fbpx

Aloe vera – vsestranska rastlina

Lepota, Prehrana, Zdravoteka

Aloe vera je zdravilna rastlina iz družine zlatokorenovk (Asphodelaceae), ki izvira iz Afrike. Poznamo različne vrste aloe ver: Aloe vera, Aloe arborescens in druge zdravilne aloje, ki imajo sočne liste, iz katerih se pridobiva alojin sok. Uporablja se nekaj let stara rastlina, iz njenih listov pa izločijo alojin sok, gel in smolo. V zgornji plasti listov se nahaja rumenkasta alojina smola, ki vsebuje precej alkaloida aloina in ima odvajalni učinek. Za alojin sok se uporablja mehka sredica, iz katere se iztisnejo tekočino.

Vsestranska uporaba aloe vere

Zaradi zdravilnih sestavin se Aloe vera uporablja za različne namene v kozmetiki, v prehrani, pijači, kot prehranski dodatek … Še vedno je najpogostejša uporaba aloe na koži v obliki gela (primer gela). Z njim si lahko pomagamo pri različnih težavah kot so kožne poškodbe, mehurji, piki insektov, glivična vnetja, ozebline, po britju in depilaciji, sončne opekline in podobne poškodbe, pa tudi pri alergijskih reakcijah, herpesu, aknah, rozaceji, psoriazi in ekcemu. Poleg zunanje uporabe, se gel lahko uporablja tudi oralno, vendar bolniki zaradi grenkega okusa pogosto uporabijo komercialne pripravke brez grenkega aloina.

Aloe vera gel

Aloe vera gel najpogosteje povezujemo s sončnimi opeklinami, saj ima izvrstne blažilne lastnosti, saj kožo hladi in s tem nudi takojšnje olajšanje. Obenem prepreči ali pa vsaj zmanjša nastajanje mehurjev (če gel nanesemo takoj). Poleg vode in polisaharidov bomo v aloji veri našli tudi salicilno kislino, ki deluje blažilno, pomaga proti vnetju ter mehča povrhnjico kože. Poleg tega snovi iz gela aloje vere pomagajo tvoriti nove celice in s tem pospešujejo celjenje. Koži dajejo pomembna hranila za rast novega, zdravega tkiva. Snovi iz gela zmanjšajo vnetje, uničujejo bakterije, ki se rade naselijo na poškodovani koži in povzročijo dodatno škodo, zato je primeren tudi za vreznine. Prav tako je čudovita vlažilna podlaga za kreme in losjone ter sestavina doma pripravljenih mask in pilingov.

Pri nakupu gela iz aloje vere je potrebno paziti, da je sto odstoten, kajti nekateri proizvodi vsebujejo komaj sledove izvlečka aloje vere. Če je gel zelo tekoč, ga raje ne kupite. Pravi gel aloje vere je namreč gosto tekoč in nekoliko lepljiv, vendar pa ta občutek čez nekaj trenutkov izgine.

Alojin sok

Za uživanje uporabljamo alojin sok, ki ga pridobivajo iz listne sredice. Po zaslugi hladnega stiskanja aloe vera sok ohrani encime, ki sicer v postopku pasterizacije prenehajo delovati. V alojinem soku so prisotni polisaharidi, ki delujejo protivnetno v ustni votlini, na dlesnih, v žrelu, prebavilih in celo pri rani na želodcu. Sok aloe vere razstruplja naš organizem in krepi imunski sistem, saj blagodejno deluje na črevesno floro in izboljšuje prebavo. Pri nakupu bodite pozorni na to, da sok ne vsebuje večje količine aloina, ki deluje odvajalno. Alojinega soka ne smemo piti v neomejenih količinah – priporočena dnevna količina alojinega soka je okoli 3–6 decilitrov.

Aloin

Aloe vera vsebuje tudi aloin oziroma barbaloin. Je grenak alkaloid rumene barve, ki se v alojah nahaja v količinah od 0,1 do 6,6 % suhe snovi. Uporablja se kot odvajalo, ki povzroči krčenje črevesja in stimulira črevesno peristaltiko. Prepreči vsrkavanje vode skozi črevesne stene in tako zmanjša zgoščenost črevesne vsebine. V večjih količinah povzroči neravnovesje elektrolitov, diarejo in abdominalne bolečine.

Več nasvetov Kaje Perme >

Preberite tudi:

Kaj lahko naredimo, ko nas opeče sonce?

Katero prehransko dopolnilo izbrati, če sploh?

Pri alergiji na hrano je potrebno vzeti stvar v svoje roke


Sledite nam