fbpx

Atopijski dermatitis in kurilna sezona

Bolezni, Novice, Zanimivo, Zdravje otrok

Za atopijski dermatitis je posebej značilno srbenje, saj pride do motenj delovanja kože, ki zaradi nepravilnega …

V zimskih mesecih se stanje suhe kože pri otrocih še poslabša. Kaj narediti?

Atopijski dermatitis, pogosto imenovan tudi ekcem ali atopijski ekcem, je vnetje kože z občasnimi izbruhi. Običajno se začne v zgodnjem otroštvu in je najpogostejša kronična bolezen kože pri otrocih. Po raziskavah se z atopijskim dermatitisom sooča kar 10 – 20 % otrok in dojenčkov. Otroci bolezen pogosto prerastejo, nekateri pa se z njo bojujejo vse življenje. Natančnega vzroka za to bolezen še ne poznamo, vemo pa, da je kombinacija dedne nagnjenosti in različnih vplivov vsakdanjega življenja, ki sprožijo nastanek rdečega, srbečega izpuščaja. Zaradi kurilne sezone se predvsem v zimskih mesecih atopijski dermatitisi pogosto poslabšajo, saj koža izgublja vlago.

Čas nastanka

Atopijski dermatitis (AD) se navadno pojavi v prvem letu življenja in skoraj vedno do petega rojstnega dne. Redko je prisoten ob rojstvu, lahko pa se pojavi že v prvih šestih tednih starosti. Od drugih izpuščajev, ki se lahko pojavijo kadarkoli in izginejo v nekaj dneh ali tednih, izpuščaj pri AD vztraja. Značilno je, da pride in gre, vendar se stalno vrača.

Srbenje na značilnih mestih

Za atopijski dermatitis je posebej značilno srbenje, saj pride do motenj delovanja kože, ki zaradi nepravilnega delovanja ne more zadržati vlage, kar privede do pojava suhe in občutljive kože. Dojenček se začne praskati že v prvih mesecih življenja. Večina poškodovanosti kože je posledica praskanja in drgnjenja, česar otrok ne more nadzorovati, lahko pa povzroči tudi vnetje in bakterijsko okužbo, kjer se pojavijo rumene kraste ali majhni, gnojni mehurčki. Koža posledično na nekaterih predelih postane zadebeljena. Izpuščaji so lahko različnih oblik pri različnih posameznikih. Pri prepoznavi AD nam je v pomoč tudi značilno mesto izpuščajev. Pri dojenčkih se izpuščaj navadno najprej pojavi na obrazu ali v predelu zunanjih delov podlahti in goleni, na mestih, ki jih otrok lahko spraska. Pozneje se lahko razširi po vsem telesu. Le koža pod plenicami navadno ostane neprizadeta. Pozneje v otroštvu je izpuščaj prisoten predvsem v predelu pregibov (zapestja, komolčne in kolenske jame).

Vzrok

Najpogostejši navedeni vzrok je predvsem dednost, zato je velika verjetnost, da ima bolnik z AD v družini nekoga, ki trpi za atopijami (atopijskim dermatitisom, astmo, senenim nahodom). Kot različni dejavniki pa vplivajo tudi alergijski dejavniki.

Med slednjimi so; suha koža, dražilne snovi, kot so pretesna oblačila, premočna mila, čustveni stres, vročina in potenje, pretirana nega, v mnogih primerih gre za intoleranco na prehrano (predvsem na mlečne beljakovine, jajca ter živila, ki so znana, da povzročajo alergije).

babypajac

Kurilna sezona in suha koža

Bolniki z atopijskim dermatitisom trpijo za okvaro kože, kjer le-ta ne more ostati vlažna. Koža izgublja vlago predvsem pozimi, ko se začne kurilna sezona in vlažnost v zraku pade. Na račun suhega zraka, toplote in oblačil, ki dodatno dražijo kožo in pogostih viroz, se lahko stanje kože poslabša. Svetujemo, da naj otroci doma med kurilno sezone ne bodo preveč oblečeni, saj lahko to privede do pretiranega potenja in posledičnih okužb. Raje jih oblecite v naravne materiale, ki dihajo, kot sta bombaž in svila. Izogibajte se volnenim in sintetičnim oblačilom. Kopajte jih s srednje-toplo ali mlačno vodo. Zelo pomembno je torej preprečevanje sušenja kože, kar dosežemo z vsakodnevno nego z vlažnimi mastnimi kremami.

Zdravljenje

Ker vzrok atopijskega dermatitisa še ni popolnoma znan ali potrjen, se pri zdravljenju osredotočamo na zdravljenje simptomov, torej, da se prekine cikel srbenja in praskanja. Na prvem mestu zdravljenje je nega z vlažnimi kremami, ki pripomorejo k vsakodnevni negi kože. Poleg umivanja z mlačno vodo se priporoča uporaba protivnetnih in protimikrobnih izdelkov. Zadnje čase pa je izpostavljena tudi uporaba s srebrom prevlečenih oblačil, ki učinkovito zmanjšajo srbenje in s svojim antibakterijskim učinkom preprečujejo okužbe.

Za otroke in dojenčke z atopijskim dermatitisom priporočamo PADYCARE oblačila, ki so 100 % prevlečena s srebrom in pomirjajo prizadeto kožo vašega dojenčka ter ji nudijo prijeten občutek. Uporaba s srebrom prevlečenih oblačil v kombinaciji z negovalnimi kremami pospešuje proces zdravljenja na naraven način in pri tem zmanjšuje potrebo po kortikosteroidnih kremah. PADYCARE oblačila so prilagojena otrokom z atopijskim dermatitisom z dodatno prišito zaščito za dlani pred dojenčkovim praskanjem. V ponudbi imajo tako spodnje perilo kot oblačila, nogavičke in pokrivala za glavo in predel vratu.

Foto: Google in Medisol


Sledite nam