fbpx

BabyWatch – poslušanje plodovih srčnih utripov preko pametnega telefona

Novice

BabyWatch združuje aplikacijo za pametne telefone in ultrazvočno doplersko slušalko, ki je že v izdelavi.

V Splitu je od 22. do 24. maja 2013 potekala mednarodna Shift konferenca, ki je bila med drugim namenjena tudi predstavitvi startup projektov.
Med 32 mednarodnimi startup projekti je zmagal BabyWatch in prejel nagrado v vrednosti 22.000 ameriških dolarjev. BabyWatch združuje aplikacijo za pametne telefone in ultrazvočno doplersko slušalko, ki je že v izdelavi. Prvi dan konference smo BabyWatch lansirali na tržišče preko Indiegogo platforme za javno financiranje, kjer že potekajo prednaročila in donacije. S tem smo dokazali, da smo sposobni projekt izpeljati od ideje do končnega tržnega izdelka.

babywatch-3Mike Butcher, evropski urednik TechCruncha, je na Shift konferenci povedal, da je svetovno startup prizorišče zajel trend “quantified self”. Trenutno se najbolj zanimivi in uspešni startup projekti ukvarjajo z združevanjem medicine in tehnologije v obliki raznih senzorjev in “home monitoringa” (spremljanje bolnikovega stanja na domu). S “quantified self” napravami uporabnik lahko meri nekatere življenjske funkcije doma in tako spremlja svoje zdravstveno stanje oziroma telesno zmogljivost.

V takšnem miselnem okolju se je začel razvijati tudi naš projekt BabyWatch. Ideja se je porodila Sandru Muru, ko se je s svojo ekipo inženirjev matematike in informatike lotil razvoja “home monitoring” sistema za perinatologijo. Pri testiranju uporabniške platforme “home monitoring” sistema, se je pokazalo, da imajo nosečnice drugačne želje in potrebe, kot smo pričakovali. Ugotovili smo, da kar 80 % nosečnic vsaj dve uri na dan brska po internetu, kjer sodelujejo na forumih, namenjenih nosečnicam, iščejo medicinske nasvete in si med seboj izmenjujejo izkušnje. Izkazalo se je, da nosečnice rade delijo svoja čustva in občutke s svojimi bližnjimi preko socialnih mrež. Odločili smo se, da za njih naredimo nekaj, kar jim bo omogočilo prav vse to. Nekaj, kar jim bo koristilo, jih na nov način povezalo s plodom in jim omogočilo, da bodo lahko v svoje doživljanje nosečnosti interaktivno vključile bližnje. Tako je nastal BabyWatch.

BabyWatch je sistem, ki združuje ročno ultrazvočno doplersko slušalko in aplikacijo za pametni telefon. Z BabyWatch ultrazvočno slušalko bodoča mamica posluša plodove srčne utripe, ki se preko aplikacije sočasno upodobijo na ekranu telefona. Naša aplikacija nosečnicam nudi tudi ilustracije razvoja fetusa, omogoča osebno organizacijo nosečniške nege in pregledov ter infomativne izračune pomembnih datumov v nosečnosti. BabyWatch ultrazvočna doplerska slušalka je majhna “quantified self” naprava, ki je varna za uporabo in odobrena s strani FDA in CEE. Posebnost pri BabyWatch-u pa je, da bodočim mamicam nudi popolnoma novo interaktivno izkušnjo. Preko BabyWatch aplikacije bodoče mamice delijo svoja čustva in izkušnje s svojimi bližnjimi. Nosečnica lahko naloži zvočno datoteko plodovega srčnega utripa tudi na našo GlobalBeat stran, kjer se iz podatkov ustvarijo zanimive infografike in se oblikuje BabyWatch skupnost, ki povezuje vse uporabnice sistema BabyWatch.

babywatch-2Zakaj bi nosečnice uporabljale BabyWatch? Zato ker je poslušanje plodovega srčnega utripa ena izmed najbolj globokih čustvenih izkušenj v nosečnosti. Bitje srca je ultimativni znak novega življenja. Verjamemo, da poslušanje plodovega srčnega utripa ustvarja in krepi povezanost med bodočo mamico in njenim še nerojenim dojenčkom in jo napolni z občutkom veselja in pričakovanja ter zmanjšuje stres. Lajša občutek negotovosti v prvih mesecih nosečnosti, ko nosečnice še ne občutijo plodovega premikanja ali je premikanje še neredno. Najbolj pomembno pa je, da BabyWatch omogoča bodočim mamicam, da svoja čustva in trenutke ob pričakovanju novorojenčka delijo s svojo družino ter prijatelji in jih vpletejo v svojo izkušnjo.

BabyWatch je ustvarila skupina dobrih prijateljev, ki tudi v delovnem času deluje kot družina. Skupaj delamo, potujemo, kajtamo in se družimo v prostem času. Idejni vodja BabyWatch projekta je Sandro Mur, ki se ukvarja s startup podjetji že od osnovne šole. Po končani gimnaziji se je začel ukvarjati z umetno inteligenco v diagnostiki in z razvojem NMD – AI diagnostičnih sistemov pri nevroloških motnjah. Sandro je ustanovitelj podjetja INU, specializiranega za ekspertne sisteme v medicini. Urška Sršen, ki za BabyWatch oblikuje uporabniški vmesnik in celostno podobo projekta, je Sandrovo dekle in je trenutno absolventka kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tretji član BabyWatch družine je Davor Runje, uspešen podjetnik, ki je svojo poslovno pot prav tako začel v startup projektih. Začel je kot soustanovitelj PlayMedia Systems, ki je lansiral tako popularni MP3 prevajalnik AMP za MP3 predvajalnike in sodeloval z zelo znanim podjetjem iz Silicijske doline – Napster. Davor je kreativni direktor in solastnik najboljše hrvaške digitalne marketinške agencije Drap.

babywatch-1Naša medicinska svetovalka in mentorica je priznana perinatologinja as. dr. Tanja Premru-Sršen, dr. med., ki je v prostem času Urškina mama.

Po zmagi na Shift konferenci je BabyWatch prejel veliko pozornosti s strani hrvaških medijev. Članek o BabyWatchu bo objalvjen na TechCrunch in Mashable. Našemu projektu so posvetili precej pozornosti tudi ustanovitelji Startupbootcampa in še nekateri drugi pomembni podporniki startup podjetij.

Trenutno lahko BabyWatch naročite v predprodaji na Indiegogo strani. Na voljo je prvih 1000 BabyWatch paketov po znižani ceni 99 dolarjev. Akcija bo potekala do 21. julija 2013. V tem času lahko na Indiegogo strani BabyWatch podprete tudi z donacijami, ki jih potrebujemo za nadaljnji razvoj projekta. Med drugim želimo z akcijo priti neposredno v stik z nosečnicami. Želimo si njihovih menj in predlogov, da lahko naš projekt nadgradimo in izboljšamo. Bodočim mamicam bi radi ponudili prav tisto, kar potrebujejo in si želijo.

BabyWatch akcijo na Indiegogo in več podatkov o BabyWatch sistemu lahko uporabniki najdejo na povezavi:

http://igg.me/at/babywatchome
Facebook

BabyWatch from Inu on Vimeo.


Sledite nam