fbpx

Antibiotiki, resistence in alternative – Ali jih sploh poznamo?

Novice

Prejšnji tedenj se je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani zaključila Poletna mikrobiološka šola na temo antibiotikov. Udeležilo se je je več kot 100 bodočih znanstvenikov, profesorjev ter …

Prejšnji tedenj se je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani zaključila Poletna mikrobiološka šola na temo antibiotikov. Udeležilo se je je več kot 100 bodočih znanstvenikov, profesorjev ter predstavnikov farmacevtskih in drugih tehnoloških podjetij. Na tridnevnem dogodku so razpravljali o laboratorijski proizvodnji antibiotikov, industrijskih merilih, proizvodnji, težavah z antibiotiki in predvsem o problematiki njihove prekomerne uporabe. Spregovorili so tudi o možnih alternativah za antibiotike, ki bodo zaradi naraščajočega števila odpornih bakterij vedno bolj aktualne.

Prizadevanja študentov mikrobiologije, da bi k razpravi o antibiotikih pritegnili predstavnike različnih strok, so podprli tudi profesorji Biotehniške fakultete v Ljubljani. Prof. dr. Polona Jamnik je poudarila: “Zelo ponosni smo, da so se študentje samoiniciativno lotili organizacije dogodka s tako pomembno tematiko. Dogodek je zelo pomemben za osveščanje študentov in širše javnosti o antibiotikih, čeprav bi s tem morali začeti že veliko prej – v vrtcih, šolah in gimnazijah.”

antibiotiki

Da je problematika antibiotikov in njihovega razumevanja zelo pomembna, je prepričan tudi prof. dr. Hrvoje Petkovič iz Biotehniške fakultete: “Tisti, ki se ukvarjajo z uporabo antibiotikov, zelo malo vedo o tem, kako se ti razvijajo in obratno: zelo pogosto tisti, ki razvijajo antibiotike, ne razumejo povsem kriterijev klinikov, ki jih uporabljajo. Zato je bilo zanimivo povezati zgodbo od proizvodnje do uporabe. Na mikrobiološki poletni šoli je študentom uspelo temo široko predstaviti in začeti dialog med ljudmi z različnimi znanji.”

Društvo študentov mikrobiologije Slovenije je o antibiotikih izvedlo tudi manjšo raziskavo o poznavanju antibiotikov in njihove uporabe med splošno javnostjo. Ljudje se glede na rezultate ne zavedajo, da se antibiotiki ne uporabljajo le v humani medicini, temveč predvsem v živinoreji, kar zelo vpliva na povečanje resistenc zaradi prenosa mikroorganizmov iz živali na človeka. Mnogi predpisanih antibiotikov ne pojedo do konca, kar je prav tako zelo škodljivo. Ti in ostali razultati ankete kažejo na to, da je osveščanje nujno in da bi se vanj morali aktivno vključiti vsi strokovnjaki, ki se pri svojem delu srečujejo z antibiotiki.

V uredništvu pa smo tudi zasledili, da znanstveniki že delajo na alternativah za antibiotike, vendar so zgornja opozorila povsem na mestu.

Vir: Društvo študentov mikrobiologije Slovenije


Sledite nam