fbpx

Ali veste, da vam pripada odškodnina v primeru zamude leta?

Dom & prosti čas, Obvestila

Poznate svoje pravice?! Ali veste, da vam pripada odškodnina v primeru izgubljene prtljage ali zamude leta…?

Zamuda letala? Odpoved leta? Poškodovana prtljaga? Poiščite brezplačni nasvet in pomoč v Evropskem potrošniškem centru!

potovanje-letalo-2Ste potovali z letalom, pa vas prtljaga ni pričakala na »končni postaji«, je bil vaš let odpovedan oz. je zamujal, kar je botrovalo zamudi nadaljnjega leta … V četrtek, 20. junija 2013, so potrošniki vabljeni, da na letališču Jožeta Pučnika med 8.30 in 15. uro obiščejo predstavnike Evropskega potrošniškega centra in se pozanimajo o pravicah letalskih potnikov. Potnikom – potrošnikom bo na voljo tudi brezplačen priročnik »Pravice letalskih potnikov«, lahko pa bodo tudi preverili svoje poznavanje pravic letalskih potnikov. Potnike z največ znanja čakajo praktične nagrade.

V EU so pravice letalskih potnikov v primeru zamude letala, odpovedi leta, premestitve potnika v nižji razred in v primeru zavrnitve vkrcanja na letalo enotno urejene že od leta 2005. Potnikom so zagotovljene tudi pravice v primeru poškodovane ali izgubljene prtljage. Vendar pa imajo potrošniki težave pri uveljavljanju teh pravic, saj se pritožbe rešujejo predolgo.

S pravimi informacijami na pot

Na EPC potrošnikom svetujejo, da pred odhodom na pot poiščejo informacije, ki jim bodo pomagale reševati morebitne potrošniške zagate. Podatki mreže ECC-Net kažejo, da potrošniki še vedno ne poznajo v zadostni meri svojih pravic, ko na primer zamuja letalo, ko se izgubi njihova prtljaga oziroma jih na letališču pričaka poškodovana. Če se potrošniku zgodi katera izmed omenjenih situacij, naj začne urejati zadeve takoj na letališču. Kakšne pravice potrošnikom v letalskem prometu zagotavlja zakonodaja si potniki lahko prebere v priročniku o pravicah letalskih potnikov oz. si na pametni telefon naložijo brezplačno aplikacijo za pomoč potnikom.

Aplikacija za pametni telefon: Pravice potnikov na dlani

pravice potnikov

Priročnik za potrošnike: Pravice letalskih potnikov

V primeru težav brezplačna pomoč EPC

V primeru težav pri uveljavljanju potrošniških pravic pri letalskih prevoznikih iz drugih držav EU, Islandije ali Norveške, se potrošniki lahko obrnejo po brezplačno pomoč na Evropski potrošniški center v Sloveniji. Več informacij potniki lahko najdejo na www.epc.si. Za občutek, kdaj vam lahko brezplačno pomaga Mreža Evropskih potrošniških centrov ( ECC-Net) pomagala pri uveljavljanju pravic letalskih potnikov, predstavljamo nekaj uspešno rešenih težav potrošnikov:

Izgubljena prtljaga

Portugalski letalski prevoznik TAP je potnikoma na letu Benetke – Lizbona njuno prtljago dostavil z zamudo. Potnika sta jo namreč dobila šele zadnji dan njunega enotedenskega potovanja po Portugalski. Seveda sta morala medtem kupiti najnujnejša oblačila in pripomočke za osebno nego, za kar sta porabila več lot 270 evrov. Ko sta se vračala iz Lizbone, prevoznik spet ni pravočasno dostavil njune prtljage, saj sta jo dobila šele čez nekaj dni. Potrošnika sta poslala letalskemu prevozniku zahtevek za povračilo stroškov, ki sta jih imela zaradi izgubljene prtljage. Prevoznik se na njun zahtevek ni odzval. Tudi na posredovanje slovenskega EPC, ki se je povezal z EPC na Portugalskem in zahteval povračilo stroškov, se prevoznik ni odzval, zato so njuno pritožbo poslali portugalskemu zunajsodnemu organu za razreševanje potrošniških sporov. Ta je na podlagi računov, ki sta jih potrošnika predložila, odločil, da jima mora letalski prevoznik povrniti vse stroške, ki sta jih imela zaradi izgubljene prtljage in ki sta jih lahko izkazala z računi. Po dobrem mesecu sta tako na bančni račun dobila povrnjene stroške v višini 233 evrov, za preostale izdatke pa nista imela shranjenih računov, zato sta se morala sprijazniti z dejstvom, da jih bosta morala nositi sama. Višina odškodnine za izgubljeno prtljago je sicer omejena na 1.131 SDR (Special Drawing Rights: posebne pravice črpanja), kar trenutno pomeni 1.350 EUR na potnika.

Neupravičena zavrnitev vkrcanja na letalo

potovanja-prtljaga

Potrošnica je kupila letalsko vozovnico za let z Dunaja do Washingtona. Pred vkrcanjem na letalo pa je predstavnica letalskega prevoznika Austran Airlines zahtevala od nje dokazilo, da je kupila tudi povratno vozovnico iz ZDA. Vozovnico za povratni let ji je kupil mož, ki je že bil v ZDA, zato dokazila ni imela pri sebi. Predstavnico letalske družbe je zato prosila, naj v računalniškem sistemu preveri, ali že ima povratno vozovnico. Predstavnica letalskega prevoznika tega ni želela storiti, saj je bila povratna vozovnica kupljena pri drugem letalskem prevozniku (Lufthansi), potrošnici pa je še pojasnila, da se bo na letalo lahko vkrcala le, če kupi novo letalsko vozovnico za povratni let iz ZDA. Potrošnica na letališču ni imela druge izbire, zato je kupila novo vozovnico, za katero je plačala 2.216 evrov. Po prihodu v ZDA je na letalsko družbo naslovila zahtevek za povračilo kupnine za letalsko vozovnico, vendar pa ji letalski prevoznik tudi po več kot dveh mesecih ni vrnil kupnine. Potrošnica je za pomoč prosila Evropski potrošniški center v Sloveniji. S pomočjo avstrijskega evropskega potrošniškega centra je potrošnica v manj kot mesecu dni dobila povrnjeno kupnino za povratno letalsko vozovnico, saj je letalski prevoznik neupravičeno zahteval, naj jo kupi. S pomočjo mreže ECC-Net je tako potrošnica dobila povrnjenih 2.216 evrov.

Uspešno izterjana odškodnina za izgubljeno prtljago

Potrošnik se je odpravil na smučanje v Združene države Amerike. Na letu iz Madrida v New York pa se je del prtljage izgubil, med drugim tudi smuči. Potrošnik je sicer smuči dobil štiri dni po pristanku, vendar pa si je moral, če je želel smučati, smuči izposoditi, za kar je plačal 265,36 USD. Od letalskega prevoznika Iberia je zahteval, naj mu povrne ta znesek. Potrošnik je letalskemu prevozniku poslal zahtevek za povračilo škode skupaj z dokazili, vendar pa kljub urgencam odgovora ni dobil. Potrošnik je tako sredi marca za pomoč prosil naš center. Potrošnikov zahtevek je bil na podlagi Montrealske konvencije, ki ureja pravice letalskih potnikov, ko gre za izgubljeno ali poškodovano prtljago, upravičen, zato smo prek EPC v Španiji od letalskega prevoznika zahtevali, naj potrošniku nemudoma povrne škodo, ki jo je utrpel zaradi izgubljenih smuči. Po treh mesecih je potrošnik dobil odškodnino 250 USD. Z zneskom, čeprav je bil za dobrih 15 USD manjši od stroškov za izposojo smuči, se je strinjal in se ni odločil, da bi od prevoznika terjal še razliko.

Uspešno izterjana odškodnina zaradi zamude leta

Potrošnika sta nameravala s portugalsko letalsko družbo odpotovati iz Benetk preko Madrida v Miami. Vzlet letala bi moral biti ob 7.30, vendar pa je letalo zapustilo beneško letališče z več kot s skoraj dvourno zamudo. Zamuda leta je povzročila, da sta potnika zamudila povezovalni let iz Madrida v Miami. Potnika sta na sicer dobila drug let, vendar pa sta na končno destilacijo prispela z več kot 8 urno zamudo. Potnika sta se po pomoč obrnila na EPC center, kjer so jima svetovali smo jima, naj od letalskega prevoznika zahtevata odškodnino zaradi zamude leta. Letalski prevoznik je njun zahtevek zavrnil, sklicujoč se na višjo silo (tehnične napake na letalu ki se jim ni mogel izogniti). Po posredovanju mreže ECC-Net, katere del je tudi EPC, sta potnika dobila odškodnino v višini 1.200 evrov (600 evrov na potnika). Uredba, ki ureja pravice letalskih potnikov namreč določa, da ima potnik v primeru, ko ima letalo zamudo, pravico do odškodnine, ki je odvisna od dolžine leta. Za lete, ki so daljši od 3500 km, je določena odškodnina v višini 600 evrov.

O mreži Evropskih potrošniških centov (ECC-Net):

Mrežo sestavlja 29 centrov v državah članicah EU, na Islandiji ter na Norveškem. S 1.julijem se bo mreži pridružil tudi center na Hrvaškem. Glavna naloga centrov je povečati zaupanje potrošnikov v notranji trg EU ter zagotavljati brezplačne informacije in pomoč potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravicah pri nakupovanju blaga ali storitev v drugi državi članici EU, na Islandiji in na Norveškem. Vse storitve mreže ECCNnet so za potrošnike brezplačne.

V letu 2012 je mreža ECC-Net pomagala več kot 72.000 potrošnikom.Evropski potrošniški center je del mreže Evropskih potrošniških centrov (ECC-Net). Delovanje centra omogočajo Evropska komisija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Zveza potrošnikov Slovenije.

Več informacij na: http://ec.europa.eu/ecc-netwww.epc.si

www.zps.si


Sledite nam