fbpx

Atopijski dermatitis je najpogostejše sodobno kožno obolenje

Novice

Atopijski dermatitis je postal najpogostejše kožno obolenje sodobnega sveta. Pojavi se z rdečimi izpuščaji, srbečico in vnetjem.

Atopijski dermatitis je postal najpogostejše kožno obolenje sodobnega sveta. Pojavi se z rdečimi izpuščaji, srbečico in vnetjem. Atopijski dermatitis ima 15 odstotkov otrok in 5 odstotkov odraslih. Gre za nadležno obolenje, ki ga sproža tudi stres. Pojavi pa se že pri zelo majhnih otrocih, že pri dojenčkih, obolenje pa lahko nakazuje različne oblike alergij. Eucerin je z novo linijo AtopiControl in izjemnimi kliničnimi študiji, zajel vso populacijo, tudi dojenčke, izdelki pa so brez barvil, parabenov in dišav.

eucerin-izdelki

Atopijski dermatitis je najbolj pogosto kožno obolenje v svetu. Ima dedno osnovo, za izbruh bolezni pa je odgovorna kožna preobčutljivost, ki nastane zaradi motenega delovanja imunskega sistema kože. Atopijski dermatitis se nekoliko pogosteje pojavlja pri bolnikih, kjer imajo sorodniki v družini druge atopijske bolezni: astma, alergijski nahod ali alergijsko vnetje oči. To sodobno kožno obolenje ima vsak peti otrok, tudi v Sloveniji in okoli 5 odstotkov odraslih.

eucerin-zenska1  eucerin-zenska2

Najbolj značilni za atopijski dermatitis so izpuščaji na koži (ekcemi) in močno srbenje, na splošno pa ekstremno suha koža. Pri otrocih do drugega leta se izpuščaji po navadi pojavljajo na licih, lasišču, zapestjih in zunanjih delih nog in rok. Pri otrocih do okoli 12 let se izpuščaji pojavljajo na pregibih okončin, na obrazu in vratu. Pri odraslih so bolj značilna mesta večji sklepi, pregibi vrat in obraz (tudi predel okoli oči), možno pa je tudi, da se pojavijo zgolj izolirani izpuščaji na rokah.

eucerin-mama-otrokPri najmlajših je bolezen lahko zelo huda in se navzven kaže z intenzivnim rdečenjem in rosenjem. V odrasli dobi bolezen preide v kronična vnetja kože s suhimi izpuščaji in luščenjem. Skozi predele, ki jih otrok praska, pa zlahka vdrejo bakterije.

Za bolezen, ki jo spremlja močno srbenje, so značilni rdeči, srbeči izpuščaji, ki se najpogosteje pojavijo v pregibih telesa in po obrazu. Za atopijski dermatitis sta značilni dve fazi: akutna in mirnejša faza. V akutni fazi pride do močno izraženih ekcemov, ki močno srbijo, v nekaterih primerih lahko tudi krvavijo. V mirni fazi, kjer simptomi niso tako izraženi, pa je pomembno, da kožo bolniki kožo prav tako dobro negujejo, saj je tako možnost izbruha v akutni fazi, manjša.

Prav linija za akutno fazo, imenovana AtopiControl Akut je inovacija v liniji in je namenjena negovanju kože v akutni fazi atopijskega dermatitisa. Ta je primerljiva z učinkom 1 odstotnega hidrokortizona, ki je hormonski kortikosteroid in ga zdravniki uporabljajo pri zdravljenju simptomov atopijskega dermatitisa. To izjemno inovacijo potrjuje tudi klinična študija Univerzitetne klinike Lübeck (Nemčija).

Linijo Eucerin AtopiControl zaokrožata dva izdelka: negovalna krema in sprej proti draženju.

Bolniki z atopijskim dermatitisom gredo ob prvih znakih obolenja k svojemu osebnemu zdravniku ali dermatologu, ki natančno pregleda stanje kože in svetuje zdravljenje. V hudih oblikah dermatitisa so lahko bolniki celo hospitalizirani, sicer pa morajo svojo kožo skrbno negovati. Prav redna nega kože je tista, ki lahko ustavi morebitne nove izbruhe bolezni in ohranja kožo lepo skozi vse leto. Tudi starši otrok, ki imajo atopijski dermatitis, so poučeni, kako morajo negovati kožo otrok in na kaj morajo iti pozorni. Predvsem je pomembno, da otroka vsak večer skopajo v vodi, ki ji dodajo posebno olje, ki kožo ne izsuši. Po kopanju otroka namažejo z losjonom za nego kože pri atopijskem dermatitisu. V novi liniji Eucerin AtopiControl  pa je tudi izdelek za nego obraza, ki staršem močno olajša nego otroške kože pozimi.

Pri akutni fazi je pomembno poudariti, da so klinične študije Univerzitetne klinike Lubeck iz Nemčije potrdili, da intenznivna nega z AtopiControl acute negovalno kremo izboljša značilne težave kože med izbruhom.

  1. Teden: Sodelujoči pri testu so na eni roki uporabljali kremo z 1 % hidrokortizonom, na drugi pa AtopiControl acute negovalno kremo.
  2. Po 1. tednu so prenehali uporabljati oba izdelka. Na obeh rokah so naslednje 3 tedne uporabljali samo AtopiControl losjon za nego telesa.

Študija je pokazala, da AtopiControl acute negovalna krema za:

  • 50 % zmanjša rdečico
  • 50 % izboljša stanje kože med izbruhom atopijskega dermatitisa
  • 30 % izboljša funkcijo bariere kože

Linija Eucerin AtopiControl je primerna za nego kože z atopijskim dermatitisom, redna nega kože s temi izdelki pa je pokazala bistveno izboljšanje bolezni.

eucerin-logo

Oglasno sporočilo


Sledite nam