fbpx

Ali znate sami pravilno oskrbeti rano?

Dom & prosti čas, Zanimivo, Življenjski slog

Pred vrati je obdobje množičnega preživljanja prostega časa v naravi in ob naših najljubših športnih aktivnostih. V lahkotnejših poletnih oblačilih pa so žal bolj pogoste tudi manjše poškodbe kože, kot so odrgnine, ureznine in vsem znane sončne opekline. Čeprav jih večina ljudi dojema kot povsem nenevarne, lahko nepravilna oskrba manjših ran vodi v zaplete pri celjenju. Nekaj pozornosti torej nikoli ne škodi.

Kdaj k zdravniku

Manjše površinske rane lahko oskrbimo sami, vse večje in globlje rane pa zahtevajo pregled in oskrbo pri zdravniku. Obisk zdravnika je potreben tudi ob vbodu z iglo, ob ugrizu živali, pri močno krvavečih ranah, pri hudih opeklinah in kroničnih ranah, zlasti pri sladkornih bolnikih. Kadar imamo opravka z akutno rano, je treba tudi presoditi o morebitni potrebi po cepljenju proti tetanusu.

Kako rano oskrbimo sami

Z oskrbo rane želimo preprečiti morebitno okužbo in zagotoviti hitrejše celjenje s čim manj brazgotinjenja. Najprej poskrbimo za ustrezno higieno rok. Rano in okolico rane nato obilno spiramo. Na začetku lahko s tekočo vodo, najboljše pa je spiranje s fiziološko raztopino. Pri oskrbi rane se opuščata spiranje z razkužili in tradicionalno prekrivanje ran z gazo. Gaza se namreč prilepi na površino rane in jo suši. Ob odstranitvi gaze, ki je lahko boleča, običajno odtrgamo tudi nekaj novonastalega tkiva in tako se čas celjenja rane podaljša.

Sodobna sredstva za celjenje ran temeljijo na celjenju v vlažnem okolju. Vlažno celjenje ran omogoča hitrejšo tvorbo novega tkiva, aktivira lokalni imunski sistem in zmanjša možnost nastanka brazgotine. Med sodobna sredstva za vlažno celjenje ran sodijo poleg dragih oblog tudi veliko bolj ekonomični in med uporabniki priljubljeni spreji oziroma dermalna pršila.

Sprej in mazilo CICATRIDINA sta namenjena dopolnilnemu zdravljenju pri celjenju odrgnin, raztrganin, opeklin (tudi sončnih), kirurških ran, preležanin in razjed. Učinkujeta zaradi vsebnosti hialuronske kisline, ki lahko pospeši in izboljša obnovo povrhnjice in celjenje tkiva. Sprej in mazilo CICATRIDINA uporabljajo tudi v nekaterih zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Na voljo sta v lekarnah in specializiranih trgovinah.

 

Avtor: Dean Gorkič, dr. med.

 


Sledite nam