fbpx

Ali veste, kaj vam pove diferencialna krvna slika?

Človeško telo, Zanimivo, Zdravje

Povprečne vrednosti se od laboratorija do laboratorija lahko razlikujejo, vsako odstopanje ni nevarno. Upoštevajte izvid

Laboratorijske vrednosti in morebitne druge preiskave so zdravnikom v pomoč pri diagnosticiranju bolezni.

Poznamo rdeča krvna telesca (eritrocite), krvne ploščice (trombocite) in bela krvna telesca (levkocite). Eritrociti vsebujejo hemoglobin, ki prenaša kisik in ogljikov dioksid po našem telesu. Trombociti skrbijo za strjevanje krvi, povišane vrednosti so nevarne za nastanek strdkov, prenizke pa povzročajo nagnjenost h krvavitvam. Levkociti so pomembni pri obrambi pred različnimi boleznimi.

Diferencialna krvna slika (DKS)

DKS preiskuje bele krvne celice – levkocite, ki jih delimo na nekaj podvrsti, izmed katerih vsaka opravlja svojo nalogo:

izvid_web

Naše telo je stroj, ki se na različne načine brani pred okužbo. Kljub sposobnostim našega telesa, da se s protitelesi brani pred okužbo, moramo skrbeti za svoje zdravje. Za ohranjanje so pomembni zdrava in uravnotežena prehrana, gibanje, dovolj spanca in izogibanje stresu.

Povprečne vrednosti se lahko od laboratorija do laboratorija razlikujejo, zato upoštevajte tiste, ki jih imate napisane na izvidu. Vsako malenkostno odstopanje ni nevarno. Če ste v skrbeh, se posvetujte z zdravnikom, ki ima vaše prejšnje izvide in jih bo lahko primerjal, prav tako pa najbolje pozna vaše zdravstveno stanje in vam lahko svetuje.

Za svoje zdravje in telo smo odgovorni sami!

Še nekaj podatkov, kaj nam povedo različne vrednosti podane v krvni sliki:

Eozinofilci
povišani: alergije, kožne, avtoimunske bolezni
znižani: vnetja, stres, protivnetna zdravila

Limfociti
povišani: virusne okužbe, avtoimunske bolezni, alergije, kronične okužbe
znižani: HIV, obsevanja …

Monociti
povišani: vnetja, okužbe, nekatere rakave bolezni, tuberkuloza
znižani: bakterijske okužbe

Bazofilci
povišani: levkemije, limfomi, preobčutljivostne reakcije …


Sledite nam