imenuje se balneoterapija in velja za naravno metodo zdravljenja bolečih sklepov.

Kaj je balneoterapija?

Imenujemo jo tudi »spa terapija« in »terapija v toplicah«. Za kaj gre? Balneoterapija vključuje kopanje v naravni mineralni ali termalni vodi. Voda je mineralna, če vsebuje več kot gram raztopljenih mineralnih snovi na liter vode ali če njena temperatura presega 20 stopinj Celzija.

Dominantni ioni, prisotni v vseh mineralnih vodah, so kationi natrija, kalcija in magnezija, medtem ko prisotnost in koncentracija preostalih mineralov nihata. Lastnosti posameznih ionov že dolgo poznamo. Natrijev klorid, denimo, v točno določenih koncentracijah vpliva na živčni sistem ter prispeva k zmanjšanju bolečine in blaženju živčne napetosti. Hidrogenkarbonatni ioni širijo krvne žile in tako pospešujejo krvni obtok ter toplotni učinek vode. Jod stimulira periferno cirkulacijo in s tem blaži vnetne procese pri revmatičnih bolnikih. Fluor pa kot pomemben element za čvrstost kosti in zob ugodno deluje pri zdravljenju revmatoidnega artritisa.

Balneoterapija se priporoča tako zdravim kot bolnim. Zdravim ljudem pomaga k telesni in duševni sprostitvi ter odpravljanju glavobola in stresa; na tiste z vnetnimi revmatičnimi boleznimi pa vpliva malo drugače. Izvajamo jo s ciljem blaženja bolečin in izboljšanja vsakodnevnega delovanja. K temu pripomorejo fizikalne in kemijske lastnosti vode: ugodna kemična sestava in vsrkavanje mineralov skozi kožo, termične lastnosti in delovanje hidrostatičnega tlaka, vodnega upora in sile vzgona na organizem.

Vpliv balneoterapije na revmatoidni artritis

Balneoterapija se uporablja kot sestavni del rehabilitacije pri ljudeh, ki trpijo za vnetnimi revmatičnimi boleznimi. Med najpogostejšimi in najpomembnejšimi je revmatoidni artritis, saj lahko privede do znatne onesposobljenosti. Glavni krivec za razvoj te bolezni je neustrezna dejavnost imunskega sistema, ki deluje proti lastnemu telesu ter tako povzroči vnetje sklepnih ovojnic in posledične simptome. Prav ti simptomi – bolečine, oteklost in otrplost sklepov, izguba moči in delovanja prizadetih sklepov ter zmanjšanje gibljivosti – privedejo do onesposobljenosti. Za blaženje simptomov te avtoimunske bolezni in za izboljšanje gibljivosti se že dlje časa priporoča balneoterapija.

Mnogi strokovnjaki so prepričani, da balneoterapija ugodno vpliva na ljudi z revmatoidnim artritisom. Za to je več razlogov: blaži bolečine v sklepih, zmanjša jutranjo okorelost sklepov in poveča njihove funkcionalne sposobnosti. Mehanizem, s katerim zmanjšuje težave, še ni povsem raziskan, vendar pa strokovnjaki domnevajo, da gre za medsebojno delovanje več dejavnikov: mehanskih, termalnih, kemičnih, imunoloških in bioloških. Še vedno nimamo trdnih dokazov o njenem delovanju, potekajo pa raziskave o njenih učinkih na delovanje sklepov primerjalno z zdravili ali razgibavanjem in sproščanjem.

Ne glede na to pa je balneoterapija že opazno prisotna v zdraviliščih in velneških centrih, saj poleg ugodnega delovanja na fizično stanje organizma, obolelega za vnetnimi revmatičnimi boleznimi, kaže pozitivne učinke tudi na duševno zdravje. Mnogi jo uporabljajo prav kot zdravilo proti stresu in vsakodnevnim glavobolom. V pravih odmerkih je učinkovita pri zdravljenju revmatoidnega artritisa, saj bolnikom opazno izboljša kakovost življenja.

Literatura:
Cochrane: Balneoterapija (spa terapija/terapija u toplicama) za reumatoidni artritis.
Grazio, S., Doko, I. 2013. Balneoterapija/hidroterapija u bolesnika s reumatoidnim artritisom, ankilozantnim spondilitisom i psorijatičnim artritisom – deskriptivni pregled. Fiz. rehabil. med. 25 (3-4): 84–96.
Knež, V. in sod. 2014. Učinkovitost balneoterapije/hidroterapije na funkcionalne sposobnosti, aktivnosti bolesti i kvalitetu života bolesnika s reumatoidnim artritisom. Fiz. rehabil. med. 26 (3-4): 51–63.


Sledite nam