fbpx

Alja Fabjan, moderatorka na portalu Med.Over.Net

Moderatorji, Odnosi, Zanimivo

Predstavljamo vam moderatorko na forumu Hujšanje, kjer nudi podporo in strokovno pomoč vsem, ki se vrtijo v krogu diet.

Alja Fabjan

Drage uporabnice in uporabniki spletnega portala in forumov Med.Over.Net,

predstavljamo vam moderatorko na forumu Hujšanje, kjer nudi podporo in strokovno pomoč ljudem, ki se srečujejo s težavami pri uravnavanju telesne teže in izgubljajo upanje v začaranem krogu diet.

»Sreča je v zaupanju, da smo na pravi poti,«

je misel, ki jo je izrekel Jorge Bucay in spremlja tudi Aljo Fabjan. V pogovoru nam je zaupala nekaj iz svojih terapevtskih izkušenj.

Čeprav se v zadnjih letih pomen duševnega zdravja vedno bolj poudarja, je obisk psihoterapevta za mnoge še vedno nekaj, “česar še ne potrebujem”, “kamor mi je nerodno iti”, “kar bi pomenilo, da je z mano nekaj narobe, da sem nor”, ali “kar mi ne more pomagati, ker so moje težave nerešljive”.

Je obisk psihoterapevta znak šibkosti?

Alja Fabjan pravi, da v kolikor se soočamo s težavo, ki otežuje naše funkcioniranje, je pomembno, da s tem, da bi si poiskali strokovno pomoč, ne odlašamo predolgo.

Če težave ne moremo rešiti sami, okoliščine, ki so pripeljale do njenega nastanka, pa se ne spremenijo na bolje, so precejšnje možnosti, da se bo težava sčasoma še poglobila in zaostrila, posledično pa bo njeno reševanje, tudi s strokovno pomočjo, težje ter dolgotrajnejše.

Sram pred tem, da bi si poiskali strokovno pomoč je povsem nepotreben.

Vsak se v življenju znajde v okoliščinah, ki mu lahko povzročijo tako močno stisko, da je ne zmore razrešiti sam. Če se nam zdi, da vsi ljudje v naši okolici zelo uspešno samostojno rešujejo svoje težave, ali pa jih sploh nimajo, se zelo verjetno motimo. Povsem verjetno je, da tako, kot mi, tudi oni o njih, zaradi sramu ne spregovorijo, kot tudi o tem, da so si kdaj že priskrbeli strokovno pomoč.

Obisk psihoterapevta ne pomeni, da bi bilo z nami karkoli narobe. Alja je prepričana, da bi bilo vsakomur lažje, če bi ob težjih življenjskih obdobjih, imel strokovno podporo.

Na psihoterapijo lahko torej gledamo kot na nekaj, kar nam bo pomagalo, da bomo težave odpravili hitreje in tako zaživeli bolj kakovostno življenje.

Velika večina težav je rešljivih, prav vse težave pa se da zmanjšati, potreben je le trud ter predvsem to, da se z njimi soočimo in ne le upamo, da bodo minile same od sebe.

“Kdor želi začeti znova, naj to naredi takoj, kajti težava, ki jo premagamo, prepreči sto novih.”

Konfucij

Kdo je Alja Fabjan?

Alja Fabjan je integrativna psihoterapevtka s certifikatom Mednarodne zveze za integrativno psihoterapijo (I.I.P.A.), ima devet let izkušenj s področja individualne, partnerske in družinske psihoterapije.

Trenutno nadaljuje svoje izobraževanje in praktično usposabljanje na področju supervizije ter zaključuje doktorski študij iz zakonske in družinske terapije. Tema njene doktorske raziskave je rizično vedenje mladostnikov.

Že drugo leto izvaja tudi program, ki ga je poimenovala »Psihodieta«. Gre za inovativen program, ki poudarja psihološke vzroke za pridobivanje in ohranjanje čezmerne telesne teže in se ukvarja z njihovim razreševanjem ter vzpostavljanjem dolgoročne motivacije za spremembe življenjskega sloga (poudarek je tudi na ustrezni prehrani ter telesni aktivnosti).

Programi, ki so osnovani na povezavi med psihološkim počutjem in težavami ter čezmerno telesno težo so na voljo v ZDA in tudi ponekod v EU, so relativno novi, ampak izjemno uspešni. Program »Psihodieta« je oblikovala sama, na podlagi omenjenih programov, dostopne literature in izkušenj iz dosedanjega dela s klienti. Izvaja ga individualno, kot tudi v manjših skupinah.

Sodeluje tudi z različnimi mediji, v obliki različnih prispevkov, predvsem s področja duševnega zdravja, medosebnih odnosov in problematike povišane telesne teže ter v obliki svetovanja bralcem in uporabnikom na portalu Med.Over.Net.

“Simptom namreč nadomešča nekaj, kar bi postalo še večja težava. Ščiti nas do trenutka, ko se naučimo svoj notranji konflikt rešiti na drug oziroma bolj zdrav način.”

je še ena misel, ki jo vidi pri delu in se strinja z ga. Silvio Dirnberger Puchner, ki je njena izvorna avtorica.

Več o Alji Fabjan …


Sledite nam